Tribuna
Sevis
Reuniune interguvernamentală româno-polonă
Reuniune interguvernamentală româno-polonă
© gov.ro

Vineri, 25 mai, a avut loc, la Varșovia, prima reuniune interguvernamentală româno-polonă. Delegația română prezentă la Varșovia a fost condusă de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, și a inclus miniștrii Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, Mihai Fifor, ministrul apărării naționale, Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, George Ivașcu, ministrul culturii și identității naționale, Bogdan Gheorghe Trif, ministrul turismului, Natalia Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni și Ioana-Andreea Lambru, secretar general al Guvernului României, transmite un comunicat al Guvernului.

Programul consultărilor a cuprins o întrevedere în format restrâns cu participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă și a omologului polonez Mateusz Morawiecki. În paralel, miniștrii de sector au avut convorbiri bilaterale, urmate de un dejun de lucru cu participarea întregii delegații. Programul s-a încheiat cu o întâlnire a ministrului pentru românii de pretutindeni cu militarii români aflați în Polonia, precum și cu reprezentanți ai comunității românești.

Participanții la consultări au convenit asupra unor măsuri în domenii precum securitatea și apărarea, integrarea europeană, afacerile externe, afacerile interne, antreprenoriatul și economia, inovarea, agricultura și turismul. Au fost astfel agreate încheierea, în viitorul apropiat, a unui acord bilateral de cooperare în industria apărării; intensificarea dialogului politic la toate nivelurile în pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, promovarea perspectivei europene a statelor vecine; organizarea unui forum de afaceri româno – polon.
De asemenea, a fost afirmată intenția de include în consultările viitoare și domeniile energiei, transporturilor și infrastructurii, educației și al dezvoltării tehnologice.
Prim-ministrul României a lansat invitația organizării celei de-a doua runde a consultărilor interguvernamentale în România, anul viitor, în contextul aniversării unui deceniu de Parteneriat Strategic, a trei decenii de regim democratic și a unui secol de relații diplomatice.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia