Tribuna
Scribul de marţi: Trecutul neterminat influenţează, dar nu este cauza viitorului
Andrei ILENI
876 vizualizari
Scribul de marţi: Trecutul neterminat influenţează, dar nu este cauza viitorului

Tendinţele dintr-o introspecţie a timpului - sau semnificaţia, oarecum tendenţioasă în faţa evidenţei - sunt fireşti şi cronologice, agresive, perene, eclectice, compromise sau fictive. Tendinţele umane nu se sfârşesc din întâmplare; se destăinuie între coperţile memoriei secvenţiale. Ele au explicaţia uzurii morale dintr-un timp nedeterminat.
Suspiciunea mea, în cauza viitorului, stă în umbra tendinţelor cu potenţialul cauzat de certitudinea, determinată, dintr-o cauză fără efect. Un modelism politic ne strică viitorul - trecut, întrupat într-o spectaculară deghizare comercială a trecutului: politic sau vocaţional. Autohton sau europenistic.
Tendinţele au sensuri imprevizibile. Nu există o busolă după care să-ţi motivezi viitorul, în vidul trecutului personalizat prin anti-memorie. Acolo, aici sau când va fi să se inverseze cauza efectului amintirii, vom încerca să supravieţuim din epidemia viitorului fără trecut.
Am o vorbă, mai veche, dar nedestăinuită tiparului până în această marţi, în care ceasurile se trag împotriva sensului trecutului: durează, încă o mie de ani, până îi convingi pe ceilalţi o mie să fie...
***
Tendinţele au un singur sens, imprevizibil prin potenţa lor declarativă. Dar sunt viciate, prin repetiţie: se destăinuie, dar nu se explică. Modelează, dar nu mângâie variantele amintirii. Sunt trei variante, plus cea de avarie:
1. Trecutul, neterminat, e ca o sticlă goală, modelată (sau suflată?) după forma dopului.
2. A doua variantă ar fi demonstraţia existenţei vidului dintr-o clepsidră, în care se nisipează trupul timpului.
3. Există şi o variantă mixtă: manipularea memoriei prin invidie individuală. Un alt fel de resentiment al celor care trăiesc într-un trecut fără anticipaţie.
Varianta de avarie a timpului e o deghizare a trecutului, în diversele forme (sau formule) ale viitorului închipuit prin resentimente pe spirala uitării.
Când trecutul neterminat influenţează, dar nu este cauza viitorului fără memorie, se întâmplă (şi se destăinuie) trucarea prezentului prin afirmarea trecutului său, anticipat...

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia