Tribuna
Sărbătoare la CMR Sibiu, de ziua Meteorologiei
Dumitru CHISELIŢĂ
5504 vizualizari
Sărbătoare la CMR Sibiu, de ziua Meteorologiei
Ziua Mondială a Meteorologiei este sărbătorită în fiecare an, la 23 martie, în toate cele 191 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei. Cu această ocazie, Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu a organizat, pe lângă tradiţionala Zi a Porţilor Deschise, o întâlnire cu toţi meteorologii din judeţele aparţinătoare CMR Sibiu.

Ziua Mondială a Meteorologiei s-a serbat prima oară în 1961, pentru a marca intrarea în vigoare la 23 martie 1950, a Convenţiei ONU care a transformat mai vechea Organizaţie Internaţională a Meteorologiei – IMO, înfiinţată în 1873, în actuala WMO – Organizaţia Mondială a Meteorologiei. În fiecare an, se propune o temă de abordare, cea de anul acesta fiind "Să înţelegem norii".

Sibiul, centru meteorologic pentru şase judeţe

V-am obişnuit ca în paginile ziarului nostru, zilnic, în pagina 4, să vă oferim prognoza meteo pentru ziua în curs iar, săptămânal, lunea, o prognoză „prelungită” pentru toată săptămâna. Ce se ştie mai puţin este că acestea sunt rezultatul muncii a a 116 meteorologi din şase judeţe, din care 26 „aparţinători” Sibiului.

Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud este unul din cele şapte centre ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, cu 25 de staţii meteo pe teritoriul a şase judeţe: Alba, Braşov, Sibiu, Covasna, Harghita şi Mureş. Din cele 25 de staţii, cinci sunt staţii de munte, la Bâlea Lac, Păltiniş, Roşia Montană, Lăcăuţi şi Bucin. Mai sunt şi şapte staţii cu activitate de agrometeorologie, care colectează date meteo aferente activităţilor din agricultură, la Sibiu, Braşov, Sebeş (Alba), Dumbrăveni, Miercurea-Ciuc şi Sărmaşu-Mureş. Mai există, la Bâlea Lac, o staţie meteo cu program de Nivo Meteo, care analizează riscul declanşării de avalanşe.
Prognoza meteo se face pe baza datelor primite, în fiecare oră, de la staţiile meteorologice din teritoriu. La acestea se adaugă datele satelitare şi cele oferite de radarul meteo, combinate cu modelele numerice de prognoză a vremii. Pe baza acestor date, meteorologii pot face prognoze de scurtă sau lungă durată, putând, la nevoie, să emită atenţionări, avertizări sau informări meteo atunci când avem de a face cu fenomene meteo mai aparte.

Deci, ceea ce se ascunde în spatele unei coli de hârtie sau unei emisiuni de profil de câteva minute de unde aflăm despre „cum va fi mâine” este foarte multă muncă, un profesionalism de invidiat dublat de o promptitudine, cum s-ar spune, „de ceas”, fiiind, aşa cum ne-a spus Mioara Elena Fodor, directorul executiv al CMR Transilvania Sud Sibiu, cea care ne-a oferit şi informaţiile necesare pentru a înţelege, cel puţin în parte, „culisele” vieţii de meteorolog (şi căreia îi şi mulţumim pe această cale) „cu un pas înaintea vremii”.
Încheiem cu urarea meteorologilor sibieni, de ziua lor, pentru cititorii noştri şi nu numai: „Să aveţi vremea ce o doriţi!”


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia