Continental
Tribuna
Șapte școli din județul Sibiu mai au toaletă în curte
Andra MARINESCU
1497 vizualizari
Șapte școli din județul Sibiu mai au toaletă în curte
© Arhiva TRIBUNA
Cazul copilului care a căzut într-o fosă septică în localitatea Buda din județul Iași readuce în atenția publică o problemă aparent paradoxală pentru secoluyl XXI. În era tehnologiei, a plății facturilor sau a rezervărilor efectuate printr-un simplu click, există școli care mai au WC-ul în curte. Mai mult, în unele locuri vasul de WC rămâne o necunoscută, existând doar varianta toaletei turcești.


Potrivit unei situații prezentate de IȘJ Sibiu, la solicitarea TRIBUNEI, în județul Sibiu există șapte unități de învățământ cu personalitate juridică unde grupurile sanitare sunt plasate în curte.
Conform Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, este vorba despre:  Școala Gimnazială "Ioan Ban - Dascălu" Poiana Sibiului (toaletă modernizată, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă), Centrul Școlar de Educație Incluzivă Dumbrăveni (toaletă modernizată, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă, folosită numai la ora de educație fizică), Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu (modernizată, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă, folosită numai la ora de educație fizică), Școala Gimnazială Nocrich, respectiv unitatea arondată Școala Gimnazială Hosman (modernizată, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă), Școala Gimnazială Ighișu Nou (modernizată, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă), Liceul Tehnologic Iacobeni (Școala Profesională Iacobeni - modernizată, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă; Școala Primară Stejărișu - modernizată, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă; Școala Primară Movile - modernizată, cu apă curentă, căldură, vas de toaletă) și Școala Gimnazială "Ion Albescu" Boița (toaletă turcească, cu apă curentă și fără căldură).


65 de milioane lei pentru îmbunătățirea grupurilor sanitare


Potrivit Ministerului Educației Naționale, pentru anul 2019 au fost alocate 65 de milioane de lei pentru îmbunătățirea condițiilor în cele 1.180 de unități de învățământ care funcționează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ, în România.
"Este în curs de promovare o hotărâre de Guvern care reglementează cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităților-administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, în anul 2019. În anul 2017, în rețeaua de învățământ preuniversitar de stat funcționau 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare. Dintre acestea, 730 de unități de învățământ au fost cuprinse în finanțare prin diferite programe gestionate de către MDRAP (PNDL I și II), MF (POR) și MEN (PRET - program prin care au fost construite grădinițe noi dotate corespunzător). Drept urmare, în anul 2018 au rămas 1.489 de unități de învățământ care funcționau cu grupuri sanitare în exteriorul construcțiilor. Pentru 309 dintre aceste unități de învățământ, situația neconformă a fost remediată. De asemenea, în anul 2019 vor continua lucrările începute în anii trecuți la circa 5.095 de unități de învățământ preuniversitar cuprinse în programele derulate prin MDRAP - PNDL I, PNDL II, AFIR și prin POR. Prin coordonarea Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare si Universitare (UMPMRSU), Ministerul Educaţiei Naţionale derulează Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), ale cărui obiective sunt reabilitarea și construcţia de grădiniţe. De asemenea, este în derulare și Proiectul privind Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS), prin intermediul căruia sunt realizate reabilitarea și construcţia de unități din învăţământul preuniversitar. În perioada 2017 - 2019 prin Proiectul Reforma Educației Timpurii în România au fost finalizate lucrările pentru 64 de grădinițe, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Școlare, pentru 32 de școli. În anul 2019, sunt în curs de execuție 96 de grădinițe și două școli", arată MEN.
Ministerul Educației Naționale a semnat un protocol de colaborare cu MDRAP, deoarece, în conformitate cu prevederile OUG nr. 28/2013, MDRAP este autoritatea desemnată să coordoneze Programul Național de Dezvoltare Locală și să finanțeze lucrările de construcții/ intervenții la unitățile de învățământ pentru realizarea/extinderea/ reabilitarea/ modernizarea/dotarea acestora. În baza acestui protocol, MEN acordă sprijin pentru identificarea necesităților pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar de stat.

 

Foto cu caracter ilustrativ, Arhiva TRIBUNA

comentarii
3 comentarii

Din păcate, la toaleta de la Școala Gimnazială "Ion Albescu" Boița apa nu mai este curentă!
Un boicean
18.04.2019 02:59
În poza care acompaniază articolul se vede(fostul?) WC al elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială Jina.
...
18.04.2019 15:24
Foto este cu fosta toaleta de la Scoala Gimnaziala O. Goga Rasinari, berbecule!
Pentru cei care nu stiu
18.04.2019 20:27
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia