Tribuna
România trece la ora de iarnă! În noaptea de sâmbătă spre duminică ora 4 devine ora 3
România trece la ora de iarnă! În noaptea de sâmbătă spre duminică ora 4 devine ora 3
© Arhiva Tribuna

România revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24/25 octombrie 2020. Ultima duminică a lunii octombrie aduce, în fiecare an, schimbarea orei prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00. 
Ziua de 25 octombrie are 25 de ore şi este a doua cea mai lungă zi a anului după cea din primăvară (martie), când s-a trecut la ora de vară. Schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor, potrivit unui comunicat emis de CFR Călători, anunţă Agerpres.
Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul week-end din luna martie şi ultimul din octombrie, trecând la ora de vară şi invers, în conformitate cu o directivă europeană din 2001. 
Din cauza dsiferenţei de fus orar, în ţările care aplică această schimbare a orei, procesul nu va fi simultan. 
Introdusă oficial în România în anul 1932, ora de vară a funcţionat vreme de şapte ani, între prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie. Între anii 1941 şi 1979 s-a renunţat la ora de vară potrivit www.astro-urseanu.ro. Între 1979 şi 1996, cu câteva excepţii, ora de vară a fost introdusă la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie, iar din 1997 s-a trecut la ora de vară începând cu ultima diminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.
Anul trecut, în 26 martie, eurodeputaţii au decis să renunţe la schimbarea bianuală a orei începând din 2021. Fiecare stat membru va putea să opteze pentru ora standard sau cea de vară: ţările care decid să menţină permanent ora de vară urmând să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard urmând să îşi schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit www.europarl.europa.eu. 
Comisia Europeană ar putea amâna intrarea în vigoare a directivei cu cel mult 12 luni dacă va constata că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcţionarea în bune condiţii a pieţei unice. 
Introducerea orei de vară a vizat utilizarea cât mai îndelungată a luminii naturale a Soarelui şi reducerea folosirii luminii artificiale. 
Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu", citat de Agerpres. 
Ora de vară nu este folosită de toate statele, iar perioada nu este aceeaşi în ţările care o utilizează. În ţările tropicale şi ecuatoriale durata zilei este egală cu a nopţii, motiv pentru care schimbarea orei nu se aplică. 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA