Şcoala de vară "Patrimoniu. Creativitate. Sustenabilitate" la Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

În perioada 2 – 7 iulie 2024, în contextul creat de Ziua Iei, Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul ASTRA, în colaborare cu Universitatea București, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu și IA Sibiu, organizează Școala de vară "Patrimoniu. Creativitate. Sustenabilitate. Întâlniri de tezaur în Muzeul ASTRA".  Evenimentul este dedicat "salvgardării și promovării fenomenului de patrimoniu cultural imaterial UNESCO „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” printr-o fascinantă călătorie de la tehnici vechi la design contemporan".
 
Școala de vară "Patrimoniu. Creativitate. Sustenabilitate. Întâlniri de tezaur în Muzeul ASTRA" este parte din programul multianual "Revigorarea meșteșugurilor tradiționale și promovarea creativității artistice" al structurii "Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională" din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, ce are ca scop punerea în valoare la nivel național a meșteșugarilor activi și artelor populare actuale prin intermediul atelierelor de lucru educativ-creative, al expozițiilor etnografice și al dialogurilor tematice. Totodată, încurajăm dialogul intergenerațional între meșterii populari și cursanți. De asemenea este parte a Programului anual al Muzeului ASTRA dedicat salvgardării patrimoniului cultural imaterial.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Școala se adresează studenților și masteranzilor Facultății de Litere din cadrul Universității din București și Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul ULBS de la specializările studii culturale, etnologie, antropologie culturală, folclor, patrimoniu, istorie, precum și elevilor din școli gimnaziale. Se alătură reprezentanți ai comunității științifice și ai celei meșteșugărești, antreprenori culturali, designeri vestimentari, autorități publice și lectorii invitați.
"Într-un mediu informal și plăcut, în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului și la Casa Artelor, în centrul Sibiului, dezvoltăm un dialog educativ non-formal între meșterii activi, ce sunt păstrători, purtători, creatori și transmițători ai cunoștințelor și tehnicilor tradiționale de lucru și studenții, masteranzi și designeri pe care ne dorim să-i atragem în procesul cunoașterii și promovării moștenirii culturale.
Caracterul aplicativ al atelierelor demonstrative este oportun pentru explicarea, înțelegerea și deprinderea cunoștințelor despre materiile prime, instrumentele și tehnicile de lucru, despre modul de structurarea a decorului și cromaticii iei de Sibiu, despre tehnicile de broderie săsească, despre tehnicile de cusut cu mărgele, despre rosturile altiței etc. Bogata experiența practică a meșterilor este complementară acestui demers educativ, fiind un reper în procesul salvării și aducerii în actualitatea creativă urbană a unor piese de port popular.

Atelierele de povestit, de cusut și de țesut se desfășoară sub îndrumarea creatoarelor de port popular Maria Ciucă, „Tezaur Uman Viu” din anul 2021 (Poiana Sibiului, Sibiu), Ana Bodescu „Tezaur Uman Viu” din anul 2021 (Salva, Bistrița-Năsăud), Rodica Ispas (Avrig, Sibiu), Elena Pascu (Mălâncrav, Sibiu) și Mariana Mereu (Stremț, Alba).
Salvgardarea și promovarea artei cămășii cu altiță este susținută și de observații directe ale „spiritul locului” din Poiana Sibiului, de vizite documentare în depozitele Muzeului ASTRA, de prezentarea ghidată a Muzeului în aer liber, de exemple de bune practici ale meșteșugarilor puși în valoare prin „Întâlnirile de tezaur” al Institutului Național al Patrimoniului, de prelegeri interactive și captivante despre antreprenorialul sustenabil de succes în domeniul industriilor creative, patrimoniu și studiile vizuale", mai spun organizatorii.

Autor
03 iulie 2024 la 12:52

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 6 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit