Tribuna
Scribul de marţi. Efectele moţiunii de cenzură: între patricid şi filicid
Andrei ILENI
1392 vizualizari
Scribul de marţi. Efectele moţiunii de cenzură: între patricid şi filicid

(Componentele adjectivale din titlu se referă la: patricid = uciderea tatălui, de către fiul său; filicid = uciderea fiului, de către tatăl său)
Preşedintele a acţionat corect la acceptarea premierului, propus de PSD - ALDE. Nicio fărâmă de consistenţă din partea opoziţiei nu s-a vorbit sau gesticulat, cel puţin teatral. Preşedintele şi-a asumat şi definit, rapid, oarecum prea pas cu pas o concluzie cu efect naţional: s-a consultat (oare?) cu actorul politic al scenei rotative şi a semnat decretul de numire a premierului în rol de duplicat, dar fără rol politic.
Preşedintele nu a dorit combustie parlamentară cu explozie întârziată. A acceptat (oare?) propunerea majorităţii - rotunjită de votul celor 15 minoritari, alţii decât UDMR - şi a constatat că votul a fost constituit într-un melanj constituţional. Ghinion.
A fost numit premierul. S-a mai trântit o cutumă. Realitatea e inversă, cu faţa la oglinda premierului, privindu-se când va pleca la muncă. Echipa guvernamentală este alcătuită din demisionarii activi şi fără memorie logică: ei sunt, dar nu mai sunt aceiaşi!
Altă menire, aceeaşi ştampilă. Şoferii au rămas. S-a mărit garajul de la subsolul Guvernului cu două locuri. La etajul 3 din Palatul Victoria şi-a parcat Dragnea încă o sinecură. Vom fi la subsolul Europei, sub ultima scoarţă din parcarea Greciei aflată în plină criză acum 8 ani. Ne vom dănţui în portul popular de la marginea mării de pe plaja din ochii altora...
Perspectivele sunt blocate:
1) Administraţia americană a şters (a uitat brusc, fără să mai stea pe gânduri) ideea proiectelor economice, militare şi agricole. Se mai poate discuta în 2018, dar configuraţia şi carisma politică au dispărut.
2) Noul premier face parte din "Moromeţii" - partea a III-a. Nu are consistenţa dialogului şi e speriat, în fiecare dimineaţă când e constipat Dragnea.
3) La 5 iulie, premierul României era invitat în SUA. Vizita a fost amânată de americani şi va fi greu de redimensionat.
4) După traseul lui Iohannis prin Europa, administraţia americană era mulţumită şi motivată. Cele trei săptămâni de crimă politică (internă) au demonstrat euforia unui partid vraişte.
5) U.E. nu este metaforică. Şi nu visează în somnul României.
6) Banca Naţională a României a scos, în urmă cu două săptămâni, tone de bani lichizi (tipăriţi!) în speranţa salvării celor 5 luni de guvernare.
7) Banii nu au intrat în circuitul public.
8) Anul acesta România a preluat (sic!) doar 5 milioane de euro de la U.E.
9) Banii sunt pierduţi. Luaţi-le urma, după mirosul votului din Parlament.
Avem premier, dar nu avem guvern concludent. Premierul nu are facies de doctor în ştiinţe. Nici nu cred că şi-a propus. Şi-a retras "doctoratul" şi va susţine o sesiune de complezenţă politicianistă în guvern, până pe la Ziua recoltei. Nu avem guvern. Şi parcă ne place şi ne destrăbălăm din moment ce suntem înfipţi în centrifuga dintre patricid şi filicid.
Visăm în cioburi şi ne spargem întregul. Un fel de moţiune de cenzură, în fiecare dimineaţă indiferentă, ne diferenţiază politica morală şi ne îndepărtează de morala politică.

 

comentarii
1 comentarii

Bre nea ziaristule, cand o mama isi omoara fiica cum se numeste? Da' cand o fiica isi omoara unul din parinti?
Vasile V. Vasile
05.07.2017 22:15
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia