Tribuna
PNL
Risc de contaminare la Spitalul Județean de Urgență Sibiu: „Afară și în secții, cu aceiași papuci”. Replica unității medicale
Laura BUCIU
7877 vizualizari
Risc de contaminare la Spitalul Județean de Urgență Sibiu: „Afară și în secții, cu aceiași papuci”. Replica unității medicale
© Răzvan NEGRU/Arhiva

Un cititor care se recomandă „cetățean european” ne-a sesizat neregulile privind igiena în Spitalul Clinic Județean de Urgență. Acesta acuză un „dezinteres” al managementului unității medicale cu privire la riscurile de contaminare” la care sunt expuși atât pacienții, cât și cei care lucrează în spital. Una dintre problemele ridicate este aceea că personalul folosește aceiași papuci și pentru secție, și pentru a se deplasa afară, între clădirile unității medicale, știută fiind structura pavilionară a spitalului.

 

Redăm scrisoarea „cetățeanului european”:

 

„Vă aduc în atenție un aspect destul de grav care există în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Este vorba despre dezinteresul managementului unității cu privire la riscurile de contaminare la care se expune atât personalul instituției, dar mai ales pacienții care sunt tratați în cadrul spitalului. Există niște protocoale de igienizare care se aplică mai mult sau mai puțin, însă, sunt inutile deoarece un aspect foarte important este omis! 99% din personalul medical în timpul serviciului folosește aceiași încălțăminte atât în curtea spitalului, cât și pe secții, saloane, săli de tratament etc. Acest fapt anulează orice încercare de sterilizare, igienizare, prevenire contaminări. Pentru a arată un minim interes asupra sănătății cetățenilor tratați în această unitate, ar trebui interzisă/sancționată folosirea aceleiași încălțăminte în afara secției respectiv instalarea în toate căile de acces pe secții de covorașe antibacteriene, nu doar în 2-3 locuri, evitând astfel și  contaminarea încrucișată secundară. Este imperios necesară luarea de măsuri în acest sens mai ales unde există un risc ridicat de infecție, fie pentru că se efectuează proceduri de risc, fie se găsesc pacienți imunocompromiși, evitând în principal diseminarea microorganismelor.

Potrivit unui document al Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul infecţiilor dobândite de pacienţi în spitale aproape s-a dublat în ultimii 12 ani, ajungând de la 10.827 în 2005, la 19.607 în 2017. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la infecţiile digestive, numărul lor crescând de la 949 în 2005, la 8.019 în 2017”, scrie persoana care ne-a transmis sesizarea.

 

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență spun că se fac toate eforturile pentru prevenirea infecțiilor

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a transmis că face toate eforturile pentru prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, atât pentru pacienți cât și pentru personalul instituției.

„Există protocoale în ceea ce privește echipamentele medicale obligatorii, respectiv igienizarea spațiilor. Deplasarea personalului medical este adaptată specificului instituției, SCJU Sibiu fiind un spital pavilionar, fapt care generează riscuri suplimentare”, au transmis reprezentanții SCJU Sibiu, la solicitarea Tribuna.

Potrivit sursei citate, măsurile implementate sunt următoarele:

  • În sectoarele protejate (bloc nașteri, blocuri operatorii) există încălțăminte special destinată sălii (în filtrul blocului operator), personalul care intră in săli având obligația de a-și schimba încălțămintea din secție cu cea din aceste blocuri;
  • În secțiile ATI, la intrare există echipament de protecție, inclusiv botoșei de unică utilizare, destinați  atât vizitatorilor, cât și  pentru personalul propriu al SCJUS aparținând altor secții;
  • Pentru celelalte secții ale spitalului este obligatorie schimbarea în ținuta completă, inclusiv încălțăminte de spital la intrarea în tură, in vestiarele secțiilor;
  • În general personalul se deplasează între secțiile din pavilioanele chirurgical, medical, fizioterapie, bloc materno-infantil utilizând pasarelele de legătură.  Pentru asigurarea condițiilor de curățenie, SCJU Sibiu a renovat recent tunelul de acces dintre secțiile menționate.
  • În interiorul secțiilor de spitalizare, a laboratoarelor si serviciilor spitalului, întreținerea pavimentelor se face respectând procedura SCJU Sibiu ”Întreținerea pavimentelor”, care prevede curățarea pavimentelor de 2 ori pe zi și dezinfecția lor o dată pe zi iar în secțiile de risc curățarea pavimentelor de 2 ori pe zi și dezinfecția de 2 ori pe zi. În plus, în sectoarele protejate, cum sunt blocurile operatorii, ATI etc. , în zonele de acces se utilizează covorașe antibacteriene pe pavimente.
  • Pentru cazul contaminării accidentale a pavimentelor cu produse biologice există o procedură separată care prevede ca prim pas izolarea zonei afectate și turnarea soluției dezinfectante pe zona respectiva, urmata de curățarea zonei.

„Precizam ca igienizarea pavimentelor se aplică zilnic și consemnarea operațiunii se face în graficele de curățenie cu semnătura persoanei care a efectuat operațiunea. Probleme întâmpinăm la deplasarea personalului medical pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu dinspre și înspre pavilioanele exterioare,  nelegate între ele prin pasarele ci doar prin aleile de acces din curtea spitalului; în aceste cazuri personalul este instruit să utilizeze altă încălțăminte decât cea de secție sau botoșei de unică utilizare pentru protejarea încălțămintei de spital.  În situația în care aceste lucruri nu sunt respectate, personalul riscă sancțiuni disciplinare. Totodată, se are în vedere, pe viitor, montarea de covorașe antibacteriene în cadrul mai multor secții ale spitalului, astfel  încât să fie eliminați factorii de risc”, mai spun reprezentanții Spitalului din Sibiu.

Aceștia au precizat că rata infecțiilor asociate asistenței medicale, a fost, în 2019 de 1,15%.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia