Continental
Tribuna
Scribul de marţi: Nu se filmează fără dublurile personajelor!
Andrei ILENI
799 vizualizari
Scribul de marţi: Nu se filmează fără dublurile personajelor!

Nu se poate "turna" un film fără dubluri şi actorii principali să intre în scenariu prin uşa din dos. Înafara platoului de filmare e invers. Principalii actori au acces la contabilitate. Figuranţii îşi dublează datoriile. Unii primesc, alţii filmează - sau se lasă filmaţi. "Dublele", în cinematografia reală, nu sunt "dublurile" de pe ecran. Sunt oferte ieftine, din moment ce un cascador nu are asigurare plătită de casa de film, iar şoferul producătorului primeşte dublul salariului mediu din figuraţia, pe viaţă, a cetăţeanului spectator.

Unii s-au sinucis profesional, neapelând la "dubluri"; alţii s-au reprofesionalizat, devenind "sufleuri"; unii, mai "surfilaţi", au ajuns directori de teatre, parlamentari (fără dublură) sau dublurile personajelor politice dintr-un film care se rupe la comanda cenzurii partizane; alţii sunt identici cu propria lor dublură, pe care şi-au asimilat-o ideologic. Şi toate aceste metamorfoze dublate au nevoie de un regizor, dublat de un personaj multiplicat la nesfîrşit. Nu apare pe generic!

Niciunul nu s-a plâns pentru dublurile (pecuniare şi morale) pe care le interpretează prin interpuşii de la subsolul, sau mansarda cinema-ului alb negru, sau colorat în pasteluri naţionaliste.

Între doi actori trebuie să existe o dublură. Personaj pozitiv sau indiferent (prin prestaţie scenică), cal sau comisar, voievod sau trădător, prostituate cu condică de partid, informatori şi dublurile proceselor-verbale din beciurile adevărurilor impuse, neştiutori din altă viaţă şi dublurile lor din viaţa reală.

Ştefan Iordache spunea că "nu şi-a dublat vorbele". Altul, bun actor, dădea indicaţii la TVR, în direct, în decembrie 1989. Celălalt, adică dublura, se făcea că munceşte. Niciunul, nici celălalt, nu au avut nevoie de cascadori ideologici...

De câte ori să-i spui unui intrus treaz că nu are ce căuta între băutori? Până se îmbată. În mod neoficial, nimic nu este ireversibil. Ne ascundem între faldurile memoriei sau ridicăm cortina din spectacolul de pe scena prezentului dublat?

Cele trei bătăi de gong dintr-o viaţă teatrală sunt prevestitoare. Sunetul, când se estompează, vibrează între cei doi: actorul şi dublura. Se spune că dublurile se perfecţionează în umbra personajului principal. Reciproca este la îndemâna evidenţei. Dacă nu-ţi iei "dublură" te dublează ceilalţi şi vei constata că nu mai ai text de exprimat.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia