Tribuna
PNL
Școala de vară a Societății Științifice a Istoricilor din România, organizată la Sibiu
Școala de vară a Societății Științifice a Istoricilor din România, organizată la Sibiu
© Arhiva TRIBUNA

În anul 2019, orașul Sibiu a devenit “Regiune Gastronomică Europeană”. Școala de vară “Gastronomie, dinamici istorice și identități sociale (din perioada 22-27 iulie) își propune să prezinte, mai ales, istorii ale bucătăriilor din spațiile geo-culturale ale României de astăzi. Prelegerile și excursiile tematice prezintă și caută tradițiile gastronomice locale, istorii ale alimentației, influențele culturale, calitatea patrimonială a bucătăriei tradiționale.
Organizatorii școlii de vară sunt Societatea de Științe Istorice din România (prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Universitatea din București, președinte SȘIR) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (prof univ.dr. habil. Sorin Radu, decan al Facultăţii de Științe Socio-Umane). Aceste instituții au constituit, de asemenea, și cea mai mare parte din susținerea financiară a evenimentelor. Școala de vară se află și pe Agenda Comunității a Consiliului Județean Sibiu. Partenerii noștri generoși sunt Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA, Primăria Hoghilag (jud. Sibiu), Primăria Moșna (judeţul Sibiu), Primăria Municipiului Sibiu. Ne-am bucurat și de sprijinul Colegiului Tehnic de Alimentație „Terezianum” din Sibiu și de cel al Institutului de Cercetări Socio-Umane din orașul nostru.

Lucrările școlii de vară au început în 22 iulie, la ora 10, prin alocuțiunile organizatorilor și partenerilor proiectului, în Sala Senatului universității sibiene. Apoi, structura programului a îmbinat, în mod fericit, prelegerile unor specialiști de marcă din România și din străinătate, cu vizitarea obiectivelor culturale urbane și rurale care prezintă patrimoniul istoric al județului Sibiu.

Printre cele mai interesante prelegeri ale istoricilor sibieni susținute în cadrul școlii de vară, remarcăm: Viața într-un sat neolitic de pe teritoriul de astăzi al României. Turdaș” de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, director general al Muzeului Național Brukenthal); „Bucătăria landlerilor și a sașilor. Un ritual mereu nou” de Simona Malearov (Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA, Sibiu); „Istoria Salamului de Sibiu”, de conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu și lector. univ. dr. Olga Drăghici (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). Dintre lucrările învitaților, cele mai numeroase, reținem: „Istoria alimentației și gastronomiei - perspectiva duratei lungi” de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (Universitatea din București); „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”. „Drumul până la pâine în Transilvania” (secolul al XVII-lea) de prof. univ. dr. Rüsz-Fogarasi Enikő (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); „Mirodenii, fructe exotice și „habarnicza”: importul de produse alimentare la Sibiu » (secolele XVI-XVII) de Mária Pakucs (C.S. I dr., Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" din București); „Alegerile alimentare ca proces multifactorial. Studiu de caz: Modernizarea dietei rurale în România anilor 1960-70” de Mircea-Lucian Scrob (University of Birmingham).

Pe parcursul celor şase zile vor fi susținute, după cum am mai pomenit, prelegeri și comunicări, iar în ultima zi a școlii de vară vor fi acordate diplomele de participare și premiile SȘIR pentru cele mai bune publicații ale anului 2018, opere individuale sau colective care aparțin membriilor societății. Tematica prelegerilor și a comunicărilor acoperă o gamă variată de perspective și proiecții identitare, manifestate atât în mediul românesc cât și în cel al minorităților etno-culturale. De asemenea, este afirmat rolul gastronomiei, ca factor intercultural dinamic. Pentru buna desfășurare a manifestării, un sprijin important au oferit Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu și Primăria din Sibiu.

Lucrările școlii de vară sunt deschise publicului interesat.

Prof. univ. dr. Mihaela Grancea, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, președinte al Filialei Sibiu a Societății de Științe Istorice din România

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia