Continental
Tribuna
Românii care produc energie verde în capacităţi de până la 100 kW pot vinde electricitatea în reţea. ANRE: "Din primăvară!"
Rareș BIŢU
2154 vizualizari
Românii care produc energie verde în capacităţi de până la 100 kW pot vinde electricitatea în reţea. ANRE:

Persoanele fizice care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi de până la 100 kW vor putea vinde electricitatea în reţeaua de distribuţie, iar factura lor va fi compensată cu valoarea energiei pe care o livrează, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energiei (ANRE), anunţă Agerpres.

  • "Ordinul ar putea intra în vigoare în această primăvară", a declarat, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Concret: consumatorii, persoane fizice, capabili să producă energie regenerabilă în capacităţi mai mici de 100 de kW au posibilitatea de a livra energia în reţea, iar distribuitorii din zona respectivă vor fi obligaţi să o achiziţioneze la preţul la care cumpără energie pentru consumul lor propriu tehnologic.
Factura la energie a acestor consumatori va fi compensată cu valoarea energiei livrate în reţea.

  • "Preţul de vânzare a energiei electrice produse şi livrate în reţelele electrice de către persoanele fizice care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW către operatorii de distribuţie concesionari în vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice este preţul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi a preţului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuţie concesionar", se arată în proiectul de ordin.

Documentul citat stabileşte că "persoanele fizice care vând energia electrică produsă şi livrată în reţelele electrice din centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW, în condiţiile art. 1 sunt scutite de la plata dezechilibrelor generate".
Energia vândută de micii consumatori în baza acestui ordin trebuie să fie obligatoriu măsurată cu contoare inteligente saucu contoare care pot asigura cel puţin citirea la distanţă. 

Preţul de vânzare. Cum e stabilit?

Preţul de vânzare va fi cel mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea CPT, stabilit de ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuție concesionar.
Potrivit proiectului, puterea electrică totală instalată în centralele electrice aparținând persoanelor fizice racordate la rețelele electrice aparținând unui operator de distribuție concesionar nu poate depăși valoarea de 100 MW (100.000 kW).
Potrivit statisticilor, un apartament consumă circa 150 kWh pe lună, iar o casă mare – aproximativ 450 kWh pe lună, ceea ce înseamnă un consum între 5 şi 15 kWh pe zi.

  • "Ordinul ANRE prevede că puterea instalată a echipamentelor de producere a energiei deţinute de persoanele fizice nu poate depăşi 100 MW (adică 100.000 kW) pentru fiecare distribuţie. În România sunt 8 distribuţii de energie electrică, ceea ce înseamnă un total de 800 MW. Astfel, la nivel naţional, cel mult 160.000 de români, cu un consum zilnic de 5 kWh, vor putea beneficia de prevederile ordinului ANRE. Dacă vorbim de consumatori casnici mai mari, cu un consum de 15 kWh pe zi, atunci numărul beneficiarilor scade la circa 53.000!", scrie focus-energetic.ro.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, la sfârşitul anului 2016, în România erau 8,92 de milioane de locuinţe şi 7,47 milioane de gospodării. În decursul anul 2016 au mai fost construite aproximativ 53.000 de locuinţe. Cam câte ar putea beneficia de ordinul ANRE.


TVA-ul? Discutabil ... 


Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să încaseze sume cât mai mari din TVA. O instalaţie fotovoltaică poate produce energie „cât e soarele sus pe cer”, timp în care consumul casei este redus pentru că cei ai casei sunt la serviciu. Consumul semnificativ de energie are loc mai ales seara, perioadă când instalaţia fotovoltaică nu mai produce ca-n miezul zilei. 


Aici intervine şmecheria


Exemplu: o instalaţie produce 7 kWh pe care îi livrează în sistem. Seara, când se întoarce Gigi, să zicem,  de la serviciu, consumă 10 kWh, energie pe care o preia din sistem. O simplă scădere arată că Gigi ar trebui să plătească 3 kWh de energie, iar la această sumă ar urma să plătească şi TVA. Ei bine, Ministerul Finanţelor s-a gândit şi la asta: Gigi vinde cei 7 kWh, adică face comerţ şi, în consecină, la preţul energiei trebuie adăugat TVA, pe care Gigi îl încasează şi îl transferă la bugetul statului. Pe de altă parte, compania de electricitate îi vinde lui Gigi cei 10 kWh, la care, evident, adaugă TVA, bani care ajung tot la buget. În consecinţă, TVA-ul se aplică la 17 kWh, în loc de 3 kWh! Cum de ce? Fiidcă MFP nu renunţă la atâţia bani!


Cum se face taxarea? Ca la agricultori


Taxarea veniturilor nu este nici ea prea clară. Potrivit autorităţii în energie, „din adresa MFP nr. 714070/12.10.2017 rezultă că, în prezent, cadrul legal în vigoare în domeniul fiscal permite facturarea energiei electrice doar de către persoanele fizice autorizate (PFA) sau persoanele fizice titulare ale unei întreprinderi individuale, în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată prin Legea nr. 182/2016”.

OUG nr. 24/2017, prin care s-a modificat legea 220/2008 privind promovarea surselor regenerabile de energie, a introdus posibilitatea vânzării energiei electrice produse de către toate persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum către operatorii de distribuție concesionari, indiferent dacă persoanele fizice respective sunt înregistrate ca PFA / titulare ale unei întreprinderi individuale sau nu. Mai mult, ANRE, prin scrisoarea nr. 82877 din 06.12.2017 s-a adresat Ministerului Finanțelor Publice cu propuneri concrete de modificare a reglementărilor fiscale, astfel încât și persoanele fizice care nu se pot înregistra în prezent ca PFA sau ca persoane fizice titulare ale unei întreprinderi individuale să poată desfășura activitatea economică de producere a energiei electrice din surse regenerabile, indiferent de domeniul de pregătire profesională al acestora.

  • ”Una dintre propunerile ANRE se referă la aplicarea taxării acestor persoane după cum sunt taxaţi agricultorii”, a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, la conferinţa „Finanţarea eficienţei energetice în România, Ungaria şi Bulgaria”.
  • "Codul Fiscal şi normele de aplicare ale acestuia stabilesc că agricultorii sunt taxaţi potrivit unor norme de venit. Agricultorii adică persoanele fizice sau care fac parte dintr-o asociere fără personalitate juridică. Veniturile din activitățile agricole prevăzute în Codul Fiscal, pentru care sunt stabilite norme de venit, sunt impozabile indiferent dacă se face sau nu dovada valorificării produselor". 

Deocamdată, aşa ceva nu se poate întâmpla! De altfel, şi într-o notă a ANRE se arată că „până la modificarea legislației în domeniul fiscal de către Ministerul Finanțelor Publice, proiectul supus dezbaterii publice de către ANRE va putea fi aplicat după aprobare și publicare în Monitorul Oficial al României doar de către persoanele fizice autorizate (PFA) și persoanele fizice titulare ale unei întreprinderi individuale”, scrie focus-energetic.ro


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia