FITS 2024
Tribuna
Retezatul știubeielor și pregătirea cerii pentru lumânări, la Muzeul ASTRA
Retezatul știubeielor și pregătirea cerii pentru lumânări, la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează, în perioada 6-7 august 2021 un atelier apicol de retezat știubeiele și un altul de pregătire a cerii pentru confecționarea lumânărilor. Cele două ateliere vor avea loc timp de două zile, în intervalul orar 10 – 16, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos.

Atelierul apicol - retezatul știubeielor, vineri, 6 august 2021, va prezenta instrumentarul și metodele arhaice de extragere a mierii. În atelierul gospodăriei din Sebeșu de Jos, vizitatorii vor afla de la 3 apicultori profesioniști din județul Sibiu cum foloseau boștinarii în trecut reziduurile rămase în urma extragerii mierii.

Retezatul știubeielor este un procedeu arhaic de extracție a mierii din buduroaie (știubeie) sau coșnițe apicole, prin afumarea lor. Procedeul acesta o să fie înlocuit pe parcurs cu metodele moderne de extracție date de centrifugile apicole modernizate. Retezatul știubeielor era legat de marile sărbători religioase ale verii sau ale toamnei (20 iulie, 6 și 29 august, chiar 14 septembrie).

Sâmbătă, 7 august 2021, la atelierul de pregătire a cerii pentru confecționarea lumânărilor, un meșter lumânărar din Sebeșul de Jos va ilustra vizitatorilor tehnicile arhaice de pregătire a cerii pentru turnare, în vederea obținerii lumânărilor. Totodată, în cadrul acestui atelier, vizitatorii pot descoperi atât tehnicile tradiționale, cât și pe cele mai moderne de obținere a lumânărilor.

Cele două ateliere fac parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Evenimentele sunt organizate de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.
Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) și beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.  Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

.

.

.

.

.

.

.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica