Tribuna
Comunicat de presa
Scribul de marţi: De vesel cum e, Putin ameninţă Deveselu
Andrei ILENI
1283 vizualizari
Scribul de marţi: De vesel cum e, Putin ameninţă Deveselu

Felina de la Kremlin, care "vânează" printre cele nouă fusuri orare ale URSS reactualizată prin Comunitatea Statelor Independente (sic!), îşi arată ghearele peste graniţe. Motanul cu nouă vieţi e în ograda noastră, la Deveselu.

Putin a ameninţat cu teroare economică şi cu intervenţie punitivă împotriva României, şi, explicit, contra scutului NATO de la Deveselu, pe motiv: "Ei (adică noi) sunt oricând de ocupat în patruzeci de minute... Este o constatare pe care Rusia o are în perspectivă". Textul a fost publicat de Ambasada SUA la Moscova. Comandamentul NATO a tăcut, înţelept. Parlamentul nostru a muţit, în timp ce bugetul apărării era "votat" sub consistenţa de 2% din PIB. Uniunea Europeană a socotit că este vorba de o reglare de conturi între partea Occidentului (încă liniştit) şi răsăritul ne-european-asiatic. Am rămas cu vorbele lor, convenabile, din diverse motive...

Nu mă interesa subiectul, în mod special. Dar am citit despre un decret, impus de Putin, prin care "se interzice (sau se incriminează politic, n.n.) afişarea stradală, pe obişnuitele panouri, a cursului de schimb al principalelor devize". Având în vedere scăderea, constantă, a vânzărilor din gaze şi petrol, putem socoti că este vorba de o sancţiune economică, autoimpusă?

Rusia, din cabinetul istoriei pseudo-ţariste, este venitul net al preşedintelui. Sancţiunile economice ale SUA-UE au forţat Rusia să-şi destăinuie intenţiile: Ucraina este blocată. Decretul lui Putin deteriorează, prin consecvenţă, valoarea dialogului şi Putin e în panică. Măsura unui decret nu este inversul adevărului. Din moment ce acest "nostalgic al României" a spus că îşi propune "apariţia unei crize inflaţioniste", declanşată printr-un decret, nu uimeşte prin convertirea la ameninţare făţişă. A spus că ne plesneşte până dincolo de Europa. Necunoscuta din mintea lui e premoniţia celor de dincolo de Europa.

Când Putin rage, şi, mumiile aplaudă, în nouă fusuri orare. Motanul e la noi - şi nu e împăiat. Veselia are o ironie, în spatele scutului de la Deveselu...

Putin nu-şi marchează urmele. E tautologic. Are priceperea dezmăţului geo-politic. Face ştiri pe jetoane false. Dacă nu se "potriveşte" cu ceea ce îşi propune, rămâne cu privirea pierdută, de ceva timp înceţoşată în albastrul caucazian al ochilor de culoarea KGB. E o fiară fabricată la şcoala pisicilor din cartierele fostului URSS.

 * * *

Cât despre tăcerea ministrului român de la Externe, putem spune că glisează între fascinaţia (personală) şi compromis (personalizat). Când mai apucă să vorbească, parcă ai pierdut ştirea. Dacă tace, e înţeleptul dintre detaliile altora. Dacă e vesel, e tristeţe nemascată. Nu are scut.

La Deveselu încep arăturile de primăvară. Se scoate cepul de la putină...

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia