Tribuna
Scribul de marţi
Scribul de marţi

Politica somnolentă din visul altora

 

Am cunoscut, în urmă cu 3 cicluri electorale şi pe vremea când mai credeam în intenţiile politicii romantic-umane, un prezidenţiabil real. M-a vizitat şi cred că am discutat câteva ore, între cifrele realităţilor oficializate şi gramajul oscilant al gândurilor (pretenţiilor) din intenţiile politice. Dialogul a fost ca o pândă la vânătoare de vulpişine, pe alocuri incitant. Din perspectiva mea, de gazdă, se întrevedea un posibil articol neconvenţional - de fapt, aceasta era intenţia interlocutorului. Brusc, prin prescurtarea dialogului, am fost întrebat:

- Cum scrieţi?

- Cu peniţa.

- Ce-i  "ăla"?

- ?!?

                            ***

Vizitatorul meu nu ştia că peniţa e un obiect prin care se scrie (nu-l suspectez de cabotinism). M-am abţinut, ca prelungirea unei întrebări, înecată în vidul dintr-o călimară. Prin vârful unui toc de şcolar şmecher, care visează prelungirea cuvintelor, mi-am imaginat că prezidenţiabilul nu ştia prea multe. Fără să priceapă că eu memorez întrebări, el continuă să creadă (aşa ar fi firesc) în perspectivele unde se bifurcă visele.

Gândim prin informaţiile viselor altora. Nu am încredere în dimineţile lor de după somnul în care unii continuă să doarmă şi ceilalţi  "aţipesc" între aşchii de trezire ale gândurilor.

Nu dorm (nu am vise) în somnul altora. Prefer coşmarul cuvintelor scrise cu o peniţă cu limbă de şarpe din visul (real) al unei întrebări:

- De ce scrii?

                   ***

Un creuzet în care se topesc peniţele e inutil, ca o întrebare fără consimţământul răspunsului, unde e mai multă rătăcire decât îndoială. Prin urmare, e inutil să vorbeşti despre trezirea din visul altora, scrijelit cu o peniţă de lemn, confecţionată din "esenţă" ideologică.

Aşa cu interlocutorul meu: mi-l închipui politician (nereal şi primejdios de periculos prin inconsistenţă), ca o peniţă bifurcată între cuvintele dintr-un vis. Nici el nu ştie de ce şi-a propus o existenţă efemeră, de prezidenţiabil. Nu sunt mulţi politicieni, de moment, care ştiu să deşurubeze capacul unui stilou:

- De ce să-şi complice mărturisirile?

- Ce sunt "alea"? , ar zice interlocutorul meu.

Mă fascinează întrebarea, inutilă, dar armonioasă într-un viitor negândit din visul altora. Din perspectiva lor, gândurile sunt de nespus într-o campanie prezidenţială şi somnolentă.

Politica nu se scrie cu o peniţă de aur. O periuţă de dinţi ar fi suficientă...

comentarii
1 comentarii

Fără peniță despicată, boantă, nu putei scrie, dragă. Penița "ăla" vede că prezidențiabilu nu-i român.
Și dacă să spală pe dinții de aur, orișice zice prezidențiabilu cela este vânătoare de vulpișări...
Aron
11.09.2019 16:28
Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia