Tribuna
Sărbătoarea Recoltei la Muzeul ASTRA! Vin 25 de producători cu delicii de toamnă
Sărbătoarea Recoltei la Muzeul ASTRA! Vin 25 de producători cu delicii de toamnă

Muzeul ASTRA organizează Sărbătoarea Recoltei, eveniment care va avea loc duminică, 24 septembrie 2023, între orele 10 şi 16, la Târgul de Ţară din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Vor fi prezenţi 25 de producători din județul Sibiu și din județele vecine. Produsele și conservele expuse de acestea sunt dulcețuri și siropuri, fructe și legume, must de mere, must de struguri, vin, produse lactate, prăjituri și plăcinte, dar și produse apicole, zacuscă și multe alte delicatese.

"Toamna aduce în casele noastre o abundență de fructe și legume pe care încă le pregătim după rețetele transmise în familie. În această zi de bucurie, spațiul Târgului de țară va fi împodobit așa cum îi ședea bine unei gospodării de om vrednic să fie în prag de toamnă. Prin prisma producătorilor și mai ales prin roadele muncii lor, vizitatorii vor putea să cunoască resursele locale și rețetele învățate din satele acestora de proveniență. În cadrul evenimentului se vor desfășura și ateliere gastronomice cu preparate în care se vor regăsi legumele și fructele din abundență: ciorbă de legume cu carne de vițel și găluște, varză călită cu cârnați, zacuscă și plăcinte cu măr sau cu prune. Preparatele alese sunt în acord cu resursele disponibile în această perioadă de toamnă: varza de toamnă începe să fie tăiată acum de pe câmpurile pe care în curând va începe să se aștearnă bruma, ardeiul capia, gogoșarul, vinetele și ceapa, toate ingrediente de bază care se regăsesc atât de des în preparatele tradiționale. Tot duminică, se va desfășura și un atelier gastronomic ce va ilustra atmosfera unei cășării, parte a unei stâne tradiționale în care baciul prepară și transformă laptele în produse pastorale: telemea proaspăt închegată, unt bătut din smântână, iar la degustare vom avea brânza de amunte maturată de aerul rece și tare al munților noștri, cu gustul îmblânzit de crengile de brad pe care burdufii erau așezați. Vă așteptăm cu drag să vă bucurați de bogăția toamnei și de priceperea mâinilor muncitoare ale producătorilor și meșterilor!”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA. 

La Sărbătoarea Recoltei, vizitatorii vor avea prilejul realizeze coșuri împletite, foarte des folosite la depozitarea sau la transportarea fructelor sau a legumelor. Acest atelier interactiv va fi organizat sub supravegherea unui meșter din Harghita. În timpul desfășurării evenimentului, participanții vor avea și posibilitatea să culeagă tulăi de porumb, apoi să îi depănușeze și să îi sfârnească, activități potrivite cu perioada de acum când carele pline de tulăi de porumb se plimbau falnice dinspre câmp spre curțile ce le așteptau cu porțile larg deschise.

Evenimentul se desfășoară în cadrul programului Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol 2023.comentarii
6 comentarii

Situatia intr-adevar este tragi-comica. Producatorul roman a devenit piesa de muzeu. Doar la muzeu veti mai putea vedea cum arata pe vremuri un producator roman iar produsele lor vor fi admirate cu stupoare de generatiile de trotinetisti formati "woke" de statul progresist.
status babuinus pitecantropus
21.09.2023 17:54
De ce nu in Piata Mare? In toate orasele europene, evenimente de acest gen au loc in centru, nu la capatul pamantului.
Laura
22.09.2023 10:45
In Piata Mare nu se poate. Se da Tante cu trotineta.
22.09.2023 15:28
...si intrarea se plateste?
barbu
22.09.2023 18:32
Este vorba de bani!În cardăsie cu Consiliul Judetean,șarlatanul care conduce ASTRA si-a însușit muzeul și a pus prețuri neverosimile!Aici sunt concerte,concursuri de ciclism și orice care nu are legătură cu muzeul!Cum?Dai 35 de lei și mai plătești o plăcintă cu mere sau o cană de must.Iar dacă cămătarul ăsta reușește să pună scene plutitoare de 40 de tone pe lac și să facă piste enduro,vom vorbi despre ASTRA doar la trecut.Ar fi mare păcat!
Solomon
24.09.2023 06:59
Da. Progresistii astia penelisti se straduiesc sa distruga tot ce tine de traditie si credinta. O mafie ticaloasa si straina poporului roman.
@ Solomon
24.09.2023 15:04
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA