Tribuna
Jidvei
Sărbătoarea Deltei continuă la Muzeul ASTRA
Sărbătoarea Deltei continuă la Muzeul ASTRA
© Răzvan NEGRU
Sărbătoarea Deltei continuă, în acest sfârșit de săptămână, între orele 11 și 17, la Muzeul ASTRA. Astfel, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării.

Sâmbătă și duminică, lipovenii și ucrainenii Deltei vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei – Delta Dunării. Se va servi pește afumat la afumătoarea construită din stuf în Muzeul ASTRA și pește prăjit ca în Delta Dunării

 Bucate delicioase

“Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile  cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo două zile la vânt.  Când îl punem la afumat  îl scoatem din saramură, îl tăiem în două-trei bucăţi şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum folosim ceea ce avem noi  pe baltă – salcia uscată”, precizează pescarul Valentin Agache.

 “Se curăţă  peştele prins (crap, caras, lin,, roşioară),  se taie felii subțiri,  se dă sare potrivit apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjeşte în ulei”, este rețeta peștelui prăjit ca în Delta.

Atelier de fierărie tradițională

 Sâmbătă, între orele 10 și 16, în zona Călinești fierărie-Mănești atelier din cadrul Muzeului, se va desfășura un atelier de fierărie tradițională, organizat în cadrul Programului de animații culturale ANIMĂ ASTRA 2020.

 “Animaţiile din cadrul programului cultural „Animă ASTRA” readuc în Muzeu atelierele interactive unde vizitatorii au posibilitatea să interacționeze cu meșteri populari, dar și să culeagă informații utile despre meșteșuguri tradiționale. Sâmbătă, 4 iulie, vom deschide fierăria funcțională, din cadrul Muzeului în aer liber, iar meșterii fierari vor ilustra, prin practicile lor, arta îmblânzirii fierului. Se vor confecționa piese de feronerie, utilizate în arhitectura tradițională (cuie utilizate la fixarea bârnelor componente ale caselor arhaice, scoabe de consolidare a structurilor traditionale) dar, deopotrivă vizitatorii vor putea vedea cum funcționează o forjă, cu foale pentru întreținerea focului în atelier, și cum se modelează materia primă, folosind instrumentar și tehnici arhaice. De asemenea, vizitatorii vor putea afla povestea uneltelor și a meșteșugului, după cum se întâmpla el, în satul de odinioară”, spun organizatorii.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia