Tribuna
Scriitorul Ștefan Vișan pune zid o carte împotriva drogurilor. „Moartea Albă” a salvat 1000 de tineri
Laura BUCIU
939 vizualizari
Scriitorul Ștefan Vișan pune zid o carte împotriva drogurilor. „Moartea Albă” a salvat 1000 de tineri
© Laura Buciu

„Nenea Vișan, nenea Vișan, salvați-mă” – este strigătul pe care scriitorul Ștefan Vișan nu îl va uita niciodată. Era în urmă cu mai bine de 5 ani, când, venit de la țară, a vrut să intre în blocul unde încă mai avea apartamentul în care a locuit până a ieșit la pensie. Cea care îi cerea cu disperare ajutorul era o copilă pe care o îndrăgea. Se cunoscuseră când el ieșea cu cățelușa cocker la plimbare, iar fetița a îndrăgit animalul și i-a cerut să o lase să îi însoțească. După ce s-a mutat la țară, nu a mai văzut-o pe copilă aproape 7 ani. S-a întâmplat atunci când a auzit-o strigându-l, în 2018.

„Am văzut în fața blocului unde stătea fetița SMURD-ul cu doi infirmieri, mai mult o târau. Nu mai era fetița pe care o știam, că trecuseră vreo 5-7 ani. Mai mult o târau. Am întrebat pe cineva ce s-a întâmplat. Până să mă dumiresc eu, m-a zărit ea și cu o disperare incredibilă a strigat: „Nenea Vișan, nenea Vișan, salvați-mă!”. Mi-a căzut inima. Am întrebat pe cineva din bloc (părinții erau unul medic, celălalt farmacist) și mi-a spus că e a doua oară când o duc la dezintoxicare, dar nu sunt șanse”, povestește Ștefan Vișan despre momentul în care s-a decis să scrie o carte despre flagelul drogurilor.

S-a documentat, a încercat să înțeleagă, a mers între ei, a vorbit cu medici și s-a apucat de scris „Moartea Albă”.

„M-am documentat. Am avut la București un colonel doctor, șeful secției de Cardiologie de la Spitalul Militar și cu ajutorul lui am mers să văd cu ochii mei ce se poate întâmpla într-o secție de dezintoxicare. Am văzut, apoi motivat și de acest fapt am scris cartea”, spune scriitorul, fost militar, care a lucrat ca instructor cultural.

„Moartea Albă” este despre doi tineri care se cunosc și fără să știe cum, au pornit pe calea drogurilor, crezând că e marea lor fericire. În fond, era efectul trecător al drogurilor. Cartea este scrisă pentru elevi, pentru tineri, pentru liceeni, scrisă astfel încât ei să o citească pe nerăsuflate, să nu se plictisească.

 

O carte pentru o generație care are șanse

 

Mulțumit de lucrare, scriitorul Ștefan Vișan a tipărit 100 de exemplare. S-a gândit apoi că e puțin și a mai tipărit 100. A cerut sprijinul Consiliilor Județene și al primăriilor marilor orașe din țară pentru a sponsoriza tiparul și a dona apoi, cărțile, inspectoratelor școlare, astfel încât cartea să ajungă la cât mai mulți elevi. Nu s-au găsit, însă, 500 de lei pentru 100 de cărți. Așa că Ștefan Vișan a început campania pe cont propriu. De când a terminat cartea și până acum a tipărit 1000 de exemplare și le-a donat inspectoratelor școlare din Sibiu, Cluj, Alba, Brașov, Bistrița-Năsăud, Argeș, Vâlcea, Brăila, Ilfov și municipiului București.

„Nu s-au găsit 500 de lei ca să tipărească și să dea gratis 100 de exemplare, să le dea Inspectoratului Școlar și cei de aici să le distribuie la licee. Atunci am zis că mă descurc singur. Eu am tipărit și donat 1000 de cărți. Atât am putut din pensia mea. Cartea e scrisă în 2018 și luna trecută am terminat distribuirea. Pentru că eu când mai aveam niște bani tipăream”, povestește Ștefan Vișan.

Încă mai crede că nu e prea târziu și multe instituții vor găsi bani în bugetele lor pentru acest scop nobil: de a tipări o carte pe care a scris-o, dar pentru care el nu vrea niciun ban. Singura lui dorință este ca această carte să ajungă la tineri, care sunt extrem de vulnerabili în fața acestui flagel.

Fata de la care a pornit povestea nu a putut fi salvată. Dar nu poate să nu se gândească la faptul că ar fi avut o șansă, la fel ca unul dintre personajele principale ale cărții sale, dacă ar fi citit această lucrare la timp.

„Sunt convins că cine va citi această carte nu va mai încerca niciodată drogurile. Este o imagine dureroasă și unul din eroii cărții moare, iar celălalt se salvează. Iată că există și șansa de a evita și a te smulge dintr-o situație de felul acesta. Le-aș spune tuturor tinerilor că avem viața primită în dar pentru o singură dată. Nu ar trebui nici pentru o miime de secundă să se gândească să o piardă sau să și-o distrugă pentru o fericire iluzorie care duce în final la moarte”, mai spune scriitorul. El are un sfat și pentru cei care ne conduc țara: să se unească instituțiile și să pornească urgent un plan comun de prevenire și combatere a fenomenului consumului de droguri și să fie atenți în jurul școlilor, acolo unde dealerii își „fac veacul”: „Dacă distrugem tineretul, ne distrugem țara. Tineretul este cel mai sensibil și mai ușor de manipulat”, spune scriitorul Ștefan Vișan.


comentarii
2 comentarii

La generatia actuala comunicarea NU se mai face prin carti!
Pe vremea noastra, informatia circula doar sub forma tangibila, carte, ziar,caseta, .
Acum circula altfel! Nimic tangibi!
Vrem sa ajungem di sa ajutam tineri?
Trebuie sa ne actualizam modul de a comunica.
Sper ca TRIBuNA noastra sa faca ceva in acest sens. Chiar si ptr noi! Invatati-ne cum sa comunicam cu tinerii!
Altfel, scriem degeaba! Ne citim intre noi!
10.12.2023 15:41
O carte nu prea ajuta, trebuie prinsi capii mafiei drogurilor... Cine mai citeste azi? Dintre cei care iau substante interzise?! prea putini,,,
10.12.2023 23:24
Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA