Tribuna
Școala „Radu Selejan”, vizitată de ambasadorul Franței. Primire cu pâine și sare
Școala „Radu Selejan”, vizitată de ambasadorul Franței. Primire cu pâine și sare

Multe școli din Sibiu au clase, în care materiile sunt studiate în limba germană. Înregistându-se o concurență acerbă pentru accesul în aceste structuri de învățământ Școala Gimnazială „Radu Selejan” este o „insulă de francofonie”, aici fiind înființată de curând o clasă cu predare în limba franceză. Cadrele didactice și elevii de aici au organizat, cu prilejul săptămânii francofoniei o serie de evenimente (ateliere de creație, serbări, lecții de cultură civică și momente artistice), toate culminând cu vizita de joi, 14 martie, a ambasadorului Franței Michèle Ramis. Pe lângă înaltul oficial, la evenimentul de joi, au participat Gheorghe Bîrza, inspector general adjunct al IȘJ Sibiu, Laura Pitariu, inspector de limbi moderne al IȘJ Sibiu, conducerea școlii, părinți și bineînțeles, elevi.

Ambasadorul Franței, întâmpinat cu pâine și sare

Elevii Școlii Gimnazile „Radu Selejan” au întâmpinat-o pe Excelența Sa Michèle Ramis, ambasadorul Franței cu pâine și sare, după care a urmat un program artistic, susținut în limba franceză, iar la final oaspeții au făcut un tur al unității de învățământ. Ambasadorul Franței s-a declarat încântat de ceea ce a găsit la școala din Sibiu și s-a referit la relațiile economice dintre cele două țări și la importanța cunoașterii limbii franceze:”Este adevărat că Franța este interesată să investească în România, pentru că România are atuuri pentru investitorii francezi. Este o tradiție industrială în România. Din punct de vedere geografic România e foarte bine situată între Asia și Europa. Înterprinzatorii caută oameni calificați, care vorbesc franceza, pentru a lucra în întreprinderile lor.Cunoașterea limbii franceze îi ajută pe vorbitori, atât pentru a fi angajați aici, la înterprinderile franceze, cât și să lucreze și în afara țării”.

La rândul său, Nelia Corobana, directorul Școlii Gimnazile ”Radu Selejan a spus: ”Ținând cont că în majoritatea unităților de învățământ se studiază limba germană ne-am propus să-i invităm pe cei de la ambasadă să vină să vadă o școală din Sibiu unde se face intensiv franceză. Am avut semnale de la copii și de la părinți că vor să studieze altceva, decât limba germană. De asemenea, ne-am gândit că limba franceză e limba culturii și a diplomației și elevilor nu le-ar strica să o studieze, mai ales că mai bine 40% dintre angajatori din Sibiu sunt francezi”.

Gheorghe Bîrza, inspectorul general adjunct al IȘJ Sibiu, profesorul titular al Școlii Gimnaziale ”Radu Selejan”, le-a mărturisit celor prezenți că e onorat să participe la acest eveniment: ”Mă simt deosebit de onorat să reprezint IȘJ Sibiu la acest eveniment deosebit din viața școlii și anume sărbătorirea zilei francofoniei în întreg spațiul francofon. Săptămâna francofoniei este o sărbătoare a fiecărui cetățean, care susține importanța multilingvismului în era globalizării. În acest context, IȘJ Sibiu își propune să promoveze ideile, valorile și simbolurile culturii franceze și să stimuleze dialogul și schimbul de idei dintre cultura română și cea franceză”.

Despre importanța predării limbii franceze în școli a vorbit și inspectorul de limbi moderne al IȘJ, Laura Pitariu: “Cu ocazia săptămânii francofoniei s-au desfășurat tot felul de activități, care au marcat acest eveniment deosebit. Ne dorim din toată inima ca limba franceză să ocupe din nou locul pe care și-l merită la noi în județ și în România”.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA