Continental
Tribuna
România văzută de documentariști, la Astra Film Sibiu 2017. Despre Petrila, Băile Herculane, viața tinerilor și evrei
Andra MARINESCU
1168 vizualizari
România văzută de documentariști, la Astra Film Sibiu 2017. Despre Petrila, Băile Herculane, viața tinerilor și evrei
Astra Film Festival se desfășoară între 16 - 22 octombrie și este principala platformă de expunere și un catalizator al celor mai recente producții de film documentar din România. Selecția de documentare românești din programul AFF 2017 se împarte în trei secțiuni competiționale: România, Student, Shorts.


Breasla cineaștilor, a documentariștilor români vă dă întâlnire la Sibiu în cadrul unui amplu program profesional, "DocumentaryTank@AFF" (19-21 octombrie), platformă dedicată membrilor industriei cinematografice, care va aduce în Sibiu cineaști autohtoni și europeni pentru trei zile de networking, sesiuni de masterclass și prezentări despre noile tendințe în producția și distribuția de film documentar. Din cadrul acestui program face parte și Romanian Docs in Progress (21 octombrie), unde autorii a 16 proiecte de film documentar românesc în dezvoltare vor fi prezenți pentru întâlniri cu reprezentanții industriei europene. Șase regizori români își vor prezenta proiectele de film documentar, aflate în fază de dezvoltare, în fața unui juriu, a audienței locale și a profesioniștilor internaționali. Echipele câștigătoare vor primi premii de post-producție și alte forme de sprijin pentru finalizarea documentarelor lor.
„Faptul că un proiect de film documentar românesc dezvoltat anul trecut în cadrul programului <<Romanian Docs in Progress>> este selectat în competiție dovedește că acest program are un efect benefic pentru dezvoltarea unei industrii de film documentar în România. Mai mult decât atât, filmul va avea premiera mondială la Astra Film Festival, ceea ce marchează un moment important în fenomenul festivalier din România”, spune Dumitru Budrala, director AFF.


România sub lupă


Camera documentariștilor pune România sub lupă, chestionează trecutul ei și dezvăluie subiecte necunoscute. România anului 2017 este lider pe piaţa mondială de servicii de videochat si cibersex cu încasări de peste 100 de milioane de euro. Amploarea răspândirii acestei meserii este semnalată de cifre: afacerea înfloreşte în 3.000 de studiori, unde lucrează 100.000 de tinere atrase de un câștig bun. În premieră mondială, "Phoenixxx" (Mihai Gavril Dragolea), un documentar incisiv și deschis, ne introduce în lumea a două fete tinere și a vieții lor din afara videochat-ului, rutina lor zilnică, contextul familial, și orizontul viitorului.
Cineastul Radu Jude în "Țara Moartă", un film incisiv prin profunzimea sa minimalistă compus din poze de arhivă voit inofensive, ilustrează pasaje din jurnalul unui doctor evreu, care descriu acțiunile anti-semite ale românilor din anii 1930-1940 și ating coarde sensibile în revizuirea mitului național românesc ne-antisemit. Ghidați de perspectiva maseurilor autodidacți din stațiune, descoperim microcosmosul Băile Herculane în declin perpetuu postcomunist ("Eu sunt Hercule", Marius Iacob), orașul minier Petrila, văzut prin perspectiva unor localnici deosebiți și ilustrând reușitele minerului Cătălin Cenușă și ale artistul Ion Barbu ("Planeta Petrila", Andrei Dăscălescu) sau microcosmosul unei familli de romi căldărari din satul Corcova, județul Mehedinți, în "Ultimul căldărar" (Cosmin Bumbuț, Elena Stancu), prinși între munca tradițională, pe cale de dispariție, și migrația în occident ca alternativă de supraviețuire. Portretul unui sculptor în lemn, din Maramureș, "Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos" (Cornel Mihalache) este un mozaic al vieții și cugetărilor unui povestitor înnăscut. "The side street of Europe" (Emese Ambrus) este un road-movie prin Transilvania, o privire în lumea diasporei maghiare, filmul oferă o perspectivă dublă asupra vieții acestor sate și a luptei unei femei de a supraviețui ca actriță. În "Procesul" (Claudiu Mitcu), Mihai Moldoveanu, fost ofițer în armata română condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o, își prezintă cazul și oferă spectatorului poziția de jurat într-un caz complicat și controversat. “România, marea curățenie” (Ruxandra Annonier) prezintă personaje implicate în lupta anticorupție din Romania, atât institutional, cât și în cadrul ONG-urilor.
Lista completă de documentare romanești selectate în programul AFF 2017 poate fi consultată pe www.astrafilm.ro.
Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Uniunii Europene – prin programul “Creative Europe – Media” și al Centrului Național al Cinematografiei
Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu, organizată în colaborare cu Universitatea “Lucian Blaga“ Sibiu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia