Tribuna
Reprezentanții Spitalului de Urgență au stabilit că moartea femeii operate pentru piatră la rinichi nu a fost din vina medicilor
Reprezentanții Spitalului de Urgență au stabilit că moartea femeii operate pentru piatră la rinichi nu a fost din vina medicilor

Comisia de Etică, Deontologie Medicală și Disciplină a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a stabilit, după ce a analizat cazul femeii de 31 de ani care a murit după o operație banală, de scoatere a pietrelor la rinichi, că decesul nu a fost din vina medicilor.

„Pacienta, în vârstă de 31 de ani, cunoscută în antecedente cu infecții urinare asociate litiazei renale stânga, a fost internată în data de 15.07 în cadrul Secției Clinice Urologie, cu dureri colicative lombare stângi, grețuri și stare generală ușor influențată. Pacienta a fost investigată clinico – anamnestic, imagistic (ecografic și examen CT) și bioumoral fiind stabilit diagnosticul   de calcul coraliform stâng cu indicație de nefrolitotomie percutanantă stânga (extragere chirurgicală a unui calcul renal), pe care pacienta informată, a acceptat-o. În data de 17.07, după o pregătire preoperatorie corespunzătoare, tratament profilactic cu antibiotic inițiat cu 24 de ore preoperator, s-a intervenit sub anestezie rahidiană și s-a practicat: nefrolitotomia percutanată stânga, cu extragerea integrală a calculului coraliform prin doua traiecte, fixare sondă ureterala stânga cu ureteropielografie stânga, doua sonde de nefrostomie stânga, fixare de sondă urinară și lavaj continuu la nivelul sondei ureterale. Evoluția intraoperatorie și perioperatorie imediată a fost una fără evenimente. Postoperator, după aproximativ 5 ore, pacienta a prezentat sângerare subcutanată la nivelul sondei de  nefrostomie, care se cupează de către medicul curant prin aplicarea unui pansament compresiv; pacienta prezentând cianoză periorală, pentru care au fost recoltate probe sanguine în regim de urgență”, explică reprezentanții Spitalului situația femeii.

În urma rezultatelor analizelor s-a indicat suspiciunea de „Coagulare Intravasculară Diseminată (CID) în context septic brusc instalat (urosepsis)”, motiv pentru care a fost solicitat consult Anestezie și Terapie Intensivă. Astfel, femeia a fost transferată în cadrul ATI. Aici a primit tratament corespunzător, spun reprezentanții SCJS: „tratament de reechilibrare electrolitică, transfuzie de sânge și produse derivate de sânge, terapie cu antibiotic cu spectru larg, tratament combatere a CID, antialgice. Inițial, evoluția a fost favorabilă, pacienta prezentând ameliorarea simptomatologiei, conform monitorizării continue a funcțiilor vitale pacienta fiind conștientă, cooperantă, afebrilă și fără semne de sângerare activă”.

În data de 18 iulie a fost solicitat consult hematologic și s-a stabilit diagnosticul de coagulare intravasculară diseminată (CID).

„Se efectuează aspirat medular și puncție medulară care indică suspiciunea  de sindrom de activare a macrofagului. De asemenea, s-a solicitat consult specialitatea Boli Infecțioase în urma căruia s-a recomandat continuarea tratamentului cu antibiotice. Ulterior, în cadrul coagulopatiei de consum care apare în CID, pacienta a repetat episoadele se sângerare. A fost administrat tratament  corespunzător: concertat eritrocitar, plasmă, masă trombocitară, factori de coagulare. În contextul degradării stării generale și al sângerărilor prezente a fost efectuată nefrectomie de urgență (extirpare rinichi)”, mai spun medicii.

După ce i-a fost scos rinichiul, femeia s-a aflat în stare generală gravă, sedată, intubată, cu instabilitate hemodinamică și respiratorie pentru care s-a administrat tratamentul corespunzător.

„Analizele hematologice au continuat să releve anemie, trombocitopenie severă, leucocitoză, cu probe biochimice alterate în contextul tulburărilor hidro-electrolitice și acido-bazice la care se adăugă insuficiența multiplă de organe (plămân, rinichi, ficat, cord)”, spun medicii.

În data de 20 iulie, la cinci zile de la internare, pacienta cu stare generală foarte gravă, ventilată mecanic, instabilă hemodinamic, febrilă, a prezentat bradicardie extremă, continuată cu asistolie. Au fost efectuate manevre de resuscitare la care a răspuns, cu reluarea activității cardiace. A fost solicitat consult cardiologic care a constatat stare generală gravă, stop cardiorespirator resuscitat.

„Ulterior, au fost solicitate multiple consulturi de specialitate: chirurgical, ginecologic, boli interne, boli infecțioase, gastroenterologie, nefrologie, hematologie, fiind stabilite următoarele diagnostice: stare septică, insuficiență multiplă de organ, coagulare intravasculară diseminată, insuficiență respiratorie acută, insuficiență renală acută, insuficiență hepatică, status post stop cardio respirator resuscitat, ascită, șoc infecțios, coagulopatie de consum, hemoragie digestivă. În condițiile instabilității hemodinamice se recomanda hemofiltrarea, procedură inițiată în data de 23 iulie. În perioada următoare starea generală a pacientei a continuat să rămână gravă, cu comă profundă, areactivă, febrilă, cu ventilație mecanică. În data de 29 iulie 2019 ora 18.05, pacienta cu stare generală foarte gravă, prezintă bradicardie severă, care nu a răspuns la administrarea medicației specifice, pacienta intrând in asistolie. Au fost efectuate manevrele de resuscitare la care pacienta nu a răspuns, la ora 18.50 declarându-se decesul”, mai spun cei care au verificat cazul medical.

Potrivit reprezentanților Comisiei, s-a concluzionat că asistența medicală acordată pacientei a fost în conformitate cu standardele și normativele în vigoare, respectându-se protocoalele medicale: „Pacienta a  beneficiat de îngrijiri medicale complexe acordate de o echipa multidisciplinară, fiind asigurat în timp util un tratament corespunzător. Din nefericire, în pofida eforturilor personalului medical, care a utilizat toate resursele disponibile, salvarea vieții pacientei nu a fost posibilă în acest caz complex și deosebit de grav. Ne exprimăm din nou întreaga compasiune față de familia pacientei și suntem solidari cu aceasta în momentele de durere pe care le traversează”, spun reprezentanții Spitalului de Urgență Sibiu.






comentarii
2 comentarii

Nu mi-as lasa nici pisica la Spitalul Judetean Sibiu...
07.08.2019 08:58
Operatia a reusit, pacientul a murit...

Şi dacă ieşi decapitat din sala de operaţii nu sunt ei de vină.

Bandiţilor ce sunteţi
Eu
07.08.2019 10:05
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA