Tribuna
Scribul de marţi: Guvernul Matrioşka (păpuşa în propriul ambalaj)
Andrei ILENI
443 vizualizari
Scribul de marţi: Guvernul Matrioşka (păpuşa în propriul ambalaj)

 

Matrioşka a fost inventată prin repetiţie disimulată, ca formă de spiritualitate folclorică, ca o ideologie de compromis - dar mascată în propriul ambalaj - în Ucraina, veşnic "ambalată" în tentaţiile ţariste ale următorului imperiu sovietic. La Moscova, nimeni nu-i bănuia "brandul" ideologic. Păpuşa una' într' una este mai răspândită (comercial) şi adaptată culturilor occidentale, asiatice sau extreme decât cubul Rubik - şi el ideologizat, începând cu 1972, ca o sinteză a gândirii demonstrate prin dexteritate. Până la punctul de referinţă al unei scamatorii, Matrioşka rămâne o entitate, de unde reapar alte şi aceleaşi dexterităţi consecutive.

O păpuşă nu se destăinuie, după ce îi strici interiorul repetitiv. Chiar dacă este invazivă prin ideologizare, adică se destăinuie prin surprinzătoarea reapariţie, transferabilă între reperele ascunse, ca formă de demascare (şi susţinere) a unui guvern ambalat în propriul pachet al scamatoriei. Nimeni nu a ştiut să înşurubeze, în ultimele trei luni, capacul pe vidul din (aşa ceva nu există) capul celui care am promis că nu-l pot identifica prin cuvintele obişnuite dintr-un articol ambalat într-un colet fără destinatar...

                                            ***

O păpuşă nu se destăinuie prin sforarii inventivi, care îşi comprimă politica de moment între socotelile imaginaţiei imponderabile. Avem un guvern multiplicat prin "coaliţie", adică altă păpuşă în acelaşi ambalaj. Numai că ambalajul ascunde asperităţile unei singure păpuşi, neîndestulătoare cu ea însăşi, din moment ce îşi freacă imaginaţia cu glass-papier de împrumut ideologic. Chiar nu credeam că Pinocchio este un personaj real, din moment ce a "minţit" o literatură în care s-a ascuns limba de lemn, din care părintele lui a cioplit în arborele fără sevă. Se pare că nu e complicat să minţi o idee ambalată. Orice cadou ascunde un gramaj de explozibil întârziat sau doar imaginat, dar efectul este devastator prin incertitudine.

Doar păpuşile au guvernul lor, la matineul adulţilor neinvitaţi în tristeţea copilăriei dintr-o formă de copac şi cioplită după asemănarea istoriei, care, şi ea, are pasiuni repetitive. Tocmai de aceea, memoria nu este concludentă, dar a naibii de nestatornică: reperul se ascunde în blestemul, repetabil dintr-o logică dusă până la infinizare spirituală. Restul se trage cu cheia, până ce patratul devine rotundul desenat dintr-un clopot cu limbaj în dungă.

Aţi observat că păpuşile sunt mute? Sau, aţi auzit? Cum să trăieşti cu o invenţie a ţărăncuţei ucrainiene, violată în abisul istoriei?

                                            ***

Orice asemănare nu este inventivă. În vid nu există repetiţii sau confirmări. Doar devălmăşie cooperatistă. Păstrând blestemul, ca formă de exprimare, deja suficientă, întreb: în timpul sau dincolo, acolo unde se ascunde repetiţia, mai există ceva?

Avem o problemă: nu ştim să compensăm ambalajul cu improvizaţia repetiţiei compromisă dintr-o scamatorie...

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia