Tribuna
Sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Sfinții Constantin și Elena, prăznuiți astăzi!
Sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Sfinții Constantin și Elena, prăznuiți astăzi!
© ateliericoane.ro

Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă în data de 21 mai, această zi fiind și zi de sărbătoare a numelor pentru milioane de români care poartă numele celor doi sfinți.

Nascult în apropierea anului 274, Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut și sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare a fost împărat român între anii 306 – 337, devenind conducător al Imperiului Roman. Este una una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită promulgării Edictului de la Milano, rezultatul întrevederilor dintre Constantin și Licinius, ținute la Mediolanum în februarie-martie 313, fiind faimosul Edict de la Milano, prin care Creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat.  

Legenda spune că, în toamna anului 312, în timpul luptei cu Maxențiu, Constantin cel Mare a zărit pe cer o cruce strălucitoare având inscripționate cuvintele “prin acest semn vei birui”, iar în timpul nopții, Iisus Hristos i s-a arătat în vis împreună cu semnul crucii. „Mântuitorul îi cere acestuia să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților pentru ca aceștia să fie protejați de focurile bătăliei. Acesta a murit în anul 337, însă a rămas în memoria ortodocșilor că fiind unul dintre pilonii de sprijin ai creștinismului din acea perioadă”, scrie calendarulortodox.ro.

Constantin a înlăturat din legile penale pedepsele contrare spiritului Creștinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor și stigmatizarea (arderea cu fierul rosu).

„Împăratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde după lungi dezbateri, învățătura lui Arie a fost condamnată și s-a adoptat formula că: Fiul lui Dumnezeu este de o Ființă cu Tatăl și deci, din veci cu El. La sinod au fost alcătuite și primele 7 articole ale Simbolului de credință (Crezul), a fost fixată data Paștilor (prima duminică după luna plină, după echinocțiul de primăvară) și s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca”, mai scrie www.crestinortodox.ro.

Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia și a murit la scurt timp (337), fiind înmormântat în biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol, ctitorită de el.

Mama sa, Împărăteasa Elena, a fost căsătorită cu generalul roman Constantinuius Chlorus, a fost o femeie extrem de credincioasă, fiind cea care a pus bazele pelerinajului în Palestina și în provinciile răsăritene. Tot ei i-au fost atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos și aflarea rămășițelor celor tei magi.

Numele Constantin are origine latină și vine de la „constans/constantis”, însemnând ferm/constant. Numele Elena (Helene) își are originile în grecescul helane  - torță, făclie - dar și  foc, sacru. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia