Tribuna
Scribul de marţi: Depresia naţională e o creaţie politică
Andrei ILENI
481 vizualizari
Scribul de marţi: Depresia naţională e o creaţie politică

Creaţia politică este comodă, când alţii vorbesc în numele celorlalţi  - ca să pară că vorbesc ce spun alţii. Mulţi nu spun nici neadevăruri, din motive incomode sau tangenţiale cu depresia naţională, instituţionalizată printr-un mandat "creativ", deci votat, în numele şi omogenizarea democraţiei, între turniruri electorale.

Creaţia actualului guvern este incomodă în propriul partid: asumată, prin depresia câştigătorului cu cinci  - mai multe s-ar putea să fie dezamăgirile voturilor parlamentarilor din propriul partid. PNL nu are voturi pe termen asumat. Ceilalţi nu-şi asumă termenele dintre depresiile  inter-partinice, pentru că le este teamă, aflându-se sub 24%, ceea ce este o certitudine depresivă. Nu poţi recâştiga prin limitarea dezastrului partinic, dacă nu eşti parcimonios cu propria creaţie ideologică. Dacă cineva îşi închipuie că depresia personală se vindecă doar prin rotaţia funcţiilor, politice şi personalizate, îşi asumă o "creaţie" vidată de personalitatea destinului votat.

Votul este creaţia comodă, a compromisului mutual dintre ce - şi - cum, de-altfel sau aidoma ce a fost să fie. Adică, votezi ca şi cum ai crea ce au spus ceilalţi.

Creaţia politică e în cumpănă dezarticulată. Am spus că nu anticipez căderea guvernului, prin asumarea prostiei. Nici nu anticipez, dincolo de teoria trecutului repetabil. Actualul premier este mai competitiv decât o moţiune de cenzură, chiar dacă Preşedintele anticipează "ghilotinarea" executivului. Nu poate, pentru că nu are traseu imagistic în politică: din moment ce a destăinuit că traseul politic (sau ideologic?) nu se suprapune tăcerilor (teatrale sau impuse?) premierului.

Creaţia politică e o gânganie în bucătăria depresiei. Ne priveşte, de parcă n-ar fi, nu ne priveşte, din acelaşi motiv.

Prin creaţie eşti răzvrătit. Invers e la fel, pe verticala cumpenei: te poţi răzgândi dacă eşti depresiv în propria vulgaritate, creativă şi comodă.

Depresia e anticiparea politicianismului destinat prin paralelismul dintre individ şi electorul smerit în faţa depresiei politice. Creativă, prin comoditate "asumată". De ce n-ar fi depresiv să uiţi şi să o iei de la capăt? Cu pretenţii şi citate greceşti, incomode dar emoţionale, comode interesului public - anticipativ prin indiferenţă?

Creaţia nu e dependentă de negocieri. Este pur-şi-simplă. Falsitatea e o creaţie - atunci când anticipezi. Premierul e fals (vopsit, adică) şi la orice interviu (vorba vine dinspre necuvântare) e ca o bulă de aer comprimată în ochii de peşte sticlos de pe televizorul cu unică folosinţă. El (premierul) e sincer cu el însuşi. Tace mai îndelung decât îi permite mandatul. Îţi trebuie o "creaţie" ca să-l schimbi pe Orban cu el însuşi...


comentarii
1 comentarii

Dumnezeu să le dea sănătatea care ei o merită, la așa politiceni, așa creație.
21.01.2020 21:06
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia