Prezența Şefului Statului Major al Forţelor Terestre, General-locotenent Ciprian Marin, la festivitatea de deschidere a noului an universitar de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, precum și a Preacuviosului Părinte Arhimandritul Melchisedec Velnic, exarh (conducător”) al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a avut o semnificatie aparte. Conform desfășurătorului după primirea Şefului Statului Major al Forţelor Terestre pe platoul de la AFT și trecerea în revistă a unității, dar și după intonarea imnului național al României, Preacuviosului Părinte Arhimandritul Melchisedec Velnic, exarh (conducător”) al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor și stareţ al Mănăstirii Putna (ctitorie a lui Ștefan cel Mare) a săvârșit o slujbă de binecuvântarea a mediului militar național și a studenților de la AFT, alături de un sobor de preoți, rostind în final, laolaltă cu întreaga asistență, rugăciunea ”Tatăl nostru”, cu a sa semnificație duhovnicească, anume de a îndrepta pașii militarilor spre calea dreaptă a virtuților.
Etosul responsabiltății
Prima intervenție oficială a aparținut comandantului academiei, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan. Acesta a ținut să reitereze că noul an universitar este plin de provocări, la care mediul academic militar în întregime trebuie să facă față pentru păstrarea reputației și prestigiului Academiei. Comandantului AFT a solicitat studenților să depune eforturi constante pentru a atinge abilitătile, deprinderile și competențele necesare în exersarea atribuțiilor de comandă. ”În acest proces de formarea profesională continuă profitați de toate oportunitățile oferite de Academia noastră care dispune de suportul formativ și de resurse necesare atingerii obiectivului vostru, anume de a devenii lideri militari performeri în misiunile și funcțiile încredințate la finele anilor de studenție” a spus Gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan, vizând astfel pilonii cunoașterii și dezvoltării individuale în consonanță cu activitățile colective menite a susține acel etos profund al responsabilității.
Noul orizont formativ militar
„Este important să știți că răbdarea este o virtute. Acum sunteți tineri și nerăbdători, dornici să obțineți imediat ceea ce vă doriți. Așa eram și noi, cei care ne-am născut mai devreme...Unii au rămas așa. Dar în lumea militară, ca și în viață, victoriile nu se obțin peste noapte. Succesul aparține celor stăruitori, care nu se lasă, au răbdare, analizează și acționează la momentul potrivit. Răbdarea vă va învăța să vă perfecționați, să depășiți obstacole și să vă păstrați calmul în fața provocărilor. Veți înțelege că fiecare pas contează, iar răbdarea, combinată cu disciplina și determinarea sunt cheia spre reușită. Vă voi spune un secret pe care l-am aflat în timp. Cu cât muncești mai mult, cu atât ai mai mult noroc. Reușita vine din efort și pasiune, iar viitorul este rezultatul acțiunilor și deciziilor pe care le luați în fiecare zi. Aici dobândiți cunoștințele și deprinderile necesare pentru a vă construi cariera și viața, dar direcția în care veți merge depinde de ambiția și de munca voastră. Cineva spunea că «dacă vrei să știi viitorul, scrie-l!»” a fost mesajul Șefului Statului Major al Forțelor Terestren, Gl.lt Ciprian Marin, unul focusat pe formarea liderilor miliari capabili să susțină si să armonizeze strategia națională de apărare cu stategia NATO 2030, care indică implicit orizontul formativ de la ATF, anume cel de a pregăti un personal militar capabil să susțină implicit întărirea capacității de apărare a României precum și a flancului de sud-est al NATO.
Cei cu adevărată chemare
După deschiderea anului universitar 2024-2025, ”într-un concept managerial modern”, conducerea AFT a creat un cadru de tranzit spre cursurile din curricula educațională prin expozeul susținut de Părintele Hrisostom Ciuciu, ieromonah al Mănăstirii Putna, fost cadru militar în Forțele Navale Române (în prezent cadru didactic universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași). Invitatatul de onoarea al AFT, un adevărat lider spiritual și moral al comunității religioase, orientat spre susținerea păcii și alinarea sufletului, le-a vorbit studenților despre asemănarea dintre subordonarea militară și ascultarea monahală și a subliniat importanța misiunii asumate de către cadeții academiei ca protectori ai națiunii și viitori lideri militari, care trebuie să poarte cu ei pretutindeni valori fundamentale precum curajul, disciplina, onoarea și loialitatea.
Statornicie și hotărâre
Prearespectabilul ieromonah în prelegerea academică, a transpus valorile militare, într-un limbaj apropiat studenților, regăsite în spațiul spiritual monarhal în cheia expresie ”Merinde pentru monahi”, și a vorbit implicit despre statornicia și hotărârea deplină a celor care au ales să fie performați și credincioși țării, urmând și dedicându-se carierei militare din toată inima așa cum monarhii au decis calea apostolică în credința că „Dumnezeu este mai mare decât inima noastră” (1 Ioan 3, 20). În final, Pieromonahul Mănăstirii Putna, avea să facă următoarea destăinuire de suflet, cu gândul și la ctitorul mănăstirii - înțeleptul diplomat și conducător militar Ștefan cel Mare (considerat o personalitate marcantă a istoriei României): „Eu sunt între două lumi, cea militară și cea monahală și îndrăznesc să cred că pot fi și un mic liant între acestea, pentru că am fost, sunt și voi rămâne și militar și călugăr. Prezența mea în Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este un semn de mare încredere din partea lui Dumnezeu și o mare mângâiere pentru inima mea, pentru că mi-am dorit să-i văd pe acești tineri frumoși, în piepturile cărora stau inimile tuturor celor din afara zidurilor academiei. Nădejdea mea este aceasta: că vor înțelege, de dragul oamenilor, că ei nu sunt doar gata să moară ci, mai ales, sunt gata să trăiască”. Ieromonahul Mănăstirii Putna are dreptate căci pe cei cu adevărată chemare, nimeni nu ar putea să-i îndepărteze de marile virtuți.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |