S-au aniversat 660 de ani de la prima menționare documentară a Avrigului

Primul document cunoscut în care apare menționată așezarea Avrig (Affrika) datează din anul 1364. De atunci s-au scurs 660 de ani, iar această frumoasă aniversare a fost marcată, în zilele de sâmbătă și duminică, prin interesante activități culturale, istorice și artistice.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Manifestările aniversare „Avrig 660” au fost organizate de Primăria și Consiliul Local al orașului Avrig, Muzeul Avrig, Casa de Cultură a orașului Avrig și Biblioteca Orășenească Avrig.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Expoziția „Avrigul în fotografii și documente”

 

Programul „Avrig 660” a debutat sâmbătă dimineața, la Muzeul Avrig, cu prezentarea expoziției „Avrigul în fotografii și documente”, în cadrul căreia sunt expuse reproduceri foto după documente și imagini din sau despre Avrigul de odinioară, locurile, oamenii și întâmplările de aici.

Prin grija custodelui Maria Grancea, pe câteva panouri amplasate în sala dedicată cărturarului Gheorghe Lazăr, cel mai de seamă fiu al Avrigului, cei prezenți au putut admira câteva sute de reproduceri ale unor documente vechi, fotografii de la diverse evenimente sau ceremonii, imagini cu locuri ce nu mai sunt etc.

 

O altfel de școală…

 

Înainte de orele amiezii, la Casa de Cultură a orașului a început o altă activitate inclusă în programul aniversar de anul acesta al orașului: Școala Academică Gheorghe Lazăr (ȘAGL), ediția a VIII-a.

Cuvântul de deschidere al lucrărilor manifestării a aparținut primarului Adrian Dumitru David, care, în doar câteva cuvinte, a ținut să sublinieze importanța organizării unor astfel de evenimente, a mulțumit și a urat succes tuturor participanților și și-a exprimat satisfacția găzduirii acestui gen de manifestări de Casa de Cultură a orașului Avrig, obiectiv reintrodus în activitate doar în urmă cu mai puțin de un an.

Programul a continuat cu prezentarea lucrărilor ediției din acest an, organizatorii alegând două teme principale: „Avrigul în Școala Academică Gheorghe Lazăr” și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”.

Cadre didactice în activitate sau pensionare, academicieni, foști elevi și studenți, preoți, cercetători și alți pasionați de istorie și Avrig, au prezentat în fața publicului comunicări și studii interesante, multe dintre lucrări axându-se pe elemente mai puțin cunoscute de publicul larg, ceea ce a adus un plus de atractivitate întregii manifestări. Programul destul de restrâns, precum și anumite condiții independente de echipa organizatorică, au făcut ca doar o parte din lucrările înscrise la ediție să fie prezentate în fața auditoriului. Întreaga colecție de lucrări a fost cuprinsă însă în volumul ediției, prezentat în cadrul manifestării și oferit, cu titlu gratuit, tuturor participanților.

În programul școlii academice a fost inclus și un scurt moment teatral, susținut de elevii din cercul de teatru al Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr Avrig, coordonați de prof. Bianca Grancea, care au prezentat un tablou din piesa "Iezerul" a scriitorului avrigean Cristofor Dancu.

La finalul lucrărilor ediției ȘAGL din acest an, în semn de recunoaștere a contribuției aduse la programul manifestării, primarul Avrigului a oferit diplome de participare tuturor colaboratorilor.

Avrigul în Școala Academică Gheorghe Lazăr este un proiect inițiat de Biblioteca Orășenescă Avrig și realizat în colaborare cu Institutul de Sociologie al Academiei Române, cu sprijinul Consiliului Local și Primăriei orașului Avrig.

 

Teatru pe principala stradă a Avrigului

 

„Avrig 660” a continuat și duminică, pe strada Gheorghe Lazăr din centrul Avrigului.

Din fața esplanadei Casei de Cultură Avrig și până la zidul Bisericii Evanghelice Avrig, s-a desfășurat reprezentația „Amurgul Baroc”, un spectacol parte a proiectului „Moștenirea”, inițiat de maestrul Mihai Mălaimare. Evenimentul desfășurat la Avrig, a fost parte a unui demers cultural itinerant desfășurat deja în câteva localități sibiene și programat, în perioada imediat următoare, pentru alte așezări ale județului. Acesta este oferit de Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, realizat de ULBS și Fundația Masca și cu sprijinul  JTI.

Parada a umplut centrul Avrigului de culoare, muzică, costume frumoase și atmosferă de spectacol, totul fiind asemănător cu ceea ce se întâmplă în marile orașe europene, la reprezentațiile stradale ale trupelor de teatru, susținute în cadrul festivalurilor.

Au impresionat costumele baroc, aduse parcă din secolul al XVIII -lea, versurile poetului Radu Stanca, acompaniamentul vocal și instrumental, carul alegoric, interacțiunile cu publicul spectator și celelalte elemente artistice prezentate, iar cei prezenți au răsplătit fiecare episod al paradei cu îndelungi și calde aplauze. Reprezentația din centrul Avrigului s-a încheiat cu o surpriză muzicală oferită de tinerii studenți – actori sibieni.

Autor
15 septembrie 2024 la 15:08
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Eveniment caritabil în sprijinul Asociației Animal Life Sibiu, la Cisnădioara
Pe 6 iulie, între orele 12:00 și 18:00, iubitorii de animale sunt invitați la un eveniment special organizat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 11 ore
Legendarul Christopher Froome revine la Turul Ciclist al Sibiului! Ediția a XV-a debutează în această seară, cu prezentarea echipelor
Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în...
Actualitate
8 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 23 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit