Tribuna
PNL
Sadu, "Smart Village": de la străzi modernizate, la sistem de supraveghere video ultramodern, iluminat inteligent și wifi gratuit în toată comuna
Andra MARINESCU
2036 vizualizari
Sadu,
Comuna Sadu înflorește tot mai mult, cu fiecare an ce trece. 2016 a fost anul în care infrastructura supraterană a intrat în linie dreaptă, fiind, totodată, modernizate 80% din străzile comunei. De asemenea, Sadu a finalizat înlocuirea rețelelor de apă și canalizare, a implementat un sistem de supraveghere video modern, unul pentru iluminat inteligent și wifi gratuit. Despre ultimele investiții, dar și despre multe alte subiecte, ne-a vorbit, în cadrul unui interviu acordat TRIBUNEI, Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

 

"Anul 2016 a fost anul în care infrastructura supraterană a intrat într-o linie dreaptă, datorită faptului că au fost înlocuite rețelele de apă, branșamentele, cele de canal, și s-a păstrat, unde a fost situația, canalul pluvial. Am făcut un efort deosebit împreună cu operatorul de gaze naturale și au fost înlocuite toate rețelele de gaze, cu branșamentele aferente. Ca urmare a acestor lucrări, trebuia demarată investiția de reabilitare și modernizare a străzilor. Această investiție a fost divizată pe trei etape. Prima a fost realizată cu fonduri europene, în cadrul Programului național de dezvoltare rurală și a vizat piața centrală și toate străzile care au ca centru de plecare piața centrală. Această lucrare are un specific aparte. Trebuia să păstrăm, în primul rând, identitatea, dar și aspectul peisagistic și arhitectural al satului românesc. Astfel, avem o îmbinare arhitecturală de piatră de râu și cubică și bazalt. Ea atinge și o linie de modernism, dar răspunde cu siguranță exigențelor arhitecturale ale satului românesc", spune Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

Cea de-a doua etapă la care face referire o reprezintă modernizarea a 80% din străzile comunei, realizată în cadrul Programului național de dezvoltare locală, care a continuat aceeași linie arhitecturală, privind protejarea monumentelor istorice. Străzile din centrul istoric au fost pavate cu piatră cubică, iar cele din restul localității au fost asfaltate.

În ceea ce privește cea de-a treia etapă de investiții, aceasta a avut în vedere finalizarea întregului sector de străzi din localitatea Sadu, fiind realizată cu cofinanțare din partea bugetului local. De asemenea, au fost create numeroase locuri de parcare și două locuri de joacă pentru copii.

"Investiția este de o calitate superioară. Am încercat pe cât posibil să creștem și gradul de dezvoltare și de confort, am asigurat locuri de parcare, toate străzile au trotuare  și am creat două locuri de joacă. În această etapă am considerat că este momentul să accelerăm pe cât posibil planul de dezvoltare economică a comunei și aceasta este și viziunea noastră pentru etapa viitoare. O administrație publică profesionistă trebuie să pregătească o strategie de dezvoltare multianuală care să se încadreze și să răspundă direcțiilor de funcționare din cadrul Programului Național Strategic 2021 - 2027 și al programelor complementare care se adresează cu surse de finanțare europene satului românesc, adică dezvoltării rurale. Această dezvoltare trebuie să așeze și ea la masa accesabilității fondurilor atât autoritatea publică, cât și sectorul privat. Ne dorim ca și sectorul privat să crească un pic aportul de absorbție a fondurilor europene, dar fiind faptul că până în această perioadă gradul a fost destul de scăzut, din cauză că Sadu, fiind o zonă necooperativizată, reglementarea juridică a terenurilor a avut de suferit și acesta a fost cel mai mare impediment în rândul proprietarilor de teren. Suntem în planul național de cadastru și publicitate imobiliară, am făcut deja două sectoare, o să ieșim cu încă câteva sectoare în care o să eliberăm certificate de atestare a proprietății. Continuăm până la finalitatea programului inclusiv pentru extinderea zonei de intravilan din Tocile. Odată cu finalizarea acestei lucrări, o să creștem și potențialul de dezvoltare a tinerilor care vor să își dezvolte afacerile proprii în zona de agricultură, zootehnie. Mai mult decât atât, o să creionăm dezvoltarea a două zone industriale - una medie care și astăzi e realizată cu aport privat, bineînțeles, și una publică, la un nivel mai mare, care se află în proximitatea orașului Tălmaciu și a viitoarei autostrăzi Sibiu - Pitești. Aceste două dezvoltări economice care vor crește foarte mult aportul de sustenabilitate a autorității publice ne consolidează acel pilon de dezvoltare locală de care autoritatea publică are nevoie să nu mai depindă de alocările de la bugetul de stat", a explicat Valentin Ivan.

Un alt proiect al autorităților locale se referă la sectorul de extindere al terenului intravilan al comunei. "Extinderea Sadu, în zona Valea Morii, și Tocile. Acolo o să lucrăm pe introducerea sistemelor de gaze naturale, o să accesăm măsura în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, în care vor fi accesate rețele inteligente atât de control, cât și de măsurare a ficărei unități de consum, o să facem o extindere a rețelei de apă și sistemul de canalizare menajeră, documentație care este depusă în cadrul planul național de investiții de pe lângă Compania națională de investiții", a spus Ivan.

Sadu,  "Smart Village"

Comuna Sadu este un "Smart Village", branduit astfel încât să fie accesibil publivului larg.

"Datorită unui proiect integrat pe care l-am realizat în comuna noastră, finanțat și cu fonduri europene și din buget local, am dezvoltat o infrastructură în toată comuna prin care avem conectate sistemele de iluminat inteligent, sistemul de supraveghere video și wifi gratuit.  Am considerat că o dezvoltare de acest gen nu o poți crea decât cu o infrastructură modernă. Aportul de plus valoare l-am simțit de la debutul punerii în funcțiune. De exemplu, gradul de indisciplină sau de încălcare a legii pe linie de ordine publică a scăzut simțitor, iar iluminatul inteligent a crescut foarte mult eficiența și gradul de iluminozitate pe fiecare stradă", spune primarul comunei.
Proiectul a fost depus și pentru Tocile, prin Programul național în cadrul Agenției Naționale de Mediu. "Sperăm să fie finanțat, pentru că noi am fost printre primele UAT-uri care au depus această cerere de finanțare. Ne-am exprimat disponibilitatea de a asigura și resursa de cofinanțare. Această integrare care se va face între cele două zone va crea și pe zona extravilanului Tocile aceleași măsuri de siguranță", a mai spus primarul comunei Sadu.

Comuna Sadu, tezaur de valori spirituale și tradiționale

Comuna Sadu este cunoscută pentru datinile pe care le promovează. Anul acesta, însă, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentele culturale au fost anulate, banii din bugetul local fiind realocați susținerii educației elevilor.

"Comuna Sadu este un tezaur de valori spirituale și tradiționale. Acest domeniu este puțin sensibil, din prisma faptului că încă de mic copil am fost implicat în foarte multe activități culturale, pe lângă Biserică, am participat la Ansamblul de Cântece și dansuri, activități extrașcolare.  Tradiția era la ea acasă chiar și înainte de 1990, cu restricțiile ei. Odată cu alegerea mea în 2004 ca primar, am început să rebranduim tradiția, ca să devenim o comună care are o agendă culturală foarte bogată, atât din punctul de vedere al ofertei locale, cât și al celei județene și naționale. Nu reușeam acest lucru dacă participarea cetățenească nu venea ca un răspuns. Am ajuns în situația în care s-au rebranduit foarte multe ateliere meșteșugărești, în care dacă cererea pieței în ceea ce privește achiziția costumului tradițional a crescut foarte mult, bineînțeles că și oferta trebuia să crească. Atunci, bunicile noastre care știau să facă ie, să coasă costum tradițional, au reînviat această artă a meșteșugului. Astăzi putem să spunem că sunt foarte multe ace și iglițe care împung modele expresive tradiționale pentru costume populare. Am reușit să împământenim și să creștem foarte mult dorința de a îmbrăca costumul popular. Rebranduindu-ne, am reușit ca fiecare eveniment public sau privat să îl umplem de culoare cu aceste costume populare.  De fiecare dată când am ocazia, spun cu mândrie că nu există sădean să nu îmbrace costumul popular", spune Valentin Ivan.

În comuna Sadu, localnicii îmbracă straiele populare la sărbători, precum duminica, de Crăciun, Paști, Rusalii, dar și la evenimentele culturale organizate la nivel local, cum sunt întâlnirile generațiilor.

În Sadu există și datina nunții tradiționale. A doua zi de la căsătorie, tinerii îmbracă hainele populare și organizează o nuntă ca odinioară, cuprinzând datini precum vândutul steagului sau primirea costumului tradițional de către mire.

Tradițiile din Sadu au fost apreciate în nenumărate rânduri în țară și nu numai. În Anul Centenarului României, respectiv în 2018, Sadu a primit titlul de "Sat cultural al României", la Bacău, unde s-a aflat în competiție alături de alte 26 de sate din țară. Anul trecut, când Sibiul a purtat titlul de "Regiune Gastronomică Europeană", Sadu a fost printre gazdele invitaților de seamă ai proiectului. "În una din serile tradiționale, Sadu a fost o bună gazdă. Toți masterchefii care au fost la Sibiu au venit la Sadu în costume populare. Le-am prezentat costumele noastre, inclusiv pe cel mai vechi, din 1906. Piața centrală a fost plină. Au avut parte de o primire călduroasă, iar sădenii i-au emoționat până la lacrimi", a mai povestit primarul comunei Sadu.

Alte subiecte abordate în timpul interviului cu Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, vor fi prezentate în cadrul edițiilor viitoare ale cotidianului TRIBUNA.

 

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
2 comentarii

Din păcate, oricât s-ar scrie, sau s-ar spune, Sadu rămâne un sat obișnuit. Spun aceasta deoarece la intrările dinspre Tălmaciu și dinspre Tocile, NU există trotuar pe lateralele caraosabilului, iar strada care face legătura dintre căminul cultural și Școala Gimnazială Samuil Micu nu are trotuare din cauză că spațiul este prea strâmt.
Nu există trotuare nici pe strada spre Muzeul Energetic respectiv spre Râu Sadului.
În concluzie, articolul de mai sus este scris la comandă politică, de vreo jurnalistă debutantă, ca propagandă electorală, pentru realegerea actualului jupân, Valentin Ivan.
Atentu'
09.08.2020 15:36
povesti nemuritoare!!
09.08.2020 22:46
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia