Tribuna
Schimbări radicale în învățământul românesc: planurile-cadru noi pentru liceu, programele școlare și manualele noi vor fi lansate în septembrie 2023
Schimbări radicale în învățământul românesc: planurile-cadru noi pentru liceu, programele școlare și manualele noi vor fi lansate în septembrie 2023

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că planurile-cadru noi pentru liceu, programele școlare aferente și manualele noi realizate după acestea vor fi gata până în septembrie anului 2023.,

Sorin Cîmpeanu a primit aviz favorabil pentru un al treilea mandat. Ministrul Educației a mai spus că, în aceste condiții, abia în anul 2027 va fi și primul Bacalaureat bazat pe competențe. Pe 3 septembrie, Cîmpeanu spunea că planurile-cadru „nu vor fi implementate nici anul acesta, nici anul viitor”.

Planurile-cadru de la liceu trebuiau să fie finalizate de doi ani, iar generația de elevi care a intrat în clasa a IX-a în acest an școlar trebuia să aibă deja pe masă și manualele școlare realizate după programele noi, bazate pe competențe, nu pe acumulare de informații ca până acum. În schimb, din cauza întârzierilor, generația care a început pentru prima dată școala în clasa pregătitoare și care a reușit să aibe programe și manuale noi până acum, cu întârzieri ocazionale, a trecut acum clasa pe formula veche, după care au învățat elevii în ultimii 30 de ani, scrie edupedu.

“Proiectul planurilor-cadru pentru liceu era necorespunzător din punctul de vedere a peste 10.000 de sesizări primite pe acest lucru. Este nevoie de timp pentru reformă în Educație, 2023 septembrie, am spus și vă repet, vor fi planurile-cadru noi pentru liceu. Este nevoie de o integrare a obiectivelor din România Educată, care sunt esența acestui program de guvernare, se lucrează în 150 de grupuri de lucru deja la aceste planuri-cadru, dar termenul este septembrie 2023, când vom avea și planuri-cadru adecvate obiectivelor din România Educată, când vom avea și discipline care vor corespunde acestor obiective, vom avea și profesori formați și vom avea și manuale. Până atunci nu sunt generații sacrificate pentru că diferențele sunt compensate prin planuri de tranziție, prin ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină pe care ministerul le-a pus la dispoziție. Răspuns final: în septembrie 2023 vom avea planuri-cadru noi pentru liceu. De asemenea, pentru generația care va începe în septembrie 2023, vom avea în 2027, sunt convins, și acel Bacalaureat care să fie, în sfârșit, bazat pe competențe, primul bacalaureat schimbat radical”, a precizat ministrul Cîmpeanu.

Potrivit edupedu, planurile-cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică în 5 ianuarie 2021. Este vorba despre documentele care stabilesc ce materii vor studia elevii de clasele a IX-a, precum și de numărul de ore alocat acestor discipline, pe săptămână. Proiectele planurilor-cadru respectă media de 30 de ore pe săptămână prevăzută de modificarea legii educației de anul trecut, sunt pentru toate clasele de liceu și ar fi trebuit să intre în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022.

comentarii
1 comentarii

In 2023, nu veti mai fi ministru, dle inginer! Vizați degeaba! Ce-au păzit experții din ministerul 8 ani de cand s-a inceput cu clasa pregătitoare? Vedeti sa nu facă in 2 ani ce n-au facut in 8!
28.11.2021 20:23
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia