Tribuna
Scribul de marţi: Între protecţionismul economic şi disputele comercializate
Andrei ILENI
719 vizualizari
Scribul de marţi: Între protecţionismul economic şi disputele comercializate

Confirmarea evidenţelor e definiţia (mondială) a crizei economice (naţională). În principiu, o evidenţă poate fi actuală, de perspectivă sau ciclică şi catastrofală prin efectele celei anterioare. În fapt, evidenţa e sinonimă incertitudinii viitorului, fie compromis ori în declin (în afara creşterii demografice mondiale, care influenţează negativ şi, paradoxal, economiile mondiale).

Perspectivele sunt actuale şi ciclice, şi teribil de identice. Profesorul Nouriel Roubini, economistul american care a prezis criza economică mondială din 2007-2010 şi supranumit (dar şi acceptat) drept "profetul crizei", a prezentat în cotidianul francez "Les Echo" motivele care prevestesc o criză mondială, de anvergura celei din anii '29 ai secolului trecut:

1. Recesiunea economică s-ar datora, culmea, chiar creşterii solide a economiei americane, care şi-a depăşit potenţialul. El previzionează că până în 2020, creşterea economică se va epuiza şi are toate şansele să disipeze economiile naţionale, readucându-le într-o stare de incipienţă primară.

2. Preţul ţiţeiului e în creştere, condiţionat prin creşterea dobânzilor, practicată de Rezerva Federală americană (în acest moment, dobânda la dolar este de 2,25% şi va urca la 3,5% în 2020), iar condiţionările politice din Emirate şi deruta colectivă siriano-iraniano-irakiană, alimentată de Rusia, vor genera seisme economice pe pieţele asiatice şi la Bursa de pe Wall Street. Căderile economice se vor manifesta într-un lanţ global.

3. Băncile centrale (naţionale)  şi, în special, Banca Centrală Europeană "vor normaliza în următoarea perioadă politica monetară, ceea ce înseamnă că se va trece la creşterea dobânzilor".

4. Războiul comercial, aflat în "doar" prima fază de derulare, care opune administraţia americană marilor blocuri comerciale ale lumii. Pe de altă parte tectonic-economică se află Europa, care se confruntă cu lentoarea, deja cronică, din economiile Greciei, Italiei şi o salbă a ţărilor central-europene, incapabile să-şi regleze masa critică a îndatoririlor. Consumul datoriilor va fi tot mai scump, raportat la "consumul" cotidian al cetăţeanului european.

5. Este inevitabilă o corecţie între pieţele bursiere, care se află la maxime istorice. Imobiliarele sparg economiile naţionale, iar companiile au ajuns la un grad-record de îndatorare.

Prăpădul e mai scump decât o îndatorire amânată. Cred că viitoarea criză economică mondială se "înfăşoară" pe declinul standardelor democratice (naţionale) şi polarizarea politică (în devălmăşie mondială) în creştere, care îngreunează implementarea de către guverne a reformelor durabile: sociale, economice şi de mediu.

România nu va fi afectată (eufemistic) de protecţionismul mioritic şi de evidenţa disputelor geo-comerciale. Va fi rasă, pur-şi-simplu, în memoria celor trei categorii ale existenţei profesional-statale: performanţă tactică, calitatea democraţiei şi a guvernării durabile.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia