Pentru că mai sunt două săptămâni până la Crăciun, sibienii vor să se pregătescă din timp cu tot ce au nevoie. Unii își aleg bradul, alții cumpără murături pentru masa de sărbători. Reporterii Tribunei au mers în Piața Cibin ca să afle care sunt prețurile și produsele cu care producătorii îi așeaptă pe localnici în sezonul rece.
Brazi românești de la 70 lei în sus
Brazi sunt românești, de la Jina, iar prețul lor nu diferă cu mult de cel din magazinele de bricolaj. Vânzătorul de brazi din Piața Cibin spune că momentan vânzarea merge destul de bine, iar prețul diferă în funcție de conifer. Pe lângă brăduți, băiatul mai vinde și coronițe de brad la prețul de 30 lei.
„Probabil vor veni mai mulți clienți, acum că se aproprie Crăciunul. Momentan am vândut 30 de brazi, prețul pornește de la 70-80 lei, în funcție de cât e de mare și bogat”, a declaratTică, vânzător de brazi din Piața Cibin.
Murături asortate și zeamă de varză
Lenuța împreună cu soțulvine în fiecare zi din Șura Mare cu murăturile proprii. Femeia spune că le pregătește cu suflet după o rețetă simplă. Cât despre vânzare, aceasta susține că așteaptă să vină cât mai mulți clienți pentru că produsele sale sunt românești, preparate la țară. Are de tot felul, de la varză murată, castraveți, conopidă, gogonele, zeamă de varză, la hrean, tarhon, zacuscă și pastă de ardei dulce.
Prețurile sunt acceptabile, având în vedere munca depusă, un borcan de 5 kg de murături asortate costă 100 lei, iar un borcan mic de 800 g, costă 40 lei, restul produselor variază între 20-25 lei borcanul. O sticlă de zeamă de varză costă între 5-10 lei. Lenuța vinde murăturile și „vărsate” pentru cei care vin cu borcanele sau gălețile lor.
„Vânzarea merge destul de încet. Sperăm că de acum va fi mai bine pentru că e sezon de murături și vin sărbătorile. Așteptăm clienții să vină la noi pentru că avem produse românești, făcute la țară, murături puse cu apă, sare, oțet, cimbru, fără conservanți, cât mai clasic. Acum de Crăciun cei care nu și-au pus varză trebuie să o cumpere. Lumea vine cu găletușa și eu le pun cât vor, le mai pun și zeamă de varză”, a spus vânzătoarea.
Roșii românești în decembrie
Pe lângă produsele de sezon am găsit și roșii românești. Cu toate că perioada roșiilor a trecut de ceva vreme, iar în supermaketle mai găsim doar pe cele aduse din import, în Piața Cibin, sunt roșii de la noi din țară. Vânzătoarea ne-a povestit că este destul de greu ca în această perioadă să ai roșii din producția proprie, norocul său a fost că recolta a fost pusă mai târziu. Prețul acestora este între 10 și 12 lei.
„Este foarte greu să am roșii din producția proprie în această perioadă, costurile sunt destul de mari. Am reușit să mă încadrez cu recolta pentru că am plantat-o târziu. Roșiile trebuie să stea la căldură, este destul de greu să le vinzi pe vremea asta”, spune Mari, comerciantă în Piața Cibin.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |