Tribuna
Scribul de marţi: Aceeaşi veche metaforă nouă
Andrei ILENI
793 vizualizari
Scribul de marţi: Aceeaşi veche metaforă nouă

Procedura de evaluare a cuprinsului (compromis din ultimii 30 de ani şi desfăşurat ideologic pe parcursul a 70 de ani) nu a reuşit să ne dezvăluie intenţiile viitorului "evaluat" în '89. Din perspectiva trecutului fără viitor, există o mistificare a metaforei, în numele crezului politic - mai consistent decât teroarea prin cuvinte.

Dacă ne închipuim, ceea ce este o ignorare a evidenţei, înseamnă că suntem în procedură de evaluare a istoriei. În manualele de istorie "evoluăm" la paralelele compromisului din mistificarea "ştiinţifică" a trecutului: printr-o veche şi aceeaşi metaforă nouă.

Ne imaginăm şi, alţii, ne vând imaginaţia la poarta talciocului naţional. Ne complicăm în trocul electoral care ne despică viitorul între diferenţele trecutului metamorfozat şi prin cuvinte, şi prin amnezie colectivă. Din lipsă de imaginaţie, sau în lenea conjugală din dormitorul public, tot printr-o metaforă ne afundăm în compromis şi ignorare tacite.

Greu de imaginat (mult mai credibil) că după 30 de ani de propagandă a "libertăţii prin evadarea din comunism", e chiar aşa: o frază goală, amorfă ideologic, declarativ-tâmpă şi comprimată prin blocarea sensului intuitiv-gramatical, ca o carpetă de pe peretele metaforic al imaginaţiei colective.

Şi mai greu de crezut (dar imaginabil) cum păcatul cuvintelor nespuse a fost instituţionalizat prin declaraţii însuşite: tăcerea prin lozincă a făcut "brendul" partidului unic. Pactul dintre aceeaşi veche metaforă nouă a devenit îndoielnic, prin compromiterea celor care au supravieţuit, dar "morţi" în manualele de literatură alternativă, tot mai rar povestită prin tăinuiri cenaclistice, mai puţin reale decât bugetul (inexistent) al limbii române.

Aceeaşi veche imagine nouă este doar o metaforă fără putinţă să ne şlefuiască dioptria muţeniei...

* * *

Propaganda gândurilor are vechime. E un talent ideologizat la şcoala politicii dictate. O exprimare în afara conţinutului dintre tăinuire şi argumentarea parteneriatelor s-a instalat, ca o cratimă între imaginaţiile istoriei şi vorbele din politica exprimării.

Propaganda nu are memorie asumată. E fiziologică şi se exprimă, şi ne gonflează aceeaşi veche amintire nouă în care ne metamorfozăm. Ca un gând scos la păşunat. Apoi, uitarea se comprimă în faţa porţii, seara, când s-ar putea să constaţi că vechea poartă e nouă...


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia