Ce poate fi mai aşa, "smart" şi "european" şi "comunitar" decât ca tu, locuitor şi contribuabil fizic sau "pe firmă", după ce ai rupt-o oricum în fericire în 2020 cu salarii scăzute, şomaje, afaceri cu lacătul pe uşă, să afli că, pe lângă alte binefaceri ale noului an şi noului regim, curentul electric se scumpeşte prin "liberalizare", accizele cresc pentru că cică "cursul leu-euro", deci se va scumpi TOT, pe româneşte, te trezeşti, aşa, din senin, că ţi se scumpeşte şi taxa pe colectarea deşeurilor, adică pe gunoi? Şi că se scumpeşte e una, dar ideea e că se scumpeşte vehement. Şi cam ciudat. OK, înţeleg că Sibiul are nevoie de marketing şi trebuie să fie faimos în ţară, iar cu chestia asta devenim mai celebri decât când am executat la zid ursuleţul ăla speriat, dar parcă se putea găsi altceva. OK, la Hermannstadt e totul aşa de special şi de Sibiu Smart, încât nu oamenii aruncă gunoiul, ci clădirea.
Avem, aşadar, la Sibiu, o taxă "nouă" pe colectare care a reuşit să-i enerveze pe majoritatea locuitorilor. Avem autorităţi care mimează o dezbatere publică degeaba, că părerea ta este fix pix şi că oricum e deja decis totul, dar trebuia bifat un simulacru de democraţie. "...Până la intrarea în vigoare a noului Regulament privind taxa de salubrizare, cetățenii vor achita taxa la nivelul celei din 2020. După aprobarea noii modalități de calcul a taxei de salubrizare de către Consiliul Local în ședința de la finalul lunii ianuarie, Direcția Fiscală va emite decizii de impunere cu sumele datorate conform acestui nou Regulament, sumele achitate deja de cetățeni urmând să se scadă din suma datorată pentru acest an”, spune Primăria Sibiu. Deci totul e hotărât dinainte, cetăţeanul ori să tacă şi să plătească, ori să dezbată degeaba ca să se afle în treabă şi tot să plătească, ori să înjure, dar să plătească. Că aici e Europa, nu Teleorman, richtig?
Am fost informaţi? Nu prea spre deloc.
Ştiau sibienii că le va sări (din portofel) taxa de salubrizare? Cei "în măsură să" au informat corect şi mai ales CONCIS cu cât şi DE CE şi care e logica scumpirii şi schimbării din mers a metodei de calcul sau ce-o mai fi acolo?
Mi-am petrecut ceva ore bune în a "săpa" pe reţele, să vedem, dincolo de ce spune presa (că mai mult ea informează decât cine e plătit sau are datoria să informeze) ceva, o câtime, un mizilic despre faptul că se va scumpi uluitor gunoiul. Că de ştiam că e aşa de valoros ce arunc, puneam sacii de gunoi şi pe Tanti Rezi, Miticlă şi Mărie Hârtie pe olx şi eram chiar câştigat.
Pagina Primăriei Sibiu, "Primăria Municipiului Sibiu", ne îndeamnă să mergem la teatru, să urmărim clipuleţe cu "Adevăraţii Supereroi", ne spune de vaccinari, de smart, şi, pe 17 decembrie aflăm că "Dezbatere publică pe tema modificării Regulamentului pentru taxa de salubrizare! "Punem în dezbatere publică modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare, publicând integral documentul pe site-ul sibiu.ro. Sibienii pot transmite timp de o lună observații și sugestii cu privire la acesta, folosind mijloacele de comunicare electronice. Precizez că această modificare este o obligație legală pe care o avem de a implementa modul de taxare numit “plătește pentru cât arunci” (sl.ns), instituită pentru a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor stabilite prin legislația națională.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
Principala modificare din Regulament este modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu. (...) Acesta va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din luna ianuarie, noua taxă aplicându-se începând cu aceeași lună".Cei interesaţi de regulament, e aici: https://www.sibiu.ro/ro2/hotarari/proiecte_dezbatere/2020/pro_hot_dez_17.12.2020.pdf
La rândul ei, pagina "SOMA salubrizare Sibiu – Companie" ne oferă campanii, articole din Ziarul Care Face Campanie, oamenii întreabă despre logica scumpirii, le răspunde cucu (ca de altfel şi pe pagina Primăriei, unde oamenii vorbesc singuri) se plânge (tot via Ziarul Care...) că "Mai bine de un sfert din locuitorii municipiului Sibiu nu își plătesc taxa de salubrizare. Asta în condițiile în mai puțin de 20% din deșeuri sunt colectate corect." şi mă întreb atunci cum nu îţi plăteşti gunoiul dacă ai contract din oficiu şi daca nu plăteşti eşti penalizat şi "executat"?
ADI ECO Sibiu (Asociația de Dezvoltare Intercomunitara ECO SIBIU) pune campanii pe reciclare selectivă şi preia de la SOMA.
Undeva, nu mai ştiu pe unde, văd întrebarea "Tu ce faci cu hainele pe care nu le mai porți?" Păi le mai port, că la cât mă costă o cămaşă reciclată e cam tot aia cu una din second, măcar.
Consilierii locali: informează, dar mai mult nu
Ca cetăţeni cu ceva carte ai unui oraş, ştim că structura numită Consiliul Local e compusă din consilieri locali care reprezintă, cel puţin teoretic, partidele politice care au prins un loc eligibil şi pe cetăţenii oraşului ăluia, prin grija cărora au ajuns ei pe fotoliile acelea decizionale.
Am zis, iar, ia să vedem, pe reţele că ele sunt mai tari ca televiziunile sau comunicatele, se spune ceva despre SCUMPIRE, despre DE CE, despre casa care plăteşte singură gunoiul sau dacă semnalează ceva reguli sau nereguli în privinţa asta. Mi-am consumat timp preţios ca să ajung la concluzia că mai mult nu. Consilierii locali, pe paginile sau profilurile lor, sunt oameni ca noi toţi şi/sau politicieni ca ei toţi. Adică avem shareuieli, felicitări, chestii de la Partid şi cam nimic despre problema asta, deşi oraşul fierbe.
Excepţie fac câţiva consilierii care, măcar, pe 15 sau 17 decembrie au anunţat că ceva se se întîmplă. Le publicăm aici fără alte comentarii
Raul Andrei Apostoiu (USR): "În urma acordului de colaborare dintre Primăria Sibiu și ULBS se va derula un amplu proiect numit "Aplicarea la nivel individual a instrumentului economic "Plătește Pentru Cât Arunci" pentru deșeurile generate la imobilele multi-familiale, prin dezvoltarea și implementarea unei infrastructuri inteligente". Practic se inlocuiesc si modernizează platformele de colectare ale deșeurilor de la blocuri, accesul la pubele se va face cu cardul de fiecare locatar si se va cantari fiecare tip de fractie aruncata ca in final să plătească fiecare proprietar de apartament pentru cât aruncă. Este un pas important în modernizarea, eficientizarea dar și reducerea costurilor cetatenilor cu salubrizarea".
Ionuş Ghişe (USR): "Am încheiat acum ședința de Consiliu Local din luna decembrie. Ședințele nu s-au mai transmis în direct pe site-ul Primăriei în ultimele două luni, am cerut ca această transmisie să fie reluată.
De asemenea, am solicitat ca proiectele de hotărâri de Consiliu Local, care sunt finalizate mai repede decât publicarea ordinii de zi, să fie transmise către consilieri, pentru a avea mai mult timp pentru a le studia."
Diana Mureşan (USR) (plus Laurenţiu Theodoru - USR, ca "tag": "...Serviciul public de management și salubrizare și protecția mediului a oferit două variante de calcul, prima reprezenta un calcul combinat raportat la suprafața imobilului și la pachetul de servicii oferit, iar a doua varianta de calcul era bazată exclusiv pe un pachet de servicii. Împreună cu colegii mei consilieri ai Alianței USR PLUS am susținut cea de-a doua variantă, deoarece considerăm că tariful plătit pentru salubritate de către cetățean nu trebuie să aibă în vedere suprafața de locuire a acestuia, ci cantitatea de deșeuri produse de acesta. Odată ce va fi pus în dezbatere publică Regulamentul de Taxă, va fi rândul vostru să contribuiți pentru a aduce îmbunătățirile necesare la acesta. Vă ținem la curent în continuare cu activitatea din Consiliul Local"...
Wolfgang Alexander Guib (FDGR): "Această taxă de salubrizare va intra in vigoare din anul 2021 si va face parte din noul Regulamentul de Taxa Speciala de Salubrizare. (...) Cei de la Serviciul Public de Management Salubrizare si Protectia Mediului au venit cu doua propuneri pentru metoda de calcul: o varianta de calcul combinat raportata la suprafata imobilului si la pachetul de servicii oferit si o varianta de calcul bazata exclusiv pe un pachet de servicii. Avand in vedere ca ideea de baza este ”Plateste Pentru Cat Arunci”, am sustinut a doua varianta, ca fiecare cetatean sa poata sa isi aleaga abonamentul potrivit, in functie de necesitatile lui. (...) Urmatorul pas este punerea in dezbatere publica a variantei alese, unde toti cetatenii Sibiului sunt incurajati sa contribuie la perfectionarea metodei de calcul si la elaborarea Regulamentului de Taxa Speciala de Salubrizare.
Deci doar PATRU consilieri locali au informat, cumva, publicul, pe reţele despre modificările privind taxa de colectare. Îi felicităm. Restul?
Civicii, Rezist, "Vă Vedem" şi-au luat "libere" de data asta
Mai ştiţi vremea aceea când pentru orice virgulă, orice strâmbătură, orice "orice" ieşea lumea în stradă cu zecile, sutele sau miile, pentru a arăta cât de implicată e ea în viaţa colectivităţii? Când "REZIST"-am, când Văvedeam din Sibiu, când se protesta maraton, când se pichetau sedii, la ore fixe, când se strigau lozinci, se posta, se striga, se agita se fluturau drapele şi lozinci? Hai că nu era acum 50 de ani, să fi uitat complet. Îmi spunea cineva atunci că chestiile acestea nu au legătură doar cu "Pessedeee-Ciuma Roşie" ci că, oricine va face ceva nereguli, indiferent de partid sau de cine va fi la putere, va fi "taxat" cu aceeaşi monedă.
Ei bine, acum Sibiul are o problemă de rezolvat şi de lămurit. Allo, Văvedem din Sibiu?, Allo, "Rezist?", allo, fotografii şi cameramanii care tocau expuneri pentru poze cool şi mobilizatoare?
"Demnitatea revoltei. Aici începe Europa. "Aici și așa începe Europa: cu fiecare cetățean român care își exercită demnitatea în stradă, în instituții publice, la locul de muncă. Până când toată România va fi o Zonă liberă de corupție. E un drept pe care nu ni-l poate lua nimeni. Fiindcă România e Europa". Se spune în "Aici începe Europa. Declarația de la Sibiu", publicată pe pagina "Vă Vedem din Sibiu".
Ei, ne mai exercităm, aşa, demnitatea în stradă, în postări, în interviuri de fitză, în pichetări (cu respectarea normelor, desigur) sau protestări maratonistice (tot cu respectarea, mă-nţelegi?). După ceva documetaţie, se pare că NU. Rezist o fi intrat în insolvenţă, "Vă Vedem" o avea programare la oftalmologie de la atâta văzut, iar portdrapelurile, port-lozincile şi port luminiţele de la smartfon au alte treburi. Normal, Sibiu, vorba aia din 2007.
Nu mai suntem activi în viaţa urbei, că ne-am făcut treaba, am cules laurii şi încă ne culegem faima câştigată.
Totuşi, ce fac ei acum? Se implică în viaţa urbei? Au măcar o părere aşa, față de problemă? Păi, în majoritatea cazurilor, NU.
Marii fotografi ai evenimentelor protestatare s-au recalificat pe alte tematici, mai profitabile. Marii activişti care strigau la portavoci sau se costumau care-cum, au dispărut în neant şi, la o adică, nu le mai pasă că nici nu locuiesc în Sibiu. Sau s-au recalificat în postări pe teme vacciniste. Sau fac petiţii pentru "reconstrucția Institutului Cultural Român". Sau lobby la o carte a lui Obama. Sau că "se poate construi speranță chiar şi atunci când nu mai e speranță. Că e esențial să fim împreună mai ales atunci când ni se spune că e inutil să fim împreună. Că putem construi un zid din fire de praf. Că, uneori, un rău care pare atotputernic e neputincios în fața celor slabi & curați". (Radu Vancu).
Un artist etalon al mişcării, ne cere acum să ne abonăm la Revista 22", că face doar 150 de lei pe an. Bun, adică, în bani de gunoi sibian, cât la sută vine? Altul e desigur preocupat de Şoşoacă.
O excepţie face Ciprian Ciocan care pe 4 Ianuarie, (se) întreabă, printre altele, "cum ar trebui să se împartă echitabil taxa de salubrizare într-un oraș? (greu)" şi dacă "ar trebui ONG-urile să se implice în probleme în care statul ar tb să facă treaba? (sănătate, educație etc)". "Cred ca pentru mine singura soluție la care mă pot gândi este cum facem să construim mai multă încredere în sisteme, astfel încât să nu trebuie să fim tot timpul cu ochii pe ele: cu oameni de încredere și competenți, transparență și comunicare bună, răbdare și înțelegere, cât mai multe povești de succes care să ne confirme că se poate".
Pe 3 Ianuarie, tot Ciprian Ciocan face referire DIRECT la problema gunoaielor sibiene: "E adevărat că la Sibiu ești taxat dacă locuiești singur? (...) Înțeleg că se trage de la faptul că autoritățile nu cred că există așa ceva, oameni singuri, ci de fapt suntem niște prefăcuți care vrem să înșelăm sistemul. Mișto!"
Puţintel, dar e totuşi, ceva, e o mică luare de poziţie într-o zonă în care civismul se face că plouă sau percutează doar când e vorba de adversari politici.
Noi încă aşteptăm răspuns... Avocatul Poporului l-a găsit
În articolul "Taxa pentru colectarea gunoiului din Sibiu și logica mizerabilă", ne puneam (şi LE puneam) nişte întrebări: "Cum se explică acest concept în condițiile în care o persoană care produce X cantitate de gunoi va plăti aceeași sumă cu o familie formată din 5 persoane, care produce de 5 ori mai multe deșeuri? Unde e filosofia acestui concept, din moment ce tu, care produci - să zicem - 5 kg de gunoi plătești același tarif cu o familie ce produce 25 de kg?" Vezi aici:
Tot săpând şi citind comentarii, am aflat că, în 2018, Avocatul Poporului a avut pe masa de lucru o fază ca la Sibiu, când, în comuna Dofteana – Bacău - Consiliului Local l-a taxat pe un locuitor (salubritate, PSI şi pază) deşi acesta nu locuia acolo mulţi ani. Avocatul Poporului a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a solicitat anularea parţială a mai multor hotărâri ale CL plus repararea pagubei. Avocatul Poporului a constatat că hotărârile CL Dofteana au fost emise cu încălcarea prevederilor Legii nr. 101/2006, taxa specială de salubritate fiind stabilită pentru fiecare rol/familie/gospodărie, şi nu pe numărul de persoane. "Aprobarea taxei de salubritate pe rol/ gospodărie, indiferent de numărul de persoane ce o compun, nu e conformă cu principiile taxării echitabile şi nici cu cel al nediscriminării utilizatorilor, fiind evidentă încălcarea acestor principii, din moment ce gospodăriile pot avea un număr diferit de persoane în compunere, iar cantitatea serviciului prestat este, prin urmare, diferită, în funcţie de numărul persoanelor ce compun respectivele gospodării", spunea Avocatul Poporului. Aşa că?
Lumea e supărată. Şi se anunţă un protest cu succes la public
Lumea, indiferent de culoarea sa neculoarea politică, e desigur, supărată. Sunt foarte multe comentarii pe subiect, atât la articole cât şi pe reţele şi, din aproape în aproape, se întrevede o mişcare mai amplă (cu sau fără profesioniştii protestelor de la Rezist & Vă Vedem). Oamenii vehiculează tot felul de metode de a protesta împotriva scumpirii acestei ciudate taxe de salubrizare, de la refuzul de a mai colecta selectiv şi expediatul gunoiului la autorităţile locale acasă la acţionarea în instanţă, sesizarea avocatului Poporului sau chiar un protest organizat. S-a format un grup numit "Stop monopol SOMA" pe care în găsiţi aici
https://www.facebook.com/groups/225998192312310
Se anunţă pentru duminică, 10 ianuarie, în Piaţa Mare, (iniţial a fost anunţat în Piaţa Mică) la ora 15, un protest numit "STOP!! triplarea taxei de salubritate!! - Hai cu sacul de gunoi în fata Primariei!". Este anunţat aici: https://www.facebook.com/events/779145472690526
Ei, iată că Sibiul va ajunge faimos şi prin faptul că va avea cel mai mare tarif pentru salubritate din țară. Om fi noi "Un Sibiu plin de hoți și de putori" cum a scris cineva, dar parcă e prea de tot. Totuşi, cât gunoi se strânge de la o locuinţă cu o persoană în ea?
Notă: am pus poze de pe la protestele "Rezist" şi "Vă vedem" din arhiva noastră, doar aşa, să vedem comparativ cum e să protestezi la Sibiu împotriva Bucureştiului şi să comparăm implicarea de atunci cu implicarea de acum. A aceloraşi sau nu.