Continental
Tribuna
Robotul pompier care salvează vieți nu e erou SF. Îl construiesc trei elevi de la "Goga"
Andra MARINESCU
1735 vizualizari
Robotul pompier care salvează vieți nu e erou SF. Îl construiesc trei elevi de la
V-ați putea imagina un robot pompier care intră într-o clădire cuprinsă de flăcări pentru a stinge focul și a salva oamenii? Pare de domeniul științifico - fantasticului, dar nu e un scenariu de film. Trei elevi de la Colegiul Național "Octavian Goga" din Sibiu lucrează la construcția unui astfel de robot, urmând ca proiectul lor să fie prezentat la Olimpiada Geniilor din Statele Unite ale Americii. Dacă elevilor nu le lipsesc priceperea și entuziasmul, când vine vorba de bani situația se complică. Prezentarea proiectului lor în SUA costă 4.000 de euro, bani pe care nu îi au și în lipsa cărora toată munca ar fi în zadar.


Daniel Marpozan, Codrin Muntean și Alexandru Rădac sunt elevi în clasa a X-a I, Matematică - Informatică, la Colegiul Național "Octavian Goga" din Sibiu, și, de ceva vreme, formează echipa "Herotech", un nume pe care l-au ales gândindu-se la Sibiu - Hermannstadt și la robotică. Coordonați de profesorul lor de fizică, Florentina Ileșan, au creat două proiecte cu care s-au calificat la competiția internațională "Olimpiada Geniilor", din Oswego, ce va avea loc în perioada 17 - 22 iunie.
"Dintre cei 300 de elevi ai mei, astăzi vă fac cunoștință cu trei dintre ei, cărora le sunt și diriginte. Este o șansă a unui dascăl de a întâlni un grup de elevi care vor să îl urmeze. Desigur, e și șansa lor să mă întâlnească pe mine și să beneficieze de o experiență de 33 de ani de carieră didactică la catedră și de coordonare în IȘJ. Poate că totul a început din curiozitate, pasiune. La orele de fizică primesc informația teoretică, iar sâmbătă de sâmbătă, de doi ani de zile, lucrăm în cadrul Cercului de electronică la Palatul Copiilor, unde ne punem în aplicare proiectele cu care am participat la diferite competiții școlare. Această reușită de participare la o competiție internațională vine ca urmare a acestor exerciții. Am participat la Cluj, în cadrul unei competiții regionale "Fii profesor de știință pentru o săptămână!", apoi la concursul național "Florin Vasilescu" din Călărași, la Sibiu la "Noaptea Cercetătorilor", la festivalul de proiecte interdisciplinare "Adriana Popa" de la Colegiul "Cibinium", dar și la ULBS, la concursurile de informatică. Elevii mei au venit cu merituoase premii", a spus prof. Florentina Ileșan.


Un robot salvator


Șansa de a merge în SUA ar putea fi un vis devenit realitate pentru toți cei trei elevi, care se află la prima participare internațională.
Ei s-au calificat la secțiunea "Robotică" cu un robot care ar puta salva oameni.
"Am construit un robot care trebuie să realizeze mai multe misiuni. Sunt legate de viața unui pompier. Practic, este un robot menit să ajute oamenii care se află în incendii. Robotul acesta trebuie să ducă niște cuburi de apă, să transporte niște oameni din zona incendiului la spital. Toate acestea sunt cronometrate, pentru că va conta punctajul final. Concurăm cu alți roboți. Prima misiune e autonomă, robotul trebuie programat  să facă ceva, să nu fie teleghidat, într-un anume perimetru, să transporte victimele într-o zonă sigură. Apoi, noi trebuie să teleghidăm robotul și să îndeplinim misiuni", explică elevii.


Cum să economisești energie electrică? Tot elevii de la "Goga" știu!


Cel de-al doilea proiect se încadrează la secțiunea "Știință" și pune în prim plan economisirea energiei electrice. "Al doilea proiect se referă la niște senzori care au ca scop economisirea energiei electrice într-o locuință. Senzorii sunt modularizați, ei comunică doar prin wifi. De asemenea, avem o aplicație pe telefon prin intermediul căreia putem controla luminile dintr-o casă. Putem controla și când un om intră pe ușă, știm din ce direcție a intrat, iar când nu e nicio persoană în cameră să se stingă luminile", explică tinerii.
Cu acest proiect, elevii au câștigat și locul III la un concurs organizat de Enel, în urma căruia au primit 4.500 de lei.
Cei trei au sarcini bine definite. Codrin se ocupă de programare, Daniel de electronică, iar Alexandru de webdesign.
Aceștia au mărturisit că pregătirire pentru competiția din SUA au început în octombrie și de atunci au adunat aproximativ 100 de ore de muncă.
"80% este munca lor, 20% mentoratul meu. Lucrul cu copiii, pentru mine, este cel mai frumos lucru care mi se poate întâmpla. Mai avem discuții contradictorii, dar cred că de aici iese, probabil, reușita", a explicat prof. Florentina Ileșan.


Premieră pentru "Goga"


Pentru Colegiul Național "Octavian Goga" din Sibiu este prima participare la Olimpiada Geniilor.
"Este o confirmare a valorii elevilor, a creativității lor, a spiritului de echipă. Mă bucur că doamna profesor încurajează aceste activități și, nu în ultimul rând, gândirea critică. Faptul că s-au calificat la un concurs în SUA, pentru elevi, este o premieră. Dar nu și pentru noi - fără falsă modestie -, având în vedere ce s-a întâmplat în iarnă, când alți copii de-ai noștri au mers în SUA și s-au întors cu premii. Felicitări întregii echipe! Le doresc putere de muncă, aceeași motivație în ceea ce privește proiectele și mai ales acest concurs. Sunt convinsă că vor veni cu rezultate foarte bune. De fapt, indiferent de rezultat, pentru noi o să fie câștigători", a spus Laura Dumitru, directorul Colegiului Național "Octavian Goga" din Sibiu.


IȘJ îndeamnă sibienii să susțină performanța


La rândul lui, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a lansat un apel către comunitate, încurajând oamenii să îi ajute pe tinerii elevi să facă performanță.
"În ultima perioadă, la nivelul județului Sibiu, tot mai mulți elevi și mai multe echipaje se înscriu și se califică la fazele finale ale unor concursuri de știință și tehnică ce nu sunt incluse în calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare aprobat de către Ministerul Educației Naționale și, ca atare, nu sunt finanțate. Cu toate acestea, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu dorește ca acești elevi să reprezinte cu demnitate județul Sibiu și România, deși se află în imposibilitatea legală de a susține financiar deplasarea lor în țările organizatoare. De aceea, dorim să apelăm la administrațiile județene și locale, la agenții economici din municipiul Sibiu și din județ, precum și la toți oamenii de bine, rugându-i să susțină această deplasare în SUA, la ”Olimpiada Geniilor” ", spune prof. Marius Emilian Novac, șeful IȘJ Sibiu.


Pentru ca visul elevilor de la "Goga" de a ajunge la competiția din SUA să devină realitate, ei au nevoie de susținere, costurile ajungând la 4.000 de euro. Biletele de avion le-au fost deja cumpărate de o firmă de IT, iar cei care vor să îi ajute în continuare o pot face în contul RO65RNCB0232157684360001, deschis în RON, la Banca Comerciala Română S.A., cod SWIFT:RNCBROBU, pe numele lui Daniel Marpozan.

 

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
1 comentarii

Bravo. Succes pe mai departe
Nycky
11.04.2019 17:48
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia