Continental
Tribuna
Seminţe cu suflet la Biblioteca ASTRA. Seminţe şi butaşi din soiuri tradiţionale, gratuit pentru sibieni
Sorana MAIER
1928 vizualizari
Seminţe cu suflet la Biblioteca ASTRA. Seminţe şi butaşi din soiuri tradiţionale, gratuit pentru sibieni

Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, se va transforma sâmbătă, într-o piață de semințe și informații utile pentru grădinărit, unde membrii grupului Semințe cu Suflet vor oferi în regim gratuit semințe și butași de legume, flori și fructe din soiuri tradiționale.

Și-au anunțat prezența peste 30 de producători de semințe din întreaga țară care vor oferi celor prezenți, pe lângă semințe reproductibile din cele mai bune soiuri românești și informații valoroase referitoare la procesele de plantare, creștere și cultivare.

Evenimentul va avea loc în sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, corp B (din strada George Barițiu, nr. 7), sâmbătă, 9 februarie 2019, între orele 10:00-13:30.

Faptul că în Județul Sibiu nu s-au înregistrat culturi modificate genetic este unul dintre atu-urile care au contribuit la calificarea regiunii noastre pentru titlul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Vrem să păstrăm astfel de atuuri care țin de ameliorarea calității hranei și consolidarea identității noastre gastronomice și o facem inclusiv prin astfel de evenimente”, declară Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu. 

Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 are o componentă importantă educativă, propunându-și să promoveze întoarcerea la hrana sănătoasă pe care regiunea noastră ne-o oferă cu generozitate. Proiectul susține ideea de întoarcere la acele grădini de lângă casă și la jardinerele cu plante aromatice din balcoane, pentru consumul propriu. Acest concept prinde tot mai mult în Europa, grădinăritul fiind și sănătos și relaxant, iar roadele absolut delicioase și generatoare de satisfacții. Salut proiectul Gusturile Sibiului - Grădini cu Suflet pentru că aduce acest concept în atenția publicului și oferă materialele necesare pentru realizare”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu

 

Invitat special în eveniment este dr. Costel Vânătoru, directorul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, care va însoți delegația sa de specialiști care vor amenaja un stand cu semințe și informații utile pentru publicul sibian.

Costel Vânătoru este ”părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate şi brevetate, 3 hibrizi, şi alte 4 soiuri pentru care se aşteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în vederea brevetării.

 

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, prin statutul său, susține și generează un cadru propice educației informale și nonformale, prin diseminarea de informații necesare, actualizate și de calitate, care de această dată îi vizează pe pasionații de grădinărit, horticultură și pe micii producători locali”, declară Silviu Borș, directorul BJAS

Cu aceeași ocazie, la ora 10:30, în Sala de Lectură a Bibliotecii (corp B, etaj 5 – str. George Barițiu, nr. 7, Sibiu) va avea loc inaugurarea și prezentarea unui Fond de carte de specialitate din domeniile gastronomie și grădinărit, colecție care va fi disponibilă în regim permanent (carte-la-raft) pentru toți cei care sunt interesați să-și îmbogățească cunoștințele teoretice și competențele practice. Fondul de carte și catalogul bibliografic este organizat și va fi completat, în măsura feed-back-ului din partea publicului, de către Compartimentul Împrumut Carte pentru Adulți.

La eveniment participă și Complexul Național Muzeal ASTRA cu câteva elemente expoziționale distincte: o expoziție fotografică, prezentări Power-Point, dar și cu un aport substanțial de eșantioane de semințe legumicole, rezultat al programelor de cercetare și de valorificare a peisajului cultural-agrar, din zonele etnografice și istorice ale României.

De asemenea, Muzeul ASTRA va continua colaborarea în cadrul programului Gusturile Sibiului - Grădini cu Suflet, generat de partenerii implicați în Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană-2019, prin amenajarea unor grădini de legume în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (zona de interacțiune Etno-Tehno Parc) folosind metode arhaice de cultivare. 

 

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea, conservarea și multiplicarea soiurilor tradiționale românești, acțiuni care conduc în mod direct la ameliorarea calității hranei și, implicit, a vieții. 

Ediția din acest an a Pieței de semințe și grădinărit Semințe cu suflet este parte a proiectului Gusturile Sibiului - Grădini cu Suflet din cadrul programului Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Semințe cu suflet este un grup informal care generează un spațiu colegial, destinat asigurării existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversitatii, dar și plantelor din grădinile noastre, a informațiilor despre agricultura ecologică sub toate formele și despre plantele care ne înconjoară.

Grupul încurajează schimbul și darul semințelor tradiționale, înmulțirea si propagarea acestora într-un spațiu convivial, destinat circulării semințelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză.

Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 este derulat de un Consorțiu format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia