Continental
Tribuna
Salarii pentru persoane cu handicap, IT, cercetare şi sezonieri. Ce soluţie a găsit Orlando Teodorovici. "Nimeni nu are de pierdut faţa de luna decembrie 2017!"
Rareș BIŢU
1980 vizualizari
Salarii pentru persoane cu handicap, IT, cercetare şi sezonieri. Ce soluţie a găsit Orlando Teodorovici.

Întâi de toate: angajaţii din IT (tehnologia informaţiei) sunt scutiţi de impozit. De la 1 februarie 2018, scutirea de impozit în industria IT se acordă și pentru acei angajați care nu au deloc diplomă de licență, dar sunt înscriși la facultate (nu neapărat pe zona IT), precum și pentru cei licențiați ai unor programe de studii superioare de scurtă durată.

Ministrul de Finanţe Eugen Orlando Teodorovici spune că ştie cum să rezolve problemele apărute ca urmare a trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajator. Soluţia ministrului vizează patru categorii profesionale: 

# persoane fizice încadrate în grad de handicap grav sau accentuat 

# persoane fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator ( IT-iştii ) 

# persoane fizice care desfăşoara activităţi de cercetare-dezvoltare-inovare  

# persoanele fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă (sezonierii).

Ordonanţa Ministerului de Finanţe ar urma să soluţioneze problemele pentru aceste categorii profesionale, pentru un an de zile, prin deduceri suportate din bugetul de stat.

  • „Soluţia găsită pentru acei angajatori care au asigurat majorarea salariilor pentru angajaţi cu cel puţin 20%. Ne raportam clar la decembrie 2017. Nimeni nu are de pierdut faţa de luna decembrie 2017. Angajatorii reţin la sursă, dar să spunem parţial. A doua chestiune: Angajatorul declară ca obligaţie de plată, în acel formular 112, doar suma reţinută efectiv de la angajat. Al treilea pas: Diferenţa de CASS datorat de angajat este calculată de angajator şi evidenţiată distinct, în acel formular 112, ca sumă dedusă, iar suma aceasta dedusă, diferenţa între ce transferă angajatorul către angajat şi cât ar trebui să primească el, ca să nu aibă diferenţă faţă de decembrie 2017, este suportată de către bugetul de stat, fiind transferat în mod automat la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (...) Pentru un an de zile, lucrurile sunt soluţionate. (...) Ordonanţa prevede şi de la 1 ianuarie până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, angajatorii (în cazul celor patru categorii menționate mai devreme) pot să depună declaraţii rectificative şi niciun angajat nu are de pierdut”, a explicat ministrul finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, la Digi24.

Prin urmare, soluția găsită de Teodorovici este ca pentru luna ianuarie angajatorii să compenseze, pentru ca apoi să primească diferența de la stat.

  • „Pentru angajatori nu este niciun efort bugetar, iar pentru stat este un mecanism foarte simplu, nu are niciun impact pe buget”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit căruia Ordonanța are două componente - una legată de cele patru categorii menționate mai sus, pentru a nu avea de suferit, dar și problema part-time-ului în zona publică.

Ministrul de Finanţe crede că această soluție este mai bună și cu un impact bugetar mult mai mic decât soluția unei scheme de ajutor de stat despre care s-a vorbit anterior.
Proiectul de ordonanță de urgență a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe și ar urma să fie aprobat în următoarea ședință de guvern.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia