Tribuna
PNL
Schimbări majore în legea educaţiei votată de Senat: clasă cu 22 de elevi în învăţământul primar, 26 la gimnaziu şi liceu, 17 la grădiniţă. Legea merge la Klaus Iohannis pentru promulgare
Schimbări majore în legea educaţiei votată de Senat: clasă cu 22 de elevi în învăţământul primar, 26 la gimnaziu şi liceu, 17 la grădiniţă. Legea merge la Klaus Iohannis pentru promulgare

Modificări majore în legea educaţiei votată luni seara  în Senat, for decizional: la grădiniţă, numărul copiilor dintr-o grupă nu poate fi mai mare de 17, iar în învăţământul primar o clasă va avea 22 de elevi. În gimnaziu şi liceu, nu pot fi mai mult de 26 de elevi într-o clasă.

Proiectul de lege iniţiat de UDMR a primit astăzi aprobarea senatorilor, anunţă edupedu.ro. 

Potrivit proiectului care a primit votul final, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală “pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”.
După ce a fost adoptat tacit Camera Deputaţilor în aprilie 2019, proiectul de modificare a legii educaţiei a fost aprobat de Senat în 10 februarie 2020.
Ca să poată intra în vigoare, legea are nevoie de promulgarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Proiectul de lege votat astăzi stabileşte că, în învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a) educația antepreșcolară: grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8. Legea prevedea, până acum, maximum 9 copii în grupa de creșă
b) învățământul preșcolar: grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17. Până acum, legea prevedea maximum 20 de copii în grupa de grădiniță
c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. Până acum, legea prevedea maximum 25 de elevi în clasă în învățământul primar
d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. Până acum, legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul gimnazial
e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26. Până acum, legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul liceal și profesional
e1) învățământul dual: clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26;

  • “În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim“, se arată în proiectul de lege votat de Senat.

În prezent, legea modificată le permite școlilor și grădinițelor să încalce limitele, fără a prevedea un prag pentru excepții.

  • "La solicitarea expresă a părinților, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minim 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului", stabileşte legea adoptată astăzi de Senat.

De asemenea, potrivit noilor prevederi, "nivelul antepreșcolar poate fi organizat în creșe pentru vârsta de 0-3 ani sau în grădinițe pentru vârsta 2-3 ani". 
Ministerul Educaţiei concepe curriculumul specific copiilor sub 3 ani şi stabileşte  metodologia pentru organizarea unităților de educație timpurie antepreșcolară. 
Personalul care va lucra în aceste grupe va avea un statut similar educatorilor şi va fi gestionat de Ministerul Educaţiei.

  • "Nu putem să desființăm toate școlile rurale. Trebuie să avem în vedere că există o regrupare naturală a instituțiilor de învățământ, dar nu poți duce chiar toți copiii în altă localitate. Nu poți duce zilnic sute de copii la 30-40 de km, copii din învățământul primar și gimnazial. Copiii din zona primară trebuie să încerci să-i ții în localitate. Dacă îi obligăm prin lege să meargă la școală, nu avem cum să nu mergem cu ei pe această zonă", a declarat pentru edupedu.ro deputatul UDMR Szabó Ödön, unul dintre inițiatorii proiectului.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia