Tribuna
Renatei Weber i-a plăcut Biblioteca din Avrig
Dan FRÂNCU
3826 vizualizari
Renatei Weber i-a plăcut Biblioteca din Avrig
La invitaţia Bibliotecii Naţionale a României, europarlamentarul Renate Weber a efectuat marţi, 17 februarie, o vizită la Biblioteca Orăşenească Avrig, pentru a afla cât mai multe informaţii despre activităţile desfăşurate aici, despre "poveştile” bibliotecii, rolul deosebit de important pe care acest spaţiu îl are pentru dezvoltarea societăţii locale şi zonale. Vizita a fost parte a activităţilor Proiectului European "Public Libraries 2020”. Din delegaţia ce a vizitat biblioteca publică din Avrig au mai făcut parte mai mulţi responsabili ai Bibliotecii Naţionale a României (BNR), directorul programului Biblionet România, Paul Baran, Daniel Iovănescu, consilier pentru afaceri europene al europarlamentarului Renate Weber, alţi invitaţi.

Gazdele delegaţiei au fost Maria Grancea, bibliotecar la Biblioteca Orăşenească Avrig şi primarul Arnold Gunter Klingeis. La întâlnire au participat şi mai mulţi consilieri locali avrigeni, cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din localitate şi din zonă, reprezentanţi ai unor organisme neguvernamentale din zonă, responsabili ai unor administraţii locale din regiune, oameni de cultură, elevi, diverşi colaboratori şi voluntari ai proiectelor bibliotecii avrigene etc.
Întâlnirea a debutat cu un scurt cuvânt de salut adresat de bibliotecara Maria Grancea, care şi-a exprimat cu acest prilej bucuria de a avea alături oaspeţi aşa de importanţi şi numeroşi. Apoi, în câteva cuvinte, responsabilul bibliotecii avrigene a prezentat o parte a activităţilor desfăşurate sau organizate aici, în afara activităţii de bază, un accent deosebit fiind pus pe deschiderea acestui loc spre acţiuni ce pot duce la dezvoltarea şi promovarea locală şi zonală.

Teatru scurt şi prezentare despre misterele Univesrului

Pentru a concretiza cele prezentate de Maria Grancea, în continuarea programului au fost incluse trei momente, susţinute de trupa de teatru “Teatru din bibliotecă” (adaptări ale pieselor “Veronica” şi “Albă ca Zăpada”) şi elevul Bogdan Oprenea (o expunere generală despre Univers), ce au atras aplauzele călduroase din partea tuturor participanţilor. Na a lipsit nici sesiunea de întrebări adresate protagoniştilor  acestor momente, răspunsurile date de copii fiind de-a dreptul senzaţionale, interesante, serioase, dar şi cu mult umor.
În continuarea programului, primarul Avrigului, Arnold Gunter Klingeis, a făcut o prezentare gerenală a oraşului şi a câtorva din proiectele pe pare administraţia locală le are pentru perioada următoare. De asemenea, edilul şef avrigean şi-a exprimat bucuria pentru oportunitatea de a fi gazda acestei delegaţii şi şi-a arătat, încă o dată, hotărârea de a sprijinii, prin orice mijloace, activitatea Bibliotecii Orăşeneşti Avrig, conştient şi convins fiind de rolul deosebit pe care aceasta îl are în comunitate.

Proiecte şi activităţi

Prezentările unor alte proiecte şi demersuri derulate sau organizate la biblioteca public avrigeană (Asociaţia Grupul de Acţiune Locală “Ţara Oltului”, Asociaţia Crescătorilor de Animale Avrig, Proiectul “Comorile din Ţara Oltului”, parteneriatul româno – francez cu GAL Pays Sud de Saint Brieuc, şezătorile de la bibliotecă, biblioatelierele de vineri etc), au reuşit să o încânte cu adevărat pe Renate Weber, care  a spus, printre altele: “Aici e un spaţiu plin de viaţă, aici e suflet… O să mai am, sper, şansa să văd şi alte iniţiative de genul acesta, deşi am înţeles că nu sunt multe.  Astăzi, aici, simt că biblioteca se transformă dintr-un spaţiu al relaţiei doar cu informaţia dintr-o carte sau de la internet (care este de maximă importanţă), într-un spaţiu în care, iată, îşi găsesc locul lor şi copiii şi oamenii care au anumite profesii sau anumite preocupări, ceea ce este cu adevărat fantastic. Nu ştiu dacă la noi cineva mai joacă astfel de roluri în comunităţi, în mod deosebit în cele mai reduse numeric. Bibliotecile, cum este şi aceasta, se reinventează şi cred că aceasta este singura şansă pe care o au.”
La finalul vizitei, Renate Weber s-a întreţinut câteva minute cu femeile participante la “Şezătoarea din bibliotecă” şi a făcut cunoştinţă cu atelierul şi războiul de ţesut al cunoscutului meşteşugar local Rodica Ispas.

“Suntem aici pentru a descoperi o bibliotecă vie…”

După întâlnirea de la Avrig, managerul Bibliotecii Naţionale a României, Camelia Şerbănuţă, ne-a oferit următoarele informaţii: “Biblioteca Naţională a României (BNR) are şi rolul de coordonare metodologică pentru bibliotecile publice din întreaga ţară. Este un rol pe care BNR şi l-a îndeplinit într-o măsură mai mică până acum, dar pe care dorim să ni-l asumăm într-un mod foarte responsabil de acum înainte. În acest sens, începem o serie de vizite în câteva biblioteci din ţară, iar Biblioteca Orăşenească Avrig a fost prima aleasă. Am invitat-o aici şi pe doamna europarlamentar Renate Weber, pentru a descoperi, împreună cu noi, ce înseamnă cu adevărat o bibliotecă vie, într-o comunitate mică şi cât de important este ca această bibliotecă să fie susţinută, pentru că sprijinind aceste locuri, sprijini, în mod direct, comunitatea locală. Suntem aici cu o adevărată echipă a BNR, formată din mai multe colege, care se ocupă de rolul metodologic al bibliotecii, doamnele Adriana Păuna şi Raluca Man şi doamna Claudia Mărgărit, care se ocupă de relaţiile internaţionale ale bibliotecii. Dânsele sunt la început de drum şi, cu acest prilej, au putut să vadă ce se întâmplă într-o bibliotecă mică din Sibiu.
“Public Libraries 2020” este o iniţiativă la nivel european, prin care mai multe organizaţii care şi-au dat seama de importanţa bibliotecilor în comunităţi, încearcă să facă un lobby, să promoveze idea că biblioteciile europene, oriunde ar fie le pe continent, sunt deosebit de importante pentru comunităţi. Şi atunci, încercăm împreună cu cei ce gestionează acest proiect, să aducem în atenţia europarlamentarilor şi celor ce constituie factori de decizie, rolul important pe care bibliotecile îl au.”
Am mai aflşat că, în cursul zilei de miercuri, delegaţia a efectuat o deplasare la Marpod, unde a fost vizitată o bibliotecă concept, susţinută de Biblioteca Judeţeană “Astra” Sibiu, iar joi, începând cu ora 10, la Biblioteca Naţională a României, se va desfăşura o conferinţă de presă, în cadrul căreia cei prezenţi în delegaţia de la Avrig vor vorbi despre acest rol al instituţiei, despre faptul că se crede în viitorul important pe care bibliotecile trebuie să îl aibă în comunităţi, astfel încât acestea, în special cele mici, să aibă o şansă de reuşită.

Asociaţia Bibiliotecarilor din Bibliotecilor Publice din România a câştigat deja un proiect prin care urmează să invite alţi europarlamentari români să viziteze biblioteci din ţară. BNR este partener în acest proiect şi urmează ca în decursul acestui an să mai fie desfăşurate asemenea vizite.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia