Tribuna
Scaunul ministrului Justiţiei se clatină? "Este doar o chestiune de zile până când PSD va cere schimbarea"
Scaunul ministrului Justiţiei se clatină?

Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr au scăpat cu un avertisment din evaluarea Ministerului Justiţiei după dosarul OUG 13. Tudorel Toader le pune însă vedere, foarte clar, şefilor DNA şi Parchetului General că nu mai merge ca până acum şi că revocarea lor poate interveni oricând. Lipsa unei astfel de decizii acum ţine doar de oportunitatea momentului. Cu toate acestea, ministrul Tudorel Toader a fost aspru criticat de politicieni, atât de cei de la Putere, cât și de cei din Opoziție. Fostul președinte al PNL, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că este doar o chestiune de timp până când PSD va propune schimbarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției.

 

Fraza cheie, la finalul raportului

 

Potrivit Gândul, ca urmare a unui exces de putere semnalat în raport de Tudorel Toader în cazul DNA - OUG 13 - sintagma folosită este „ultra vires” (peste puteri, în afara imputernicirii - n.r.) - ministrul Justiţiei a decis să instituie monitorizarea şi obligaţia de raportare a activităţii instituţiilor cheie în lupta anticorupţie. Fraza cheie a întregului raport se află pe pagina 19, ultima, şi reprezintă un ultimatum pentru şefa DNA, dar şi pentru şeful Parchetului General:

  • „Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi legea”.

Ministrul Justiţiei a susţinut că este vorba de „un mecanism de exercitare a autorităţii ministrului asupra procurorilor” şi a invocat în sprijinul său articolul 132, alineatul 1, din Constituţie, şi articolul 69 din lege 304/2004 privind organizarea judiciară. Practic,  potrivit prevederilor menţionate, Ministrul Justiţiei poate decide el însuşi cine se va ocupa de evaluare. Verificarea poate fi dispusă în cazul DNA, PICCJ şi DIICOT.

 

Cătălin Predoiu: „Toader Tudorel, un ministru şmecher”

 

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a precizat, miercuri, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a cerut revocarea şefilor parchetelor, dar şi-a pregătit terenul pentru a cere acest lucru în cazul în care procurorii se mai sesizează cu un nou caz OUG 13.

  • „Unii aşteptau astăzi o ghilotină ministerială peste capetele parchetelor. Eu am spus de ieri (n.red. - marţi) că nu va cere revocarea. Şi aşa a fost. Dar, atenţie! Toader e mai şmecher decât pare. N-a dat drumul ghilotinei, dar a aprins fitilul unei bombe. De ce? Pentru că a spus două lucruri: 1. Nu revoc, pentru că nu e oportun; 2. Procurorii nu pot ancheta Guvernul pentru emiterea de acte normative”, a scris Predoiu pe contul său de Facebook.

El a arătat că ministrul Justiţiei tocmai a „întins” un scut de protecţie pentru Guvernul PSD.

  • „De ce spun că a amorsat o bomba? Pentru că: 1. Ce nu e oportun azi, poate fi oportun mâine; 2. Dacă procurorii se mai sesizează cu un nou caz OUG 13, vezi pct.1, adică va cere revocarea. În alte cuvinte, Toader Tudorel Ministrel tocmai a întins un scut nuclear peste Guvernul Pesedel. Şi nu e scutul de la Deveselu”, a adăugat Predoiu.

 

Traian Băsescu: „Tudorel Toader, un marţafoi pliat pe interese. Evaluare profesionistă, concluzie de slugă”

 

Cea mai dură reacţie după raportul ministrului Justiţiei referitor la şefii parchetelor, a avut-o fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. Actualul preşedinte al PMP a declarat că evaluarea făcută a fost “profesionistă”, însă, “concluzia a fost de slugă”.

  • „Am urmărit şi eu discursul domnului ministru. A fost un discurs profesionist cu o concluzie de slugă. A constatat nefuncţionalităţile DNA, încălcarea gravă a Constituţiei şi pe urmă spune că nu este oportun să luăm măsuri împotriva celor care încalcă Constituţia. De astăzi statul român lucrează pe oportunităţi, nu pe Constituţie (...) Este explicaţia unui marţafoi propulsat la CCR de Fenechiu, care mereu s-a pliat pe interese. Asta este concluzia mea. Deci, păcat că Tudorel Toader ştie carte, dar rămâne o slugă”, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, la B1 TV.

Traian Băsescu a susţinut că “un neisprăvit de ministru şi o neisprăvită de majoritate parlamentară” au relativizat Constituţia.

  • “Drama pe care o trăieşte România e cea a relativizării Constituţiei: nu este obligatorie pentru toţi. (…) Am o uriaşă dezamăgire: o cărticică mică, Constituţia României, pe care am apărat-o zece ani, azi este terfelită de un neisprăvit de ministru şi o neisprăvită de majoritate parlamentară”, a mai spus Traian Băsescu.

 

Alina Gorghiu: „Este doar o chestiune de timp până când PSD va propune schimbarea ministrului Justiţiei”

 

Este ”doar o chestiune de timp” până când PSD va propunere schimbarea ministrului Justiţiei, după ce Tudorel Toader a prezentat concluziile cu privire la evaluarea activităţii Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Augustin Lazăr, este de părere Alina Gorghiu, senator PNL de Timiş.

Fostul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul PNL Timiş, că ministrul Justiţiei va avea o “soartă destul de grea” în perioada următoare.

  • “Concluzia mea este că e doar o problemă de timp până când ministrul Toader va fi schimbat de la Ministerul Justiţiei. Va urma o perioadă de monitorizare intensă din partea domnului Dragnea, din partea domnului Tăriceanu, 24 de ore din 24 la adresa ministrului Justiţiei, care va avea o soartă destul de grea în perioada următoare. Deja văd o presiune din ce în ce mai crescută asupra domniei sale din partea comunicatorilor PSD. Însă sunt de acord cu domnia sa (n.r. ministrul Justiţiei) cu un lucru: că nu revoci şefii de parchete doar ca să dai satisfacţie unor lideri de partid sau unor analişti politici. În schimb, sunt convinsă, repet, că e doar o chestiune de timp până când PSD va propunere schimbarea acestui ministru din funcţie”, a declarat Alina Gorghiu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, joi, că din punctul său de vedere nu se impune schimbarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a prezentării Raportului privind activitatea şefilor parchetelor, el arătând că aceasta este o decizie a premierului Sorin Grindeanu.

Dragnea spunea că este nemulţumit şi dezamăgit de Raportul prezentat de Toader, care conţine o argumentaţie în favoarea revocării şefilor parchetelor şi o concluzie privind menţinerea acestora în funcţie.

Întrebat dacă se impune schimbarea lui Toader, ca urmare a acestei nemulţumiri faţă de persoana sa, Dragnea a răspuns: „Nu, din punctul meu de vedere, nu. Este o decizie a primului-ministru”.

foto: vivafmiasi.ro

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica