Tribuna
Reinhart Guib, episcop pentru 22 de ani
Adrian POPESCU
5114 vizualizari
Reinhart Guib, episcop pentru 22 de ani

Sute de invitaţi, reprezentanţi de seamă ai cultelor religioase din ţară şi din străinătate au fost prezenţi la Biserica Evanghelică din Sibiu, la ceremonia de instalare a noului episcop al Bisericii Evanghelice C.A. din România. La procesiunea de întronarea a noului episcop au fost prezente peste 700 de persoane, marea majoritate evenghelici din toate colţurile României. Acest moment festiv, derulat conform vechilor cutume, a fost onorat de reprezentanţii Mitropoliei Ardealului, de reprezentanţii Bisericii Lutherane din Cluj, precum şi de cei ai Bisericii Unitariene. Reinhart Guib a săvârşit, cu aceată ocazie, prima slujbă în catedrală. Au onorat acest moment deosebit de important pentru continuitatea Bisericii Evanghelice C.A. din România şi reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice din Austria şi din Germania. După festivitatea de întronare şi după oficierea slujbei religioase, care a durat aproximativ trei ore, credincioşii lutereni sau împărtăşit, printre ei i-am remarcat pe preşedintele de onoare a FDGR, prof. univ. dr. Paul Philippi, preşedintele CJS Martin Bothesc, primarul Klaus Iohannis, Andreas Huber-nominalizatul consul onorific al Austriei, Helge Fleischer, subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relaţii interetnice etc. În afara catedralei episcopul şi alaiul au fost întâmpinate cu muzică de fanfară. În jurul orei 13.30, la Hotel Împăratul Romanilor, în cadrul unui dineu oficial, la care au participat personalităţi diplomatice acreditate în România, reprezentanţi guvernamentali şi ai administraţiei locale, au transmis mesaje protocolare dar şi destinse, toate adresate proaspătului episcop. În general, din tonul lor a răzbătut tematica multiconfesională,referiri la comunitatea evanghelică, la eforturile ei de a păstra tradiţii...au mai fost făcute referiri la contextul european, la unitatea creştinătăţii,la rolul diplomaţiei de toate gradele, la emanciparea credincioşilor. Toţi invitaţii au binecuvântat şi au salutat această numire cu speranţa că mediul ecumenic va participa la construţia unei lumi mai bune şi mai drepte.Trebuie remarcat faptul că au fost aduse elogii lui Christoph Klein, celui care timp de 20 de ani a condus comunitatea evenghelică din România.

Reinhart Guib (născut in 1962),teolog luteran a fost ales în data de 27 noiembrie 2010  în demnitatea de  episcop al Bisericii Evanghcelice, după retragerea din funcţie a episcopului  Christoph Klein, după împlinirea vârstei de 70 de ani. Întronarea a avut loc abia după 15 zile de la numirea medieşeanul, aşa cum prevăd vechile cutume luterane. Reinhart Guib  a studiat teologia luterană la Sibiu. Practica pastorală a absolvit-o în comunitatea  din Făgăraş. După1990 a fost ales pastor orăşnesc al Mediaşului, iar un an mai târziu, decan (protopop) al districtului luteran de Mediaş. Este tatăl a trei copii. Începând cu 2002 a fost ales preşedinte al Asociaţiei Gustav Adolf din România.Depre gândurile şi proiectele noului episcop într-o ediţie viitoare.


comentarii
2 comentarii

Felicitari si un craciun fericit!
O romanca
13.12.2010 08:42
As vrea sa stiu de ce nu se poate vizita biserica din Biertan? De ce acest episcop nu ingaduie vizitarea ei si in afara sezonului? Pe poarta scrie ca se deschide doar de la 1 aprilie. Nu inteleg, de ce doar atunci? Am venit un grup din toata tzara, din Bucuresti, Timisoara etc si am privit doar peste ziduri! La toate celelalte biserici fortificate am putut intra si am fost primiti cu multa bunavointa. Doar aici am gasit portile ferecate. Romanii nu sunt buni, d-le episcop? Asteptam sezonul cu straini?
Lia
31.03.2013 22:19
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia