Tribuna
PNL
Satul românesc, dezbătut de profesori și teologi, la Sibiu: „Mulți dintre noi am fost preoți la sat și avem o nostalgie a unui Rai pierdut"
Andra MARINESCU
1930 vizualizari
Satul românesc, dezbătut de profesori și teologi, la Sibiu: „Mulți dintre noi am fost preoți la sat și avem o nostalgie a unui Rai pierdut
Zeci de profesori de teologie, etnologi și cercetători din cadrul mai multor centre universitare din Sibiu, Cluj, Arad, Baia Mare și Alba- Iulia se află în aceste zile în orașul de pe Cibin, pentru a participa la Simpozionul național dedicat satului românesc. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Sibiului, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Complexului Național Muzeal „ASTRA”, a debutat luni, 23 septembrie, în Sala "Auditorum" din Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA, și va continua marți la Centrul de Conferințe "Sfântul Andrei Șaguna" din Păltiniș.


 

Simpozionul național de la Sibiu are două teme: „Anul satului românesc: între tradiție și modernitate” și „Figurile emblematice ale patriarhilor Nicodim Munteanu, Iustin Moisecu și importanța activității traducătorilor de cărți bisericești”. Lucrările simpozionului se desfășoară pe două zile, în cadrul Pavilionului Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, respectiv la Centrul socio-cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Păltiniș.

În deschiderea evenimentului, moderat de pr. conf. dr. Habil Daniel Buda, participanții au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cuvântul său, ÎPS Streza a evidențiat importanța implicării Bisericii în păstrarea patrimoniului spiritual și cultural din satele românești.

„Fiecare localitate s-a creat în jurul unei biserici, a unui edificiu spiritual. Când trecem pe lângă satele noastre vedem case și turla vreunei biserici împrejurul caselor, sau într-un loc ridicat. Ne amintim cu toții când am trecut pentru prima dată în mod conștient pragul bisericii, ne-am trezit noaptea, în acele momente extraordinare din cadrul sărbătorilor pascale, sau bucuria avută cu prilejul sărbătorilor Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei. Toate aceste nu se șterg, chiar dacă au venit altele mult mai ample și mai complicate în viața noastră, în mintea noastră, dar acele momente pline de o profundă emoție, de ceva unic și prima emoție spirituală apărută în viața noastră nu se uită niciodată”, a spus ierarhul.

Prorectorul Marian Țiplic: "Cu toții avem rădăcini la sat!"

Invitat la conferința de deschidere a Simpozionului a fost și prof. univ. dr. Marian Țiplic, prorector al Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, care a transmis, totodată, mesajul conducerii de învățământ superior.

„Cu toții avem rădăcini la sat. Dacă ne uităm un pic în urmă, a doua, a treia generație o identificăm într-un sat care pentru noi este locul acela de retragere, chiar dacă nu în mod fizic, măcar în momentele când gândurile noastre simt nevoia să se ancoreze de ceva extrem de drag și de stabil și ne întoarcem către sat, ne întoarcem către cei care au locuit sau locuiesc acolo, ne sunt dragi nouă și inevitabil ne gândim la acel sat în care erau trei piloni extrem de importanți: preotul, învățătorul și notarul”, a spus prorectorul ULBS Marian Țiplic.

Satul românesc, reprezentat de primarul din Sadu

Reprezentantul satului românesc a fost, luni, primarul comunei Sadu. Valentin Ivan este și președintele Asociației Comunelor din România - filiala Sibiu.

„Pentru mine «acasă» este satul natal, comuna Sadu. Când vorbești de Sadu nu poți vorbi decât de o așezare binecuvântată de Dumnezeu, șerpuită de râul cu același nume unde, de-a lugnul istoriei, sătenii au dovedit că sunt oameni vrednici, înțelepți și și-au lăsat amprenta în dezvoltarea economică națională a sistemului hidroenergetic, în acest fel Sadu devenind prima localitate rurală electrificată din România și, mai mult decât atât, mari personalități ale istoriei neamului românesc au văzut lumina zilei la Sadu”, a mărturisit primarul comunei Sadu, Valentin Ivan.

Din partea conducerii CNM ASTRA, dr. Mirela Crețu a vorbit despre satul din Muzeul ASTRA.

„Muzeul ASTRA este un sat și sunt convinsă că îl sărbătorim pe tot în acest an. Fiecare casă reprezintă un sat, fiecare casă are urmele, duhul și spiritul părintelui care a pășit în satul de unde provine acea casă, pentru că părintele le-a fost alături celor care au clădit casa, de la temelia și până când au plecat în cealaltă casă, în celălalt neam, dincolo, spre ceruri”, a precizat dr. Mirela Crețu.

Cu această ocazie, participanții la Simpozion au aflat detalii și despre eforturile depuse de Muzeul ASTRA în salvarea Bisericii din Vința, județul Alba. Biserica a fost strămutată pentru a fi salvată de distrugerea provocată de apele unui lac de decantare a sterilului de la Valea Șesei și va fi reconstruită în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, după cum arată dr. Gianina Ionescu, directorul Centrului „ASTRA” pentru Patrimoniu, care a prezentat și etapele restaurării catapetesmei care va fi montată în Biserică, dar și celelalte etape ale restaurării picturii murale.

Evenimentul a continuat cu prelegeri

După o scurtă pauză, evenimentul a continuat cu sesiunea de comunicări, moderată de pr. prof. dr. Aurel Pavel, care a spus că "cea mai mare parte a istoriei noastre s-a desfășurat la sat", și de prof. univ. dr. Sebastian Moldovan.

Prima prelegere a fost a pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Arad, care a vorbit despre "Parohia rurală - metamorfozele prezentului și incertitudinile viitorului".

La rândul său, pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, a dezbătut tema "Misiunea Bisericii în mediul rural".

"În mediul sătesc, legătura dintre pastorație și misiune nu e deloc ușor nici de cercetat, nici de scris, pentru că noi vorbim fără să cunoaștem realitatea concretă. Mulți dintre noi am fost preoți la sat și avem o nostalgie a unui Rai pierdut. Ne-am urbanizat, am venit la oraș, ne-am dorit parohii mai mari, am uitat câteva aspecte", a spus, printre altele, dr. Mihai Himcinschi.

Părintele Constantin Necula și legăturile sale cu satul românesc

Următorul vorbitor a fost pr. conf. dr. Constantin Necula, din partea Facultății de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu, care a subliniat aspecte legate de "Vatra satului - vatra mântuirii noastre", amintind de povestea ciorbei de bolovan, scrisă de Vasile Voiculescu.

Părintele Necula a subliniat în prelegerea sa că "Nu suntem într-atât de deznădăjduiți în ceea ce înseamnă pierderea satului, încât să nu știm că Hristos e viața care poate regenera misiunea noastră în astfel de situații. Dacă vă întrebați care este expertiza mea în domeniul satului e foarte simplu: de la 5 până la 14 ani, câte trei luni și jumătate pe an, stăteam în Maramureș, la Vișeu de Jos, fără să am contact cu nimic altceva. Acolo era maximul de civilizație pentru mine. Sunt crescut în Steagu Roșu, dar foarte vecin cu Șcheii Brașovului, cel mai amplu urbanizat sat, înainte de existența urbanizării ca atare. Perioada de la 14 până la 20 de ani mi-am petrecut-o pe Valea Cernei, în zona Olteniei. Sunt zone cu totul rupte la prima vedere ca spiritualitate, dar la fel de vii în ceea ce privește posibilitatea de a cunoaște".

În discursul său, părintele Necula a amintit și despre satele din Dobrogea, care l-au inspirat pentru evenimentul ce are loc în aceste zile, la Sibiu.

"Satele Dobrogei, poate cea mai de preț dintre vestigiile țării în ceea ce privește locuirea la sate, reprezintă o zonă uitată de noi, în care a fost nevoie să plouă mult peste un drum între vii ca să ne iasă mucenicii la iveală și să se vadă Niculițelul în toată splendoarea sa. Acolo mi-a venit ideea acestei întâlniri și sper din toată inima să reușim să mergem cât mai mulți acolo", a spus pr. Constantin Necula.

În încheiere, a mai precizat că "Cimitirul rămâne în concepția aceasta a vetrei satului imaginea unui iconostas reînviat. Cimitirul e un zid în care ne așezăm icoanele pentru a putea merge mai departe".

Sesiunea de comunicări a continuat cu teme precum: "Puntea Învierii în satul tradițional", susținută de dr. Mirela Crețu de la CNM ASTRA, "Biserica și satul românesc în gândirea Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae", aparținând pr. conf. dr. Nicolae Moșoiu, de la Facultatea de Teologie "Andrei Șaguna" Sibiu, și "Țara Oașului - de la satul tradițional la provocările lumii contemporane", susținută de asist. univ. dr. Natalia Lazăr, de la Facultatea de Litere - Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Vizite în Muzeu și bucate tradiționale pentru participanți

În cea de-a doua parte a zilei, participanții au avut posibilitatea să viziteze Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, iar masa de prânz din cadrul Târgului de țară a avut bucate gătite tradițional și după rețete mănăstirești.

Simpozionul național celebrează "Anul 2019 - Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari" și "Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești".

Evenimentul continuă marți, 24 septembrie, la Centrul Socio-Cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Păltiniș, unde invitații vor susține referate pe cea de-a doua temă a manifestării academice.

 

FOTO / VIDEO - Răzvan NEGRU

 

 

 


comentarii
1 comentarii

Atunci când vorbești despre țărani, nu trebuie să folosești cuvinte pe care ei nu le-arputea înțelege . ( Jules Renard, JURNAL ).
Mentat
24.09.2019 14:07
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia