Tribuna
Sevis
Să vezi şi să nu crezi
Cum a ajuns TRANSMIXT-UL "minge de pingpong" între Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar Judeţean?
Cum a ajuns TRANSMIXT-UL
© Arhiva Tribuna

* dacă nu-şi va primi banii pentru activitatea prestată, transportatorul sibian informează că, de la 1 noiembrie a.c., nu va mai elibera abonamente gratuite pentru elevi decât contracost *
Alături de HORECA, societăţile comerciale de transport persoane, din toată ţara, au primit, o dată cu declanşarea epidemiei de coronavirus, o lovitură nimicitoare. Degeaba s-au cheltuit sume exorbitante pentru informatizarea sistemului de transport, pentru igienizarea şi dezinfectarea mijloacelor de transport ş.a.m.d., pentru că domeniul, în întregul lui, se îndrepta tot mai mult, cu paşi apăsaţi, spre... buza prăpastiei. La Sibiu, în această nedorită situaţie, a ajuns şi S.C. TRANSMIXT, societate cu capital privat, specializată pe transportul de persoane. S-a solicitat, în repetate rânduri, autorităţilor locale sprijin financiar măcar pentru cursele nerentabile, dar acesta n-a venit.
Şi, totuşi, în 3 august a.c., odată cu semnarea contractului dintre Transmixt şi Consiliul Judeţean Sibiu, contract de delegare a gestiunii, adică asigurarea transportului rutier judeţean de persoane, prin curse regulate, conform Hotărârii nr. 153/2020, cu valabilitate până în 31 decembrie 2021, începuse să se vadă... luminiţa de la capătul tunelului.
"S-au eliberat - ne-a spus şefa de coloană de la Transmixt - licenţe de transport pentru mai multe rute: Agnita, Vurpăr, Nou, Gura Râului, Ocna Sibiului, Cisnădie etc. Totodată, în conformitate cu Ordonanţa nr. 70/2020 şi cu Hotărârea Guvernului nr. 435/2020, de la începutul anului şcolar transportul elevilor este gratuit. Toate bune şi frumoase. Ne-am pus pe treabă. Solicitările n-au fost puţine pentru că, de pildă, un elev din satul Nou, care putea studia la şcoala gimnazială din localitate, a dorit (e opţiunea părinţilor) să urmeze şcoala la Sibiu, aşa că şi-a făcut abonament cu noi.
La rândul ei, jurista firmei, precizează: "Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, Inspectoratul Şcolar Judeţean ne-a transmis că acestor elevi nu li se decontează transportul deşi unităţile de învăţământ frecventate i-au eliberat elevului adeverinţă că beneficiază de transport gratuit. Normal şi legal ar fi ca şcolile care au eliberat acea adeverinţă să-şi asume şi răspunderea. Am încercat să lămurim acest aspect la I.Ş.J., dar dl. inspector Bârză n-a ştiut răspunsul. În fond, noi, ca operator de transport, nu putem şi nici nu avem obligaţia să verificăm şi să urmărim prezenţa elevilor la şcoală! Oare nu chiar şcoala trebuie să ne demonstreze nouă că acel elev nu are prezenţă la şcoală şi nu se deplasează cu mijlocul nostru de transport? O soluţie ar fi ca în momentul în care, din varii motive, anumiţi elevi nu frecventează şcoala, aceasta să-i oblige să predea abonamentul operatorului de transport! Noi am sesizat şi Ministerul Educaţiei, încă din 11 septembrie a.c., cu privire la lacunele legislative din Hotărârea nr. 435/2020, dar n-am primit nici un răspuns..."
Şi încă un motiv de mare îngrijorare: "Noi am transmis, încă de la începutul lunii octombrie - mai spune şefa de coloană - către Consiliul Judeţean, o situaţie foarte clară a elevilor cu abonament de transport, pe fiecare unitate şcoală, dar centralizatorul de la judeţ nu cuprinde toate unităţile de învăţământ pentru care am efectuat transportul elevilor în luna septembrie a.c. (şi, atenţie, vorbim de doar o jumătate de lună!)". Era, oare, atât de greu să se confrunte situaţia trimisă de noi, repet, una foarte clară şi exactă, cu cea trimisă de şcoli şi în care există, constatăm, diferenţe semnificative în defavoarea operatorului de transport!?"
Iată doar câteva exemple. Transmixt a emis pentru Colegiul Agricol "D.P. Barcianu" din Sibiu 88 de abonamente şi în situaţia finală a C.J. Sibiu apar doar 65 de abonamente. De asemenea, pentru Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu am emis 44 de abonamente (în baza adeverinţelor eliberate de şcoli), iar în situaţia ajunsă la C.J. Sibiu apar doar 37 de abonamente, iar prezenţa elevilor este reprezentată sub forma 13/9/5/1. Ghici ciupercă ce-i? Dacă ne referim, concret, la sumele datorate, la noi suma este 10.727 lei, iar la CJ Sibiu datoria este de 7.069 lei!? Iar la "Goga", situaţia noastră vorbeşte de 5.070 lei, iar la C.J. Sibiu este 2.313,46 lei. Exemplele de acest fel sunt mult mai numeroase. Soluţia este una singură: fiecare elev să-şi achiziţioneze legitimaţia de transport contracost, iar unitatea şcolară să-i deconteze banii. Oricum, noi aşteptăm să ni se deconteze întreaga sumă datorată, pentru că, hai s-o zicem pe cea dreaptă, nu operatorul de transport are obligaţia şi oportunitatea de a-i verifica pe elevi dacă merg sau nu la şcoală după ce au călătorit cu autobuzele noastre!
Dacă sumele datorate nu ne vor fi decontate integral, conducerea societăţii TRANSMIXT a decis ca, începând cu 1 noiembrie a.c., să nu mai elibereze abonamente gratuite pentru elevi, decât contracost".
Sperăm, totuşi, să nu se ajungă aici, mai ales că informată joi, telefonic, despre această problemă, doamna Daniela Cîmpean, preşedinta Consilului Judeţean Sibiu, a promis că va analiza situaţia şi va găsi soluţii legale de rezolvare, mizând pe seriozitatea directorilor de şcoli, care, oricum, ar trebui să nu se mai joace cu acte oficiale în care e vorba de bani publici.
Sorin CRIVĂŢ

comentarii
5 comentarii

Se vede de la o poștă că articolul de mai sus este scris la comanda patronului.
Till Eulenspiegel
25.10.2020 22:51
Cei de la Transmixt au dreptate! Situatia e grava, iar constatarea ca articolul e scris la comanda cuiva nu are absolut nicio relevanţă! E, eventual, constatarea unui cretin.
25.10.2020 23:21
Haida -de, că dară nu suntem toți cretini. Cum naiba a apărut acest articol taman când Curtea de Apel Alba judecă, pe data de 16.11. 2020 recursul în dosarul Transmixt/C.J. Sibiu (unde, pe fond, societatea patronului a pierdut...) fix pe aceeași chestiune... și cu acceași presiune pusă atât pe Consiliul Județean cât și pe instanța de judecată. Numai că....iete-te că nu mai se răspunde la comenzi cum se răspundea odată...Ce să faci...pesemne că au mai îmbătrânit și păpușarii și păpușile (cu mai mult sau mai puține studii juridice...). Noroc de la bunuțul Dumnezeu că Daniela Câmpean este avocat de profesie și...cunoaște mersul pe vale...Concluzia: altele sunt problemele acestui județ...
26.10.2020 13:34
Apai nu-i nimica, daca de la 1.11. abonamentele gratuite se elibereaza doar contra cost (vezi text), principalul sa fie gratuite.
rosu
26.10.2020 15:35
Articolul o fi scris la comandă, (știe toată lumea cine e patronul la Tribuna și la firma de transport. Dar totuși, zic eu, elevii ar trebui să cumpere abonamentela și apoi să le fie decontate într-un termen rezonabil, (2-3 zile de către școală). Și cei de la Transmixt au dreptate aici. Copilul vine la Sibiu cu autobuzul gratis, nu merge la școală ci pierde vremea prin oraș și se întoarce acasă tot cu autobuzul și tot gratis. Parcă nu prea e normal... Zic și eu.
eu
26.10.2020 17:24
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia