Tribuna
Rușinările unor nerușinați
Dragoş BAKO
1789 vizualizari
Rușinările unor nerușinați

Poate mai mult decât altele, luna decembrie are o încărcătură aparte. Mai bine zis, ar trebui să aibă. E, ciclic, capăt de drum, conține sărbători încărcate de simboluri puternice și înseamnă, totodată, trecerea românului de la statutul de „tovarăș” la cel de „domn” (cu domnia e ceva mai greu, dar asta e altă poveste). Decembrie vine cu asalturi devastatoare de produse oribile, emanațiile unor filistini, de la așa-zise „cântece de Crăciun”, la texte inepte despre „magia Căciunului”, de la „crăciunițe” (găselniță grotească), la campanii ipocrite, așa-zis umanitare (în realitate niște strategii comerciale feroce), de la asedierea magazinelor, la o maladivă agitație încrâncenată, de la petreceri cu fătuci sumar îmbrăcate, dar cu creștetul acoperit de căciulițe roșii, la „colindători” acompaniați de boxe portabile ce deversează producții de un prost gust dătător de greață. Obișnuiesc să mă agăț toată luna de colindele interpretate de Tudor Gheorghe, Ștefan Hrușcă și alți artiști, desueți în viziunea ienicerilor moderni dispuși să vâre sulița în tot ceea ce nu pricep ori nu e la modă. Apropo, are Adrian Păunescu niște versuri cântate de Mircea Vintilă, Tudor Gheorghe, Nicu Alifantis sau Tatiana Stepa, de te ung pe suflet. Știu, pentru floarea post-modernității, devoratoare de șaorma cu de toate și licori cu bule, e rușinos să spui că-ți place Adrian Păunescu. Mie nu mi-e rușine, și, exceptând compromisurile cu iz politic, cred că Adrian Păunescu e unul dintre poeții care merită să rămână în istoria literaturii (mă rog, nu a scris poezii de inspirație ”politically correct”, dar asta e, nimeni nu-i perfect). Din colindele interpretate de Tudor Gheorghe răzbat, într-o lume bizară, gerul crud, blândețea, adâncimile simple ale spiritului semeț, căldura venită din vatră, fiorii neprogramați. Nu ne mai plac gerul, căldura vetrelor, vorbele vechi, simțim nevoia să împopoțonăm totul, de la comportamente, la gândire, de la vestimentație, la mediul înconjurător. Am transformat tradițiile într-o marfă vandabilă adaptată vremelniciei vremurilor. E „fun” să îți petreci Sărbătorile în Maramureș sau Mărginimea Sibiului, după ce ai biruit cozile interminabile de pe DN1, să privești tradițiile ca pe o curiozitate, o raritate, nu ca pe o parte din ființa ta. Ne zdrobim să fim complicați, fugim de simplitate ca necuratul de tămâie, ne e rușine dacă lăcrimăm firesc, ne ascundem după paravane cu mare trecere la un public sărac la minte și la spirit, ce se exprimă onomatopeic. Pentru mult prea mulți dintre noi decembrie e o lună a deghizărilor otrăvite și otrăvitoare, un prilej al defilărilor ipocrite și zgomotoase, al dezicerilor și lepădării de trecut. E orice, mai puțin îmblânzire și încălzire sufletească.       

 


comentarii
5 comentarii

De doi ani caut in librarii ultimele volume de poezii ale lui Adrian Paunescu. Nu se gasesc! Paunescu era ... comunist. Inainte de '89 erau exclusi scriitorii bughezo-mosieresti. E vreo schimbare de mentalitate?
Cititescu
09.12.2023 18:49
Nu cred ca il contesta cineva pe Adrian Paunescu pentru poeziile sale. Este dispretuit pentru caracterul sau si pentru laudele aduse regimului comunist.
Diferenta nu este, dar din cu totul alta perspectiva. Comunistii au interzis o gramada de carti, practic tot ce nu era scriere comunista. Pana si pe Eminescu l-au cenzurat si l-au interzis (vezi scrierile politice). Acum este tot asa. Nimeni nu interzice scrierile comuniste. Nu gasesti Paunescu pentru ca se cauta si probabil nu s-au mai editat de multi ani cartile lui.
Dar sunt alte scrieri in zona interzisa, la fel ca pe vremea comunistilor. Tot ce nu este corect politic, tot ce a fost conservator tot ce tine de lupta anti-comunista este pus la index. Sunt subiecte interzise pentru care poti chiar sa faci puscarie daca le pui in discutie. Traim intr-o dictatura mascata si nu doar aici in Romania.
Cititescu
10.12.2023 10:26
Mai du-te ma ...
Lupul moralist!
11.12.2023 16:58
Multi critici l-au considerat pe Adrian Paunescu un Geniu al poeziei si l-au clasat chiar al doilea mare poet roman dupa Mihai Eminescu.
Jean
11.12.2023 20:29
Nu-s vinovat fata de tara mea! – versuri de Andrei Ciurunga

La ceasul cand cobor, legat in fiare,
sa-mi ispasesc osanda cea mai grea,
cu fruntea-n slava strig din inchisoare:
– Nu-s vinovat fata de tara mea.
cu fruntea-n slava strig din inchisoare:
– Nu-s vinovat fata de tara mea.

Nu-s vinovat ca-mi place sa se prinda
rotunda ca o tara hora-n prag,
sau c-am primit colindatori in tinda,
cum din bunic in tata ne-a fost drag.

Dac-am strigat ca haitele ne fura
pamantul, codrii, cerul stea cu stea
si sfanta noastra paine de la gura –
nu-s vinovat fata de tara mea.
Si sfanta noastra paine de la gura –
nu-s vinovat fata de tara mea.

Nu-s vinovat c-am indarjit sacalii
Si c-am racnit cu sufletul durut
ca nu dau un Ceahlau pe toti Uralii
si ca urasc hotarul de la Prut.

De-aceea cand cobor legat in fiare,
Sa-mi ispasesc osanda cea mai grea,
cu fruntea-n slava gem din inchisoare:
– Nu-s vinovat fata de tara mea!
cu fruntea-n slava gem din inchisoare:
– Nu-s vinovat fata de tara mea!
Interpret Tudor Gheorghe
11.12.2023 20:55
Din aceeasi categorie
Q House

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA