Tribuna
Sevis
Scribul de marţi: Unde se frânge orizontul (dincolo de pasiune) l
Andrei ILENI
530 vizualizari
Scribul de marţi: Unde se frânge orizontul (dincolo de pasiune) l

Avertizez că orizontul nu se suprapune privirii din casă, când distanţa dintre ceea ce vezi şi perspectiva indusă este contorsionată. Limitaţi prin propriul orizont, ne relaxăm cu indiferenţă, dincolo de cuvintele care pot exprima pasiune - sau orbirea citirii - de după prima linie a orizontului.

Am fost înţeles, sau trebuie să avertizez că nu există orizont, dincolo de pasiune? Orizontul este limitat de pasiunea pentru o linie închipuită, între tranziţia dintre pasivitatea privirii şi prelungirea memoriei înspre cuprinsul bănuit al perspectivei. Orizonturile, când le priveşti din balcon, au sârmă ghimpată care le împrejmuieşte claritatea dintre acum şi atunci, de parcă nu ne-ar fi de ajuns să aruncăm o privire dincoace de orizontul pe care ni l-am propus.   După a doua linie a orizontului s-au trasat limitele, paralele, dintre zonele pasiunilor, eforturilor mimate (sau mioape) şi tratarea crizelor politice cu ochii închişi sub pleoapele adormiţilor care se visează vii, cu ochii sticloşi înspre şi cu privirea înceţoşată a orizontului personal.

Unde şi când se stabilizează orizontul? Între şinele dintr-o gară invizibilă (sau uitată) cu peronul de aşteptare pasivă între macazurile ruginite, care bifurcă o călătorie de unde a început orizontul să aibă o destinaţie limitată.

Nu există pasiune fără înfrângere necondiţionată. Totul dăunează limitelor încălcate, când priveşti dincolo de închipuire. Ceea ce este tot o închipuire frântă...

                                                  ***

Avertizez că suntem limitaţi între orizonturi. Dar avem pasiune şi încredere orizontală pe linia dintre faptele limitelor pasionale. Orizontul e o certitudine închipuită, unde se îndepărtează, în ritm progresiv, memoria ca o pasiune uitată.

Unde se frânge limita orizontului? Între pasiuni şi limite. Tot acolo se întâlnesc duplicităţile (pasionale?) ale cuvintelor noastre pe orizontală. Nu cred, dar oricând se înfurie cineva când este avertizat. Suntem averrtizaţi, ori limitaţi împotriva limitelor auto-impuse? Bezmetici sau compromişi? Reali, ca o pasiune? Avertizaţi, sau pasionali?

Suntem limitaţi între orizonturi duplicitare, fără să fim artizanaţi. Am încălcat limita orizontului, acea linie frântă unde s-a comprimat curbura planetei - pătrată pe înţelesul unor rezidenţi pământeni.

Unde se frânge orizontul, nici berzele nu-şi fac pasiune din cuibul regăsit. Totul e o destinaţie dincolo de orizontul fără limite...

comentarii
1 comentarii

Exceptional ca de fiecare data!
Victor
07.05.2021 21:20
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia