Tribuna
PNL
Reguli la vot. Doar cei cu mască au voie în secțiile de votare, altfel „e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului”
Reguli la vot. Doar cei cu mască au voie în secțiile de votare, altfel „e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului”

Guvernul a anunțat la începutul săptămânii că impune reguli speciale de protecție sanitară la alegerile locale din 2020, din cauza a pandemiei de coronavirus, iar în plus față de măsurile privind utilizarea măștii şi distanţarea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile, atât la intrarea, cât și la ieșirea din secția de votare.

Alegătorii vor trebui să își dea jos masca de pe față doar pentru identificare, cartea de identitate va fi introdusă de către alegători în sistemul informatic, iar în cazul buletinelor de hârtie acestea vor fi introdusă printr-o procedură diferită, iar cel care va manipula buletinul se va dezinfecta ulterior pe mâini, potrivit explicațiilor date de secretarul de stat Raed Arafat. Alegătorii trebuie să vină cu masca de acasă și ar fi preferabil să aibă și propriul pix cu care să semneze.

 "Dacă o persoană nu vrea să poarte masca, nu i se permite accesul în secţia de votare. Ţi se permite accesul dacă porţi mască, dacă te dezinfectezi pentru că atingi pixul, ştampila când votezi. Apoi trebuie să te dezinfectezi înainte de ieşirea din secţie, pentru a reduce la minim riscul de infectare cu noul coronavirus. Cine nu vrea să respecte regulile, atunci e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului”, a declarat Raed Arafat.

În secție trebuie asigurată distanțarea fizică de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral.

Măsurile ce vor fi obligatorii la vor sunt următoarele:

1. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor/ întrunirilor/acţiunilor aferente campaniei electorale.

2. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

3. asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral.

4. dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.

5. dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, în conformitate cu dispozițiile art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 577/2020 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale din anul 2020.

6. afişarea prin grija primarilor în locuri vizibile a regulilor de protecţie individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

7. stabilirea, pe cât posibil, prin grija primarilor a unor circuite separate de intrare şi de ieșire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, precum şi marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare.

8. marcarea prin grija primarilor a locurilor de staționare în sediul secţiei de votare și în afara acestuia, astfel încât să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral.

9. amplasarea prin grija primarilor, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și a recipientelor unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.

10. asigurarea prin grija primarilor a personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare și care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieșirea din sediul secției de votare, astfel încât aceștia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia.

11. asigurarea prin grija primarilor a termometrelor non-contact și de către Ministerul Sănătății a materialelor de protecție sanitară, precum și a materialelor dezinfectante pentru secţiile de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.

12. președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

13. accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane; alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.”

 

 

comentarii
4 comentarii

Si stampilele se dezinfecteaza dupa fiecare atingere?
me
16.09.2020 09:23
Ștampilele nu prezintă pericol ( cu condiția să nu se aplice pe limbă).

Nu lingeți ștampilele ! chiar dacă sânt căzute la pământ !
Vasilica Veorica Arethusa Adoletta Xipehuzia Sinergistina Centrilia
16.09.2020 15:36
Nu votul este interzis, ci prezența în spații închise fără mască !
Dacă alegătorul este inteligent ( și toți alegătorii sunt inteligenți ) atunci se prefigurează următorul scenariu :
1) Alegătorul realizează că n-are mască... 2) El își trage palme de autocontrol...3) Se duce după mască ...și 4) se întoarce mascat și votează în mod democratic !!
Agenteur-X7
16.09.2020 15:49
Încet, încet distanță fizică se micșorează. Am ajuns la 1 mai. Ce urmează?
Gigi
17.09.2020 17:42
Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

anunt-incepere-proiect-139830-final

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia