Tribuna
PNL
Sărbători creştine: Schimbarea la Faţă a Domnului
Gh. DOBRIN
1687 vizualizari
Sărbători creştine: Schimbarea la Faţă a Domnului

În fiecare an, pe 6 august, Biserica creştină face pomenirea uneia dintre cele mai importante minuni ale Mântuitorului, şi anume: Schimbarea la Faţă sau Transfigurarea Sa. Tradus cuvânt cu cuvânt, termenul grecesc "metamorphosis" înseamnă "dincolo de forme", dincolo de formele materiale.

Mântuitorul s-a descoperit pe Sine, prin această minune, ca fiind dincolo de formele materiale ale acestui trup. A apărut într-o lumină dumnezeiască imaterială, îmbrăcat în slavă dumnezeiască.

Venea vremea ca Mântuitorul să pătimească şi să moară pentru mântuirea neamului omenesc, însă această veste a umplut inima ucenicilor săi de teamă şi tristeţe. Mai mult, a cuprins sufletele lor de îndoiala că El n-ar fi Mesia cel aşteptat.

Pentru a le spulbera aceste zadarnice aşteptări ale unei dezrobiri politice şi pentru a le alunga pentru totdeauna visul de dominare şi întemeiere a unui imperiu mozaic, Iisus a căutat, de fiecare dată când a avut ocazia, să le spună că Împărăţia lui Dumnezeu este o împărăţie spirituală, nu o împărăţie lumească, în care El a venit să fie rege.

De această dată, pentru a le da o dovadă hotărâtoare despre dumnezeirea Lui, va lua cu Sine pe cei mai devotaţi apostoli: Petru, Ioan şi Iacov şi i-a dus pe un munte înalt, pe care tradiţia îl identifică cu muntele Tabor, să se roage. Şi pe când se ruga: "S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar hainele s-au făcut albe ca lumina". (Mt. 17,2)

Prin această transfigurare, li se dezvăluie celor trei apostoli dumnezeirea cea fără de materie a Fiului lui Dumnezeu.

Când Domnul era plin de strălucire, apostolii extaziaţi de această privelişte, copleşiţi de o imensă bucurie, exclamă: "Doamne, bine este nouă să fim aici".

În această preafericită stare spirituală, celor trei ucenici li se descoperă dumnezeirea în toată măreţia ei, ridicându-i pe culmi de nebănuită trăire spirituală.

Şi pe când ei se mirau de strălucirea Domnului, "iată doi bărbaţi vorbeau cu El, care erau Moise şi Ilie". Mai mult, un nor luminos i-a umbrit şi glas din cer s-a auzit zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit, pe Acesta să-L ascultaţi". După care minunea a încetat, iar Moise şi Ilie s-au făcut nevăzuţi, apostolii rămânând singuri cu Iisus.

Prin această minune, Mântuitorul a vrut să îi încredinţeze încă o dată pe ucenici că El, Iisus omul, care trăieşte printre ei, este şi Dumnezeu. Este Acela pe care ei L-au văzut inundat de lumină, înconjurat de îngeri şi flancat de Moise şi Ilie.

Că el, Iisus Domnul, este izvorul luminii cele veşnice şi nemărginite, Lumină din lumina necreată a Sfintei Treimi. De asemenea, Mântuitorul s-a schimbat la faţă în această zi, pentru a schimba "faţa" sufletelor noastre, pentru ca noi toţi să căutăm această lumină dumnezeiască după care suspină întreaga creaţie. Mai mult, ne-a încredinţat că dacă ne vom schimba viaţa, prin ridicarea sufletului şi a inimii la Dumnezeu, vom fi şi noi fii ai Luminii.

comentarii
2 comentarii

dragá georgicá,

doar Biserica Ortodoxă sărbătoreşte azi Schimbarea la Faţă a Domnului.
scena9
06.08.2019 13:16
Si ce vrei sa spui cu asta?? Toata lumea -CRESTINA- sarbatoreste dar nu face din asta ,o zii in care sa nu faci nimic-- Pacat ca ortodoxia se reazima doar pe traditii -- Scriptura e unicul far calauzitor -- Felicit pe autor care nu foloseste (traditia sau povesti inchipuite) ci da citate din Scriptura ca oamenii sa inteleaga corect lucrarea Domnului Isus pentru mintuirea lumii--Ioan 3-16
@scena 9
06.08.2019 20:52
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia