Tribuna
Apa Canal
"Rezistenţa" Şcolii de Teatru din Sibiu se joacă peste ocean
*Şcoala de Teatru din Sibiu prezintă, în premieră, un proiect de teatru contemporan la Universitatea Brown, SUA. Spectacolul "Rezistenţă" (Happening) se va juca marţi şi miercuri, 20 şi 21 septembrie, la Centrul Granoff pentru Artele Creative de la Universitatea Brown.*


Evenimentul marchează două premiere pentru Școala de Teatru din Sibiu. Pe de o parte, este prima prezență sibiană la universitatea de peste ocean, unde au absolvit personalități ca John F. Kennedy Jr., Ted Turner sau tânăra actriță Emma Watson. Pe de altă parte, este prima dată când DAT lucrează după conceptul „work in progress” (WIP) care permite proiectelor de teatru contemporan să fie îmbunătățite după fiecare reprezentație, în funcție de feedback-ul primit de la public, până la momentul premierei.

Despre iubire, furie şi determinare

"Rezistență (Happening)", un text scris și regizat de Ioana Jucan, este o nouă coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” (TNRS) și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), în care joacă Denisa Lupu (care semnează și elementele grafice), Fabiola Petri, Maria Soilică și Alexandra Șerban, cu participarea lui Marius Turdeanu, actor al naționalului sibian. "Încercând să se opună nedreptății și să schimbe lumea, o programatoare, o fostă judecătoare și o filosoafă pun la cale un plan în care implică și publicul. Povestea celor trei femei, despre iubire, furie, determinare si conexiune umană oscilează între idealismul chișotic și realitatea dură", își descrie Ioana Jucan spectacolul, care provoacă publicul cu mai multe întrebări printre care și aceasta: "E oare posibil ca planul personajelor să reușească?".
Spectacolul, cu o serie de elemente coregrafice concepute de Adriana Bârză pe muzica originală a compozitoarei americane Caroline Park, are loc în decorul - instalație gândit de regizoare și realizat de scenograful Alin Gavrilă, completat de proiecțiile video concepute de Radu Nechit. Designerul Diana Constantinescu s-a ocupat de costumele personajelor, regia tehnică și sunetul sunt asigurate de Vlad Bacalu, light design-ul îi aparține lui Dorin Părău, iar managerul proiectului este Luminița Bîrsan.
Ioana Jucan este regizor, dramaturg și cercetător interdisciplinar, preocupată de congruența teatrului, artelor spectacolului, filozofiei și noilor media. Acum își definitivează studiile doctorale la Universitatea Brown, iar anul trecut a primit Premiul Marshall al Societății Americane pentru Studii Teatrale.
Prezența studenților sibieni în SUA este finanțată de ULBS și Universitatea Brown, în cadrul parteneriatului pe care cele două instituții de învățământ l-au semnat în urmă cu patru ani și concretizat până acum prin participarea, an de an, a studenților americani la Întâlnirea Școlilor de Teatru din programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și prin cooptarea profesorului american Spencer Golub în echipa de coordonatori ai Școlii Doctorale în domeniul artelor spectacolului de la Sibiu. (A. M.)

FOTO: Dorin Părău

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA