Tribuna
PNL
Se scumpeşte chiria tarabelor din pieţele Sibiului. Comercianţii, nemulţumiţi: "Dacă se scumpesc, nu ştiu dacă mai venim!"
Se scumpeşte chiria tarabelor din pieţele Sibiului. Comercianţii, nemulţumiţi:
Comercianţii vor avea de plătit pentru o tarabă în pieţele din Sibiu cu circa un leu - doi lei în plus pe zi. Acest lucru îi nemulţumeşte pe negustori, care spun că preţurile sunt deja prea mari în raport cu vânzările pe care le au.


 

Primăria Municipiului Sibiu a iniţiat un proiect de hotărâre prin care anunţă scumpiri privind tarifele practicate în pieţele din Sibiu.

Astfel, închiriatul tarabelor va costa, pe zi, cu circa un lei sau doi lei mai mult.

Comercianţii din Piaţa Cibin, însă, spun că nu au auzit de acest proiect.

"Nu am auzit că se scumpesc. Dacă se scumpesc, nu ştiu dacă mai venim. Eu vin de doi ani la Cibin, dar, vai de mine, nu avem mai deloc vânzare. Uitaţi ce masă plină am!", a povestit o femeie la vreo 70 de ani, care vine din zona Blajului.

Aceasta dă vina pe magazinele mari, unde clienţii merg să îşi facă cumpărăturile, inclusiv când vine vorba despre fructe şi legume.

"Oamenii merg la magazinele mari, iar nouă ni se strică marfa. Aveam, de exemplu, spanacul cu 15 lei kilogramul. L-am lăsat la zece lei, dar tot nu îl ia nimeni. E grea viaţa asta şi nu ştiu de ce. Alţii au mult, noi mai deloc. Muncim de dimineaţă până seara să plătim un braţ de facturi: apă, telefon, gaz", a mai spus femeia, nemulţumită şi de preţul pe care trebuie să îl dea pentru închirierea cântarului, zilnic.

"11 lei ne cer pe cântar! Nici nu cântărim de 11 lei pe zi", a adăugat comercianta.

"Foarte scump!"

Tanti Maria este din judeţul Olt şi se arată la fel de surprinsă de aceste scumpiri. "Nu mă întrebaţi, că nu ştiu. Nu am auzit de aşa ceva. Pe zi dăm 23.5 lei. Plus 11 lei pe cântar. Foarte scump, vânzare nu e. Nu sunt bani. Nu putem nici să scumpim produsele. Nu ni le ia nici aşa nimeni. Dar dacă le mai scumpim? De exemplu, legătura asta de ceapă e un leu. Vreau să o termin şi nu se vinde. Cât să o pun? 50 de bani? Mi-e şi milă să-mi bat joc, că am muncit la ea!", a mărturisit femeia.

La câteva tarabe distanţă de ea, se află şi Costel. Nici el nu a auzit de aceste scumpiri despre care se discută. "Nu ştiu de aşa ceva! Eu, de exemplu, de dimineaţă am scos 60 de lei. Am vândut patru borcane cu murături şi o varză. Cu banii, am plătit masa, am mâncat şi mi-am luat ţigări. Adică am cam stat degeaba până acum, că nu am scos nimic. Dar dacă scot până diseară 100 de lei, e bine. Bani de supravieţuire", a explicat bărbatul.

Preţurile din Piaţa Cibin sunt acceptabile. Un sac cu şase kilograme de cartofi noi costă 15 lei, o legătură de ceapă verde un leu, trei legături de ridichi costă cinci lei, un kilogram de morcovi cinci lei, iar un kilogram de ceapă albă patru-cinci lei.

Printre "vedetele" de la capitolul "Fructe" se remarcă merele - la patru - cinci lei kilogramul, perele - şapte lei şi căpşunele - o caserolă cu zece lei.

Ce spune conducerea SC Pieţe Sibiu SA

"Au crescut toate taxele de salubrizare pentru faptul că şi suma pe care trebuie să o plătim noi a crescut. Astfel că şi noi aplicăm aceste măsuri chiriaşilor noştri. În rest, diferă creşterile în funcţie de mai mulţi factori. Noi nu mai crescusem tarifele din 2017. Acum, motivele sunt legate de creşterea salariului minim pe economie, creşterea utilităţilor. Mai este o prevedere legală care ne obligă pe noi, ca administraţie, să punem la dispoziţia tuturor celor care vând în piaţă etichete. Şi acestea se adaugă. Creşterile au fost cu 1-2 lei, dar nu vă pot da un procent. Din punctul meu de vedere, creşterile nu sunt semnificative. Sunt mai mari la salubrizare", a declarat Teodor Birţ, directorul S.C. Pieţe Sibiu S.A.

Potrivit acestuia, tarifele ar putea intra în vigoare în circa două luni.

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 

 


comentarii
2 comentarii

daca plateste 11-lei la cantari pe zi atuncia mai bine ari fii daca siari cumpara un cantari si ari fii ea dupa aia proprietari de cantari intro Luna desiguri sar amortiza.
xxx
27.02.2020 14:57
Pietele...focar de evaziune fiscala.Sa le închidă. De tot. Oricum sunt pline ochi de bișnițari.Aceeași marfa ca în supermarket insa la preturi duble. Unde au ei plantate ceapa ridichi,salata,roșii, vinete,acum,în februarie,toate stas fix la fel cu supermarketurile?
Foarte bine!
27.02.2020 17:26
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia