Tribuna
Sevis
Sebeşenii încing hora bătrânească, pe dealul de la Rusca
Andra MARINESCU
3586 vizualizari
Sebeşenii încing hora bătrânească, pe dealul de la Rusca
*Sebeşenii încing Hora de la Rusca. Duminică, în centrul satului, după ce vor ieşi de la biserică, ei se vor întâlni să îşi dea mâna şi să joace. De acolo, se vor îndrepta spre platoul de la Rusca, unde tradiţiile, dansul şi muzica se vor îmbina cu bucătăria ardelenească.*

Acum mai bine de 250 de ani, din Sebeşu de Jos, oamenii mergeau să muncească moşiile baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei. Se spune că el era sever, aşa că nicio zi nu le-o dădea liberă, fie ea sărbătoare sau nu. Într-o zi, s-au răsculat şi s-au întors acasă, fiecare în localitatea de baştină. Pe dealul de la Rusca, în loc să protesteze, au încins o horă bătrânească, neuitată nici până astăzi. Aceasta este unică prin nodurile pe care le leagă, însemnând greutăţile prin care a trecut, de-a lungul anilor, neamul. Deznodarea semnifică speranţa că va fi mai bine şi că poporul va avea un viitor mai... strălucitor.
“Cine-a făcut hora-n deal?/ Slugile lui Brukenthal”
A trecut mult timp de atunci, însă sebeşenii nu au uitat tradiţia. Aşa că, an de an, în Duminica Rusaliilor, se întâlnesc mereu, în inima satului, ca să îşi aducă aminte de obicei. Duminica aceasta o vor face din nou, de la ora 11.30, de îndată ce vor ieşi de la biserică. Îşi vor lua straiele populare şi vor juca tradiţionala horă, din strămoşi. Se va auzi, din nou, “Cine-a făcut hora-n deal?/ Slugile lui Brukenthal./ Cine-a făcut hora-n vale?/ Slugile măriei sale”, după cum spun versurile horei. Obiceiul a fost reiterat de inimoasa învăţătoare, azi pensionară, Dina Stoica, tradiţia pierzându-se, odată cu trecerea anilor. “Nu ştiam cum să pun în valoare satul. Şi atunci am găsit această tradiţie. Pentru mine, hora a fost o mirare”, spunea, într-un interviu acordat TRIBUNEI, femeia.
După ce vor juca în centrul satului, ei vor urca pe dealul de la Rusca, în frunte cu Stelian Istrate, primarul comunei Turnu Roşu. Sus, vor întreţine atmosfera formaţii populare din Sebeşu de Jos, Sebeşu de Sus, Turnu Roşu, Mureş şi Ansamblul Popular “Albina” din Timişoara, după cum ne-a spus, ieri, primarul comunei.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia