Tribuna
PNL
Regele Mihai a ajuns acasă. Pentru totdeauna
Andra MARINESCU
1629 vizualizari
Regele Mihai a ajuns acasă. Pentru totdeauna
Regele Mihai a ajuns acasă pentru totdeauna. Trupul neînsuflețit al Majestății Sale a fost depus miercuri la Castelul Peleș. Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori, în jurul orei 14.30, scriind și un mesaj în cartea de condoleanțe.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al ultimului rege al României a ajuns pe Aeroportul Otopeni în jurul orei 11, miercuri. Acesta a fost întâmpinat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai Preşedinţiei române, ai Guvernului, ai Parlamentului, ai Armatei şi ai Bisericii Ortodoxe Române. Sicriul a fost transportat cu mașina la Castelul Peleș, unde va rămâne câteva ore.

Şeful statului a ajuns la Castelul Peleş la ora 14.30 şi a urcat în Holul de Onoare al reşedinţei regale, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai. Potrivit Mediafax, Iohannis a stat acolo aproximativ zece minute, a vorbit cu Principesa Margareta şi Principele Duda, apoi s-a aşezat pe un scaun, lângă sicriul Majestăţii Sale. Preşedintele Iohannis a scris un mesaj în cartea de condoleanţe, apoi a fost condus de către Custodele Coroanei către ieşirea din castel.
După câteva minute, în Holul de Onoare au mers preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, iar apoi Liviu Dragnea.
Ulterior, premierul Mihai Tudose şi mai mulţi miniştri au ajuns la Castelul Peleş, unde au depus coroane de flori în memoria Regelui Mihai. Reprezentanţii Guvernului au stat aproximativ cinci minute lângă sicriul depus în Holul de Onoare. La plecare, fiecare a semnat în cartea de condoleanţe deschisă pentru oficialităţi lângă intrarea de onoare.
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldovei, Andrian Candu, a fost şi el prezent.
Miercuri, la ora 18, corpul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din palatul Regal. Ceremonia va avea caracter privat.
Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, 14 decembrie, şi vineri, 15 decembrie,  între orele 8- 22. Intrarea este liberă.

 

Reguli stricte pentru participanții la funeralii


Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să fie îmbrăcați  în ţinută corespunzătoare, cu culori închise, să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoţiţi de copii sub șapte ani, nici cu cărucioare de copii. De asemenea, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
Cei care vin mai trebuie să aibă la ei un document de identitate. Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.
Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.
În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.


Programul de sâmbătă


Sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
La ora 11, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.
La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.
La ora 14, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46).

 

FOTO: Octav Ganea

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia