Tribuna
PNL
Scribul de marţi
Scribul de marţi: "Lemn Tănase" - stupidul din esenţa buşteanului (desecretizarea unei expresii)
Andrei ILENI
1035 vizualizari
Scribul de marţi:

Dintr-un buştean se pot desprinde aşchii de cuvinte. Compromisul ideilor se uniformizează cu rindeaua: e un obiect care finalizează, manufacturier, ideile lui "Tănase", cel veşnic anost. Compromis prin stupiditate. Nătâng, dar expresiv. Un îndrăgostit  în nesimţire, sau insipienţă monologată. Stupid ca o carie. 

Expresia din titlu, prin care nominalizez o făptură populară prin limbajul aproape cotidian, pentru că în fiecare unghi al memoriei ne întâlnim cu câte un "Tănase" socializat prin bunăvoinţă colectivă, e un compromis (adaptat) lingvistic. Dintr-un buştean autohton au "sculptat" fanarioţii, până au găsit (şi au secătuit) seva dintre cercurile lemnului din memoria lui "Tănase". 

În traducere eliberată din asimtota compromisului pandemic  - ca să fim oneşti cu timpurile şi individualităţile pe care ni le asumăm de câte ori cade un buştean din pădurea altora - "Lemn Tănase" înseamnă "nemuritor insensibil": o complexitate dubioasă între adjectivul insensibil şi substantivul athanasios, devenit Athanasie şi transformat în nemuritorul "Tănase" din expresia românească.

De aici începe nedumerirea dintre stupid şi nătâng. Cele două expresii nu configurează prostia omenească. Lipseşte ceva, un liant insensibil: imaginaţia. Şi doar apoi expresia e definitivă, devenind declarativă. 

"Lemn Tănase" e o imaginaţie care ne bântuie expresia despre orice este posibil: chiar şi gândul dintr-un buştean fără esenţa memoriei pădurii...

                                        ***

Dintr-un buştean poţi recicla manechinele din pădurea adormită. Dintr-un buştean faci hârtie pentru scris şi alte întrebuinţări, dar dintr-un fanariot contemporan nu poţi face tramvai tras de cai de lemn. Fiind în carantină politică, mă abţin să "tănăsesc" cu preţiozităţi republicane. "Tănase" e în expectativă: când e veveriţă împăiată, când ţap ispăşitor. Promovat prin însămânţare politică. Deci, imunizat. Sau protejat şi a devenit în regulă. Imunizat prin noua lui existenţă. 

"Tănase" se minunează că mai există. Să gândim invers: de ce ne întrebăm că există? Din motivaţie individuală sau dedicaţie politică, sau prin aventura de iubire electorală (dar tristă prin votul de la starea civilă a cetăţeanului).  În lumea iubirii politice se anulează trecutul adevărului nefăptuit. 

Dintr-un buştean faci aşchii din prenumele lui "Tănase". Mai tai o pădure şi în locul ei "se plantează" luminişul existenţei lunatice: ca în Poiana lui Iocan, pasională prin tăcerea triunghiulară a înţelepţilor. Poate de aceea Moromete stătea, pasional, ca un oltean ursuz pe prispă, dar nu şi-a pus problema să-şi numească (prin numerotare nativă) o progenitură cu numele "Tănase".

Am decis că un buştean e doar un substantiv. De aici, ne permitem să ne gândim că un nume poate schimba expresia dintr-o buturugă fără rădăcini, euthanasiată cu rindeaua lui "Tănase"...

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia