Tribuna
Scurtă istorie a fotbalului sibian. Anii grei ai începutului... (2)
N. I. DOBRA
1437 vizualizari
Scurtă istorie a fotbalului sibian. Anii grei ai începutului... (2)

 

Anul 1932 avea să marcheze o cotitură în sistemul de organizare a fotbalului românesc. Cu doi ani înainte, la 16 ianuarie 1930, a avut loc adunarea generală a FSSR, iar o lună mai târziu a luat fiinţă Federaţia Română de Fotbal, asociaţie care, de acum înainte, va coordona întreaga activitate internă şi internaţională a echipelor noastre. Aşa se face că, în toamna anului 1932, a debutat divizia naţională, care era împărţită în două serii: seria A - Ripensia, CFR, România Cluj, Crişana, Şoimii Sibiu, Tricolor, Gloria CFR Arad, şi seria B - Unirea Tricolor, CAO, Venus, U Cluj, Braşovia, RGMT, AMEFA. Seria A a fost câştigată ”la pas” de Ripensia Timişoara (care avea jucători de mare valoare: Zombory, Dirger, Hoksary, Deheleanu, Kotormany, Lakatos, Bindea, Schwartz, Raffinsky, Dobay - practic, toţi internaţionali), iar Şoimii a ocupat ultimul loc, cu o victorie, două egaluri, 9 înfrângeri, golaveraj 7-37. în echipa de atunci a ”şoimilor” jucau Lindner, Gh. Apolzan, Nemeş, Asztalos I, Asztalos II, Buiu, Chidu, Băicoianu, Borcea, Săcărea, Tatu, Opriş, Petricioiu, Căliman etc.

Federaţia a decis ca în 1933 să nu retrogradeze nimeni, aşa că Şoimii a mai evoluat încă un an în divizia naţională, în seria a ll-a, cu un bilanţ mai slab: nici o victorie, două egaluri, 12 înfrângeri, golaveraj 7-56!

De astă dată, sibienii au retrogradat, în ediţia 1934/35 jucând în seria a IV-a a diviziei B, numai că nici SGS (H.T.V.), nici Şoimii, n-au reuşit să revină pe prima scenă.

O perioadă de oarecare efervescenţă fotbalistică a fost - culmea - în timpul războiului, când, în urma Diktatului de la Viena, Universitatea din Cluj, şi odată cu ea echipa de fotbal, s-au mutat la Sibiu. În formaţia clujeană erau fotbalişti de clasă, între care Coracu, Medrea, Ţăranu, Dascălu, Sângeorzan. Numai că, din cauza ciuntirii teritoriului ţării, au ieşit din competiţii echipele Baia Mare, Oradea, Tg. Mureş.

...Duminică, 12 aprilie 1941, valuri de chibiţi se îndreptau spre terenul sibian, unde era programat un meci între echipa studenţilor clujeni, "U", şi cea a mănăşturenilor refugiaţi la Turda, Victoria Cluj - Turda. A câştigat Universitatea cu 9-1 (5-0), golurile fiind marcate de Dascălu (5), Medrea III, Ţăranu, Coman, Coracu, respectiv Fedoreanu. În cadrul campionatului primei divizii, la 20 aprilie, "U" a jucat la Brad, cu MICA din localitate, pierzând cu 3-0 (0-0), într-un meci în care studenţii n-au fost cu nimic inferiori. Brădenii au profitat de un arbitraj extraordinar de părtinitor, care a demoralizat tânăra echipă universitară. Este prima oară când "U" recuză un arbitru în persoana d-lui Ionescu Ştefan, din Bucureşti". (Nici atunci nu erau prea... curaţi arbitrii!)

Trei zile mai târziu, la Sibiu, Universitatea o surclasează pe celebra Ripensia Timişoara, scor 5-1 (0-0), goluri înscrise de Ţăranu, Dascălu (3), Toth (autogol). Din echipa oaspete n-au lipsit Lăzăreanu, Felecan, Coman, Suciu, Bindea, Andreescu, Jivcovici.

După 20 de etape, "U" acumulase doar 13 puncte şi era în situaţia de a retrograda. Pe UDR Reşiţa o învinge net cu 7-3 (2-1). "Publicul, în delir, i-a ovaţionat la scenă deschisă pe studenţii sibieni", scria cronicarul. Golurile au fost marcate de Covacu (2), Coman, Dascălu (4), respectiv Micu, V. Pop, Drăgoescu. Următorul meci sibienii l-au susţinut la Bucureşti, învingând Sportul studenţesc cu 4-3. "In etapa din 18 mai - scria presa - s-au făcut vânzări şi cumpărări de meciuri fără nici un scrupul, numai şi numai ca "U" să retrogradeze. Ploieştiul cu Ripensia şi Brăila cu Craiova. Şi n-a fost destul, în meciul cu Sportul studenţesc, "U" a câştigat şi federaţia a anulat acest rezultat pe simplul motiv că jucătorii bucureşteni n-au luptat cu tot elanul să-i învingă pe sibieni. "U" a reacţionat energic, retrăgându-se din campionat, aşa cum cere demnitatea unui club academic, care luptă în primul rând pentru cinste şi morală şi care face sportul din dragoste pentru sport. Noi credem că hotărârea federaţiei nu va fi definitivă, deoarece "U" este simbolul Ardealului răpit".

La 22 iunie 1941 începea cel de-al doilea război mondial şi pentru România, sportul, în general, trecea într-un plan secundar. Campionatul primei divizii de fotbal era câştigat de Unirea Tricolor, Bucureşti, urmată de Rapid şi Ripensia. Pe locurile retrogradabile se aflau FC Brăila, "U" Cluj-Sibiu, Gloria CFR Galaţi şi FC Ploieşti. Din lotul Universităţii făceau parte: Boroş, Costea, Bretoreanu, Medrea II, Chendi, Muscă, Medrea I, Sângeorzan, Chirilă, Dumitraş, Ţăranu, Dascălu, Medrea III, Păunescu, Ivan, Coracu, Joja. 

(Articol publicat în Tribuna Sporturilor nr. 646, octombrie 2002)

 

Citește și ”Scurtă istorie a fotbalului sibian. Pe când bunicii noştri jucau de plăcere (1)” AICI





comentarii
2 comentarii

Salutul fotbalistilor din poza este clar:Heil! 90 la suta din romani,inclusiv tinerii,caracterizeaza germanii ca hitleristi,si alte cuvinte asemanatoare.Dar noi,romanii ce am fost(?-)din iunie 41 pana in august 44?A trebuit sa apara internetul ca sa aflu adevarata fata a lucrurilor.Mi se face rau cand citesc ce am facut cu evreii si tiganii...si asta in toata Romania!
Consider ca trebuie prezentata CORECT tinerilor si generatiilor viitoare istoria.Eu ma simt rusinat si sunt suparat pentru ce am invatat la istorie.
vasile,pensionar
14.10.2024 08:25
la istorie am invatat numai de iubiul conducator nu am invatat de masacrul dela odessa ,
15.10.2024 11:44
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB